Кръгла маса „Организиран студентски спорт в България – 100 години Студентски спортен клуб – УНСС“

понеделник, 27 ноември 2023 10:04

С Кръгла маса беше отбелязана 100-та годишнина на Студентски спортен клуб – УНСС, който поставя началото на организирания студентски спорт в България. Събитието се организира от катедра „Физическо възпитание и спорт", под патронажа на ректора на УНСС проф. д-р Димитър Димитров. 

Доц. д-р Иван Стоилов, ръководител на катедра „Физическо възпитание и спорт", приветства участниците в събитието. „Добре дошли на този празничен ден за спорта в Университета за национално и световно стопанство. Преди 100 години будни наши студенти са учредили първия Студентски спортен клуб в България и с това се поставя началото на организирания академичен спорт в нашата страна. Тези години история са изпълнени с много постижения, които ни карат да се гордеем. Постижение е, че УНСС се утвърди като лидер в редица от спортните дисциплини. Голяма част от нашите колеги през годините са били в управленските структури на Асоциацията за университетския спорт, също така голяма част от тях участват дейно в организацията, администрирането и провеждането на състезанията от календара на Асоциацията. Значителна заслуга за развитието на студентския спорт в България има и провелата се през 1977 г. Лятна универсиада в София, като за целта е построен и спортен комплекс „Бонсист“, а през 2022 г. бяхме домакини на Националната универсиада и мисля, че се справихме много добре с провеждането на този голям спортен форум“, каза доц. д-р Иван Стоилов и подчерта, че най-ценното за екипа на Катедрата е, че са успели да реализират съвместна магистърска програма по „Спортен бизнес“ с Националната спортна академия “Васил Левски”. Той благодари на ректорското ръководство и лично на ректора проф. д-р Димитър Димитров за подкрепата, на Студентския съвет за доброто сътрудничество през годините и на директора на СК „Бонсист“ Пламен Кювлиев за отличните условия за спорт и добрата материална база.

Доц. д-р Иван Стоилов при откриване на кръглата маса

С видеообръщение ректорът проф. д-р Димитров Димитров поздрави участниците в  Кръглата маса. „Повече от век нашият университет е с традиции в изграждането на лидери в икономическия, политическия и социалния живот на страната. Но УНСС има основна заслуга и за зараждането на организирания студентски спорт в България, защото точно преди 100 години, на 27 ноември 1923 г.  студенти от  Свободния университет (чийто приемник е Университетът за национално и световно стопанство) основават първия студентски спортен клуб“, каза проф. д-р Димитров Димитров и подчерта: „Грижата за студентите ни в областта на спорта е поверена на катедра „Физическо възпитание и спорт“, която е самостоятелна катедра от 1954 г. През годините и до днес университетът не отстъпва ролята си на пионер в студентския спорт и е водещ в много от спортните дисциплини в България, но може би най-значимото постижение бе домакинството на Националната универсиада 2022 г., което нашият университет  прие и проведе безупречно съвместно с Асоциацията за университетски спорт. Пожелаваме си и в следващите години УНСС да бъде еталон както за качествено икономическо образование, така и за качествен академичен спорт“.

Зам.-ректорът по учебната дейност проф. д-р Матилда Александрова също поздрави присъстващите: „За мен е истинска привилегия от името на ректора на УНСС проф. д-р Димитър Димитров и лично от свое име да ви поздравя за тази чудесна инициатива – Кръгла маса по повод една наистина значима годишнина – 100 години академичен спорт в България, това наистина поставя на преден план традициите, в рамките на които във времето и Катедрата, и УНСС много активно са работили. Ръководството на университета и цялата академична общност винаги е подкрепяла всички спортни прояви. Катедра „Физическо възпитание и спорт" през годините се е наложила като една от водещите катедри – еталон, и през този дългогодишен период, тя освен с академични постижения, допринася и за спортните успехи с представителните отбори на УНСС“.

Деканът на Бизнес факултета проф. д-р Георги Забунов заяви, че академичният състав на Катедрата винаги се е представял отлично  не само със спортните си успехи, но и при организирането на подобен тип научни форуми и с това допринася за утвърждаването на Бизнес факултета и на УНСС като значима и авторитетна научна и образователна институция.

Председателят на Асоциацията за университетски спорт (АУС) „Академик” доц. Златко Джуров изтъкна отличното сътрудничество между катедра „Физическо възпитание и спорт" и УНСС при организирането на Националната универсиада София 2022 и връчи плакет на доц. д-р Иван Стоилов.

Председателят на Студентския съвет при УНСС Илиян Чабуклийски също поздрави присъстващите и подчерта, че катедра „Физическо възпитание и спорт“ винаги е била добър приятел на Студентски съвет и през годините заедно са организирали различни инициативи. Той пожела Кръглата маса да постави началото на нови идеи за развитието на студентския спорт, а академичният състав на катедрата да бъде все така всеотдаен в спорта и при организирането на форуми на такова високо ниво.

Председателят на Академичния спортен клуб (АСК) „Св. Георги Победоносец“ проф. д-р Георги Янков приветства участниците, представи накратко историята на клуба и подчерта, че е много важно за една университетска институция да има традиции и приемственост, а при академичния спорт в УНСС това е факт, защото поколение, след поколение преподаватели и студенти заедно продължават да постигат високи резултати в спорта и да реализират всички турнири, които са традиционни за УНСС.

Проф. д-р Георги Игнатов, председател на Спортния клуб на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ и ръководител на катедра „Спортни игри и планински спортове“, поднесе поздравителен адрес и изтъкна значението на създаването на Студентския спортен клуб – УНСС за развитието на академичния спорт у нас.

Проф. д-р Йордан Иванов от Минно-геоложкия университет (МГУ) „Св. Иван Рилски” и член на Управителния съвет на АУС „Академик” поздрави катедра „Физическо възпитание и спорт“ от свое име и от името на ректора на МГУ проф. д-р Ивайло Копрев и подари на доц. д-р Иван Стоилов плакет.

Поздрави към катедра „Физическо възпитание и спорт“ по повод 100-та годишнина на Студентски спортен клуб – УНСС отправиха и представители на Шуменския университет „Епископ Константин Преславски”, Медицинския университет – София, Икономическия университет – Варна, Югозападния университет „Неофит Рилски“ – Благоевград, както и на различни катедри на УНСС.

Встъпителен пленарен доклад на тема „История на първия студентски спортен клуб в България“ изнесе доц. д-р Иван Стоилов.

В рамките на програмата на Кръглата маса бяха обсъдени въпроси и проблеми, свързани с ролята на академичните спортни клубове, развитието на физическото възпитание и спорт в университетите и бъдещето на студентския спорт в България.

Форумът продължи с представяне на докладите и ползотворна дискусия.

Галерия снимки от Кръгла маса „Организиран студентски спорт в България – 100 години Студентски спо ...