Студенти усвояват мисленето на финансово успелите

четвъртък, 18 октомври 2012 8:53

„Малките инвестиции днес, водят до големи постъпления утре.” Това посъветва студентите Александър Николов, представител на холдинговото дружество „Карол”, бивш възпитаник на университета и лектор на срещата, организирана от Междууниверситетския център за развитие на кариерата. 

Темата "Как да подобрим стандарта си на живот, без да жертваме времето си" Николов определи като провокирана от клиенти на компанията, често задавали въпроса „Какво ще стане, когато спрем да работим?” На срещата бяха застъпени тенденциите в стандарта на живот в България и развитите страни. Брутният вътрешен продукт на човек в България е едва 7200 долара, осем пъти по-малко от развитите САЩ и Германия, и два пъти по-малко от държави като Полша.

Александър Николов

Беше показан и начинът за измерване на стандарта на живот с промяната на възрастта. В България той се подобрява след дипломирането и спада с напредването на възрастта. Хората в развитите страни започват по-трудно, но имат по-стабилни старини.

Основен проблем и на двете места е пенсионната система, чийто основен проблем е демографският срив. Николов припомни, че България е сред петте най-застаряващи страни в света. Друга причина за обедняването на по-възрастните работещи е и недостатъчното и  ненавременно инвестиране. У нас едва 4 процента от дохода си хората използват за спестяване и планиране. Според друго проучване 57 процента от българите не мислят за финансовото си бъдеще.  Не бе забравена и инфлацията, като добрият начин да се пребори това явление е инвестирането в недвижими имоти.

Студентската аудитория

Защо стандартът на живот се подобрява в развитите страни с нарастването на възрастта? Николов разкри, че хората в чужбина непрекъснато инвестират в акции. Кои са петте основни принципа за успешно инвестиране на спестяванията? Лекторът ги разкри: да инвестираме рано, да отделяме 5-10 процента от текущия доход, част от портфейла да е инвестиран в акции, дългосрочен подход на инвестиране и подходящо разпределение на инвестициите.

„Ако искате да не сте бедни студенти, усвоете мисленето на финансово успели”, призова Николов и разкри някои особености около „Карол”. Сред фондовете, които те обслужват са такива с фокус в Източна Европа и дори глобален фонд с гъвкава инвестиция. От този месец фирмата е и представител на един от най-големите дружества в света - британското „Шродерс“.

Галерия снимки от Студенти усвояват мисленето на финансово успелите ...