Връчване на дипломите на завършилите бакалаври и магистри от катедра „Икономикс“

понеделник, 27 ноември 2023 15:46

На официална церемония в аула „Максима“ бяха връчени дипломите от катедра „Икономикс“ – на бакалаври от специалностите „Икономика“ (редовно и дистанционно), „Макроикономика“ и „Икономика“ с преподаване на английски език, както и на магистри от специалност „Икономика и право“.

Доц. д-р Ивайло Беев, ръководител на катедра „Икономикс“, заместник-ректорът по учебната дейност проф. д-р Матилда Александрова и доц. д-р Щерьо Ножаров, научен секретар на катедрата

От името на ректора проф. д-р Димитър Димитров заместник-ректорът по учебната дейност проф. д-р Матилда Александрова поздрави абсолвентите.„Дипломирането е голяма крачка в живота. Вие затваряте една врата, приключвате образованието на този етап, но отваряте една нова страница, страницата на професионално развитие. Носете с гордост името на нашия университет, най-големият икономически и бизнес университет в Югоизточна Европа“, пожела на абсолвентите проф. Матилда Александрова.

На официалния президиум освен доц. д-р Ивайло Беев и проф. д-р Матилда Александрова бяха и доц. д-р Щерьо Ножаров, научен секретар на катедра „Икономикс“, Васил Кендов, представител на Алумни клуба на възпитаниците на катедрата и председателят на Студентския съвет Илиян Чабуклийски.

Председателят на Студентския съвет Илиян Чабуклийски поздрави абсолвентите. „Нека тези дипломи ви дадат увереност да сбъднете най-смелите си мечти в професионалното си развитие.  Бъдете смели, бъдете дръзки, бъдете търсещи и намиращи, но не забравяйте да бъдете лоялни и верни на своите приятели, на своите семейства и на вашите разбирания. Сигурен съм, че в най-скоро време ще заемете  високите позиции в различни компании в страната“, каза председателят на Студентския съвет.

„Вие получавате вашите дипломи в една знаменателна за катедра „Икономикс“ 75-годишнина“, каза ръководителят на катедра „Икономикс“ доц. д-р Ивайло Беев като акцентира на възпитаниците на катедрата през годините, като проф. Иван Костов, доайен в катедрата, академик Жак Натан, от първия академичен състав на катедра „Политическа икономия“, която става „Икономикс“, доц. Иван Костов, министър-председател на България, доц. Кристалина Георгиева, председател на Международния валутен фонд, проф. Даниела Бобева, вицепремиер, проф. Румен Гечев, вицепремиер, г-н Калин Христов, подуправител на БНБ и изброи имената на много други обществено разпознаваеми фигури, сред които министри, ректори, ръководители на национални и международни институции, бизнесмени. „Това което имаме днес като икономическа действителност, то е резултат от действията на възпитаниците на катедра „Икономикс“. Това са хората от катедрата, това сте вие от катедрата, които ще продължите традицията“, каза доцент Беев на абсолвентите.

Отлични дипломи от бакалаврите получиха Илина Тошева и Габриела Иванова.

„Преди четири години се впуснахме да преследваме знание, правейки първата си голяма крачка в академичния свят. Бързо трябваше да свикнем да се трудим като хора, не като деца, готови да се докажем пред света и пред нас самите. Тези четири години, в които създадохме приятели и се сдобихме с безценни умения, като че ли минаха неусетно. Въпреки всички препятствия  днес отпразнуваме тази една частица знание, за която сме положихме безкрайно много усилия. Човек се учи цял живот, затова бъдете все така посветени, дерзаещи, вдъхновени и любопитни. Успяхме, колеги!“, емоционално поздрави своите колеги Илина Тошева, а Габриела Иванова специално благодари на всички преподаватели от катедра „Икономикс“ освен за дадените знания и за търпението, което са проявили.

 Хон.гл.ас. д-р Енцислав Харманджиев Ас. д-р Иван Тодоров

„Уважаеми абсолвенти, днес сте в началото на професионалния път, но по-точно вие сте на поредния кръстопът, на който трябва да изберете посока, искрено се надявам да изберете магистратура, а някои от вас ще изберат и докторантура. Пожелавам ви да имате положителен професионален тренд. Каквато и посока да изберете, знайте че винаги имате един дом тук, в Университета за национално и световно стопанство, дом на науката и на интелекта. Вие вече принадлежите към това семейство, вие вече сте живата памет на катедрата“, каза на завършващите студенти хон.гл.ас. д-р Енцислав Харманджиев, един от доайените на катедрата.  

Пожелание на абсолвентите за успешен професионален път поднесе и ас. д-р Иван Тодоров, най-младото попълнение на катедрата. „Аз припознах мисията на катедрата и ви призовавам тя да стане и ваша мисия. Търсете връзка с преподавателите, с катедрата, ние сме тук, не се свенете, търсете ни, това ще поддържа мисията на катедрата винаги жива“, каза Иван Тодоров и цитира мисълта на великия икономист Алфред Маршал „Икономистът е човек със студен ум и горещо сърце“.

Поздравления поднесе и Васил Кендов, представител на Алумни клуба на възпитаниците на катедрата.

Отличникът от магистрите Ивсън Чан получи своята диплома по специалност „Икономика и право“. Преди няколко месеца той беше отличник на випуска на специалност „Международни отношения“, като завършва едновременно с това и медицина.

Всички получиха своите дипломи, тържествено връчени от техните преподаватели. 

Абсолвентите завършиха официалната церемония с хвърляне на шапките във въздуха.

         

Галерия снимки от Връчване на дипломите на завършилите бакалаври и магистри от катедра „Икономикс“ ...