УНСС участва в първата среща на български университети с кандидат-студенти от Република Северна Македония

понеделник, 11 декември 2023 9:12

Университетът за национално и световно стопанство се представи с щанд в рекламния тур на университетите в Република Северна Македония, който МОН организира по предложение на посолството на Република България в Скопие, консулството ни в Битоля и Културно-информационния център в Скопие. Това е първото толкова мащабно представяне на българските университети в директни срещи с учениците. В предишни години Министерството е рекламирало основно начина за кандидатстване в българско висше училище.

В деня на студентския празник - 8 декември, с кандидат-студентите в Битоля се срещнаха Гергана Кирилова, директор на дирекция „Кабинет на ректора”, Атанас Димитров, директор на Кариерния център и Десислава Паунска, ръководител отдел „Връзки с обществеността”.

Министерството на образованието и науката беше представено от г-жа Галина Дреновска (на снимката горе), директор на дирекция „Висше образование” и основен организатор на българското представяне.

За сайта на УНСС г-жа Дреновска заяви: „За първа година МОН организира представяне в три града на български висши училища, които традиционно приемат и обучават студенти от българските общности в Македония и граждани на Република Северна Македония. Кампанията има за цел да привлече по-голям брой кандидат-студенти, които традиционно в този период се ориентират къде да продължат образованието си и какво да бъде то“. Г-жа Дреновска обясни, че изложение в този формат е правено един път преди много години, без да се радва на такъв засилен интерес и отбеляза, че университетите сега са били изключително подготвени в представянето си.

„По принцип това изложение се различава от традиционните изложения, които правим и които са по-скоро информационни кампании, запознаващи кандидат-студентите с възможностите за кандидатстване, механизмите, начина на полагане на изпитите, сроковете, тестовете и по-скоро имат технически параметри. Сега висшите училища имаха възможността да представят самите себе си. Смятам, че този опит беше много успешен и изложението трябва да стане традиционно, за да се създаде нагласата на македонската общност да го очакват“, обясни директорът на дирекция „Висше образование” в МОН. Изложението беше широко отразено от местните медии.

Гост на щанда на УНСС беше г-н Кирил Янчев, пълномощен министър на България в Битоля, също възпитаник на УНСС (на снимката долу вляво). Неформален посланик на Университета стана Ангела Митровска, магистър по „Управление на международни проекти” и бакалавър „МИО“ (на снимката долу вдясно), която се присъедини към екипа, за да разказва лични впечатления от своето следване на учениците от Битоля.

Представителите на българските университети посетиха и дружеството за Македонско-българско приятелство в гр. Битоля и оставиха рекламно-информационни материали и подаръци там. Председателката на дружеството Маринела Петреска е активен консултант на младежите, които искат да учат в България

На срещата и в гр. Струмица стотици младежи, преподаватели и родители проявиха интерес към кампанията за популяризиране на българското висше образование в Северна Македония.

Бъдещите кандидат-студенти от Северна Македония се запознаха с възможностите за получаване на висше образование в България, включително и чрез двете постановления на Министерския съвет - за образователна дейност сред българите в чужбина и за приемане на граждани на Северна Македония за студенти в държавните висши училища на България.

Щандът на УНСС подчертано се радваше на интерес. Генералният ни консул в Битоля Николай Димитров също се включи в представянето в гр. Струмица. „Целесъобразността на това представяне е многоизмерна. Създават се възможности чрез образованието да се сближават двете страни“, каза г-н Димитров и допълни, че нашите образователни стандарти се възприемат добре в Република Северна Македония и България е една от предпочитаните дестинации за продължаване на обучението. „Трябва да бъдем по-активни в представянето. Това е една форма за развитие на бранд България - да бъде разпознаваема и през своите висши училища“, заяви той.

Екипът на УНСС заедно с генералния консул в Битоля г-н Николай Димитров (вторият от дясно наляво) и директорите на две от училищата в Струмица -  г-н Зоран Петков на Техническото училище „Николай Каров“ и г-жа Ясмина Цамбулева на СОУУД „Димитър Влахов“ с медико-социален профил

В изложението участваха 12 университета. Заедно с УНСС в Република Северна Македония се представиха и Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство „Проф. Асен Диамандиев" - Пловдив, Американският университет в Благоевград, Висшето военноморско училище „Н. Й. Вапцаров" - Варна, Висшето училище по телекомуникации и пощи - София, Медицинският университет - Плевен, Националната спортна академия „Васил Левски", Софийският университет „Св. Климент Охридски", Техническият университет във Варна, Тракийският университет в Стара Загора, Химикотехнологичният и металургичен университет в София и Югозападният университет „Неофит Рилски" в Благоевград.

В началото на февруари 2024 г. представители на Министерството на образованието и науката и на Изпълнителната агенция за българите в чужбина ще посетят отново Република Северна Македония за информационна кампания, в която ще посочат конкретния ред и условията за кандидатстване и обучение през предстоящата учебна 2024/2025 година.

  

Галерия снимки от УНСС участва в първата среща на български университети с кандидат-студенти от Ре ...