Втора регионална сесия на Европейския младежки парламент - България в УНСС

понеделник, 27 ноември 2023 17:02

УНСС беше домакин на Втората регионална сесия на Европейския младежки парламент (European Youth Parliament - EYP) - България, която се проведе в хибриден формат – в зала „Тържествена“ и онлайн. Спонсори на събитието са Аурубис България, Солвей Соди, ESG Platform by ReconArt, Beam by Bulgarian Stock Exchange, Home Garden VT и Pro Plants, както и Девин, Fornetti, AmRest, Cupffee, Huligan Pretzels, B.yond, Maretti, Knoppers, J Point и Hrus-Hrus.

Сесията откри главният организатор и водещ на събитието Полина Трифонова, която благодари на спонсорите и на Ректора на УНСС за отзивчивостта и възможността събитието да се проведе в най-големия бизнес университет в България и в Югоизточна Европа. „Тази сесия започна от една идея. Тази идея се превърна в надежда. Тази надежда се превърна в реалност. Искреното ми желание е тази реалност да се превърне в нещо повече - действие. Регионалната сесия в София има за цел да ви вдъхнови да се фокусирате върху света около вас - върху неговите проблеми, предизвикателства и негативи и да пожелаете да ги промените. Нашата задача като младежи на този свят е да мечтаем мащабно и да действаме още по-мащабно. Само с нашите гласове и екипна работа можем да провокираме промяна. Ето защо темата на сесията е посветена на устойчивостта и опазването на околната среда“, заяви Полина Трифонова от трибуната в зала „Тържествена“.

Проф. д-р Матилда Александрова, заместник-ректор по учебната дейност на УНСС, поздрави участниците от Европейския младежки парламент от името на ректора на УНСС проф. д-р Димитър Димитров. Тя подчерта важността на мисията на младежката организация, насочена към стимулиране на младото поколение към ценностите на активното гражданско общество и подкрепа за постигане на целите на устойчивото развитие. Проф. Александрова представи образователните програми на УНСС, като наблегна на стогодишната му традиция и лидерското място сред бизнес университетите в Югоизточна Европа. „Щастливи сме, че именно нашият университет е домакин на това събитие, което напълно се вписва в цялостната политика на ректорското ръководство относно целите за устойчиво развитие и участие в разнообразни инициативи в тази насока“. Проф. Александрова обърна внимание върху два съществени аспекта от международната интеграция на УНСС, а именно  членството в Европейския университетски алианс ENGAGE.EU и координирането на Националната мрежа за решения в областта на устойчивото развитие (SDSN Bulgaria). Тя пожела успешна работа на участниците и подчерта, че политиките за устойчиво развитие неминуемо изискват фокус върху социалната промяна и трансформация към отговорно поведение на бизнеса и обществото.

Проф. д-р Матилда Александрова представя нашия университет

Събитието продължи с изказвания на представители на спонсорите, които говориха за съответните компании, след което младежите, на място и в онлайн включвания, обмениха своите идеи и виждания относно превръщането на света в едно по-добро място за живот, предизвикателствата, промените и трансформациите, необходими за постигане на социална промяна, подобряването на условията на живот и опазването на околната среда в съответствие с политиките за устойчиво развитие.

Някои от младежите участници в сесията

Галерия снимки от Втора регионална сесия на Европейския младежки парламент - България в УНСС ...