110 участници в кръглата маса за „МСФО 9“ чуха мнението на най-големите одиторски и консултантски компании

петък, 01 декември 2023 8:39

УНСС, Институтът за дипломираните експерт-счетоводители в България и Камарата на професионалните оценители представиха „Оценка за целите на международния счетоводен стандарт за финансово отчитане (МСФО) 9 – финансови инструменти“. На кръглата маса бяха обсъдени добрите практики и гледните точки при изготвянето и ползването на оценките за финансова отчетност.

В панелите участваха представители от „Делойт България“, „Дил Адвайзъри“, „Грант Торнтон“, ИДЕС, „КК Амрита“, „ПрайсуотърхаусКупърс Одит“ (PwC) и др.

Проф. д-р Снежана Башева, ръководител катедра „Счетоводство и анализ“; г-н Бойко Костов, председател на УС на Института на дипломираните експерт-счетоводители; проф. д-р Цветана Стоянова, зам.-ректор по институционално и бизнес сътрудничество и студентски политики; г-жа Ценка Божилова, председател на УС на Камарата на професионалните оценители и представители на компаниите участници (от дясно наляво)

Проф. д-р Снежана Башева, ръководител катедра „Счетоводство и анализ“, откри срещата като посочи имената на лицата, допринесли тази кръгла маса да се състои – зам.-ректорът проф. д-р Цветана Стоянова, г-жа Ценка Божилова, председател на УС на Камарата на професионалните оценители и г-н Бойко Костов, председател на УС на Института на дипломираните експерт-счетоводители (ИДЕС).

„За мен е изключително удоволствие, че мога да ви приветствам с добре дошли в УНСС за поредната проява в лицето на тази кръгла маса. Отново сме домакин на такъв форум и имаме възможността да материализираме нашия меморандум, сключен преди три години, благодарение на усилията на проф. Снежана Башева“, посочи проф. д-р Цветана Стоянова, зам.-ректор по институционално и бизнес сътрудничество и студентски политики. „За нас е чест, че всяка една година се увенчава с такива чудесни събития с участието на най-големите одиторски и консултантски компании. Бизнесът припозна нашия университет като свое място. Изключително съм щастлива, че последните години с ИДЕС имаме множество съвместни инициативи.“ Проф. Цветана Стоянова  допълни, че с Института подготвят съвместен филм за втория ректор на УНСС – проф. д-р Димитър Добрев. Тя благодари за участието и на Камарата на професионалните оценители. „Радвам се, че над 110 участници ще имат възможността днес да чуят най-новите тенденции, свързани с финансовите отчети. Сигурна съм, че ще научите много нови неща, ще може да обмените опит с едни от най-добрите специалисти.“

Председателят на УС на Камарата на професионалните оценители г-жа Ценка Божилова, посочи, че за нея е чест да открие кръглата маса, която е резултат от съвместната работа и подписаните меморандуми. Тя благодари на проф. Башева, „защото без нейната енергия, нямаше как да се случат тези изяви“.

„Меморандумите за намерения, които сме подписали с УНСС и Камарата  на професионалните оценители, показват, че независимо от техния неангажиращ характер, когато се изпълнят с необходимото съдържание, се получават изключително интересни съвместни проекти, в полза на всички участници“, подчерта г-н Бойко Костов, председател на УС на Института на дипломираните експерт-счетоводители. Той също благодари на проф. Башева, че успява за пореден път да реализира тази идея, както и на УНСС за домакинството, подчертавайки че тук винаги се чувства у дома.

Кръглата маса включваше 3 панела:

„Въведение в МСФО 9. Финансови инструменти. Ролята на оценителите при определяне на справедлива стойност“;

Гледна точка на одиторите като потребители на оценки по МСФО 9. Добри практики и проблемни области. Гледна точка на проверителите на оценки по МСФО 9;

Примери от практиката при оценка на финансовите инструменти.

В дискусиите и работата по темите в панелите се включиха освен присъстващите в залата и много участници онлайн.

Галерия снимки от 110 участници в кръглата маса за „МСФО 9“ чуха мнението на най-големите одиторск ...