С публична лекция на министъра на образованието и науката проф. д-р Галин Цоков завърши Младежкият икономически форум в УНСС

четвъртък, 16 ноември 2023 15:05

С лекция на министъра на образованието и науката проф. д-р Галин Цоков завърши Двадесетото юбилейно издание на Младежкия икономически форум (МИФ) 2023, организирано от Студентския съвет на УНСС и Националното представителство на студентските съвети (НПСС). Тази година темата на форума беше „България в Еврозоната - перспективи и предизвикателства пред младите хора".

Даниел Парушев, председател на НПСС, ректорът на УНСС проф. д-р Димитър Димитров, министърът на образованието и науката проф. д-р Галин Цоков, Илиян Чабуклийски, председател на Студентския съвет при УНСС (от дясно наляво)

„За мен е чест да ви приветствам на последната лекция от цикъла на Двадесетото юбилейно издание на Младежкия икономически форум. По време на събитието тази година имахме възможност да се срещнем с държавници и политици на най-високо ниво. В първия ден гост-лектор беше министър-председателят на Република България акад. Николай Денков. В рамките на програмата лекция изнесе Красимир Вълчев, председател на Комисията по образование и наука в НС и бивш министър на образованието. Сега наш гост е настоящият министър на образованието и науката проф. д-р Галин Цоков. Искам да изкажа огромната си благодарност към него, за това, че уважи форума и ще представи своите виждания по темата „България в Еврозоната - перспективи и предизвикателства пред младите хора", каза председателят на Студентския съвет Илиян Чабуклийски.
Ректорът на УНСС проф. д-р Димитър Димитров поздрави Студентски съвет и НПСС за усилията, които са положили за организирането на юбилейното издание на форума и подчерта: „В рамките на програмата се срещнахме с държавници и политици, които стоят начело на държавата, което говори много за авторитета на събитието и на нашия университет. Всичко това се прави в името на нашите студенти, защото те го заслужават. Мисля, че най-естественото място за провеждането на тези лекции и то в рамките на Младежкия икономически форум е точно тук в УНСС, защото от своето създаване досега възпитаници на нашия университет заемат достойно място сред духовния, управленския и икономическия елит на нацията“.

„Искам да ви поздравя по повод 20-годишнината на Младежкия икономически форум и за това, че сте тук днес в тази зала, защото това е добра индикация, че се интересувате какво се случва във висшето образование и в частност в системата, но също така и на високо държавно ниво“, каза председателят на НПСС Даниел Парушев и се обърна към проф. д-р Димитър Димитров: „Бих искал да поздравя и ректора на УНСС за доброто партньорство, което има със Студентски съвет, защото добрите неща, които се случват в университета се градят именно на доброто сътрудничество със студентите. Това показва, че студентите са ценени, затова УНСС върви напред и постига тези високи резултати“.

Проф. д-р Матилда Александрова, зам.-ректор по учебната дейност на УНСС, доц. д.н. Михаил Мусов, зам.-ректор по научноизследователска дейност и международно сътрудничество на УНСС, проф. д-р инж. Лиляна Вълчева, председател на Съвета на настоятелите в УНСС и председател на Синдикалната организация ВОН-КНСБ (от ляво надясно)

Министърът на образованието и науката проф. д-р Галин Цоков изтъкна, че темата на форума е изключително актуална и важна не само за развитието на страната ни, но и на младите хора и акцентира: „Данните показват пряка връзка между степента на образование, авторитета на висшето учебно заведение и нивата на доходи на кадрите на пазара на труда“.

“Преди дни представихме данните от годишния доклад на ОИСР в сферата на образованието, които показват, че все още изоставаме в някои параметри”, посочи министър Цоков. Той даде пример с дела на хората с висше образование. В България 30% от хората на възраст между 25 и 64 години имат висше образование, а в страните членки този дял е съществено по-висок. „С години в общественото пространство се говори, че имаме висок дял на висшистите, но данните показват, че това не е така. Тук е и вашата роля като млади хора - да заразявате повече ваши връстници с опита ви и успехите, които постигате, за да тръгнат и те по стъпките ви”, обърна се професорът към студентите. Цитирани бяха и данни на ОИСР, които показват, че в България 25-34-годишните работници с бакалавърска степен (или еквивалентна) печелят 81% повече от тези без гимназиално образование, а тези с магистърска или докторска степен (или еквивалентна) получават със 139% повече.

Проф. д-р Цветана Стоянова, зам.-ректор по институционално и бизнес сътрудничество и студентски политики на УНСС и Гергана Кирилова, директор на дирекция „Кабинет на ректора“ (от ляво надясно)

„Днес се учи не професия за цял живот, а как да бъдем успешни на пазара на труда. Трябва да променим и образованието ни по този начин и да формираме много повече меки умения в учениците и студентите, които да им помогнат да са успешни в променящия се свят”, подчерта Галин Цоков. Той допълни, че основна задача пред екипа му е да се промени и структурата на образованието, за да отговори на тези изисквания. „Заедно с това е важно и висшето образование да не изостава. Да имаме повече умни университети и внедрени дигитални решения, насочени към развитие на компетентностите на младите хора”, каза още проф. Цоков.

В рамките на участието си във форума той посочи и някои от плюсовете за младите хора от влизането на България в Еврозоната и отговори на актуални въпроси на студентите.

Министърът на образованието и науката проф. д-р Галин Цоков получи от Студентския съвет почетен плакет за значим принос в утвърждаването и развитието на МИФ.

Почетен плакет от Студентския съвет получи и Ангел Стойков, председател на Студентски съвет при УНСС в периода 2021-2023 г. и към момента президент на Алумни клуба към Студентски съвет при УНСС.

„Огромна благодарност за уважението, което ръководството на Студентски съвет и НПСС отправят към мен. Това означава много за мен, защото през последните четири години Студентският съвет работи активно и Младежкият икономически форум събра изключително много авторитетни гости, които съм сигурен, че спомогнаха за развитието на студентската общност. Нещо, което още повече ме радва е, че събитието продължава да бъде надграждано и настоящото ръководство на Студентския съвет в лицето на г-н Илиян Чабуклийски и неговия екип продължават в тази посока. Благодаря също така и на г-н Даниел Парушев за доброто сътрудничество през годините“, каза при получаване на плакета Ангел Стойков.

Министърът на образованието и науката проф. д-р Галин Цоков остави послание в Почетната книга на Студентски съвет към УНСС.

Галерия снимки от С публична лекция на министъра на образованието и науката проф. д-р Галин Цоков  ...