Красимир Вълчев, председател на Комисията по образование и наука в НС, изнесе публична лекция на Младежкия икономически форум

сряда, 15 ноември 2023 16:55

Красимир Вълчев, председател на Комисията по образование и наука в НС и бивш министър на образованието, изнесе публична лекция в рамките на Двадесетото юбилейно издание на Младежкия икономически форум (МИФ) 2023.

Събитието се проведе в напълно реновираната Библиотека на УНСС, официално открита предишния ден. Организатори на форума, който се провежда за 20-ти пореден път, са Студентският съвет при УНСС и Националното представителство на студентските съвети.

На официалния президиум заедно с гост-лектора Красимир Вълчев и ректора проф. д-р Димитър Димитров присъстваха Илиян Чабуклийски, председател на Студентския съвет на УНСС и Даниел Парушев, председател на Националното представителство на студентските съвети (НПСС).

„Това е най-мащабното събитие, което се организира в последните 20 години от Студентския съвет на УНСС и Националното представителство на студентските съвети и то с участието на политици и държавници от най-висшия ешелон на българската държава и бизнес. Темата на тазгодишния форум „България в еврозоната – перспективи и предизвикателства пред младите хора“ е изключително актуална и вълнува както академичните среди, така и обикновения гражданин“, каза Илиян Чабуклийски при откриването на форума.

„Неслучайно Младежкият икономически форум се провежда в УНСС и то на такова високо ниво. Нашите студенти го заслужават. Нашият университет го заслужава. Вчера форумът беше открит от министър-председателя, днес министри и депутати ни гостуват“, каза ректорът на УНСС. 

Даниел Парушев представи гост-лектора Красимир Вълчев като един от най-компетентните хора в областта на образованието в България, бивш главен секретар на Министерство на образованието и науката (МОН) и бивш министър на образованието, депутат в няколко народни събрания и председател на Комисията по образование и наука в сегашното народно събрание. „По негово настояване започна програмата за санирането на студентските общежития и сега чрез неговата парламентарна група в НС отново се повдигна тази тема за 2024-2026 г. Той е главният виновник за всичко, което се случва за подобряване на битовите условия на студентите“, каза Парушев.

В публичната си лекция Красимир Вълчев говори по темата „Висше образование и еврозона“, като се върна 34 години назад във времето, когато пред младите хора не е имало възможностите, които се появяват днес. Според него днес младите хора имат голям избор. Те живеят в един все по-глобален и наднационален свят. „Влизайки в еврозоната ние ще влезем в най-тесния кръг на европейска интеграция. Преките ползи са много, но по-значими са косвените ползи – ние ще бъдем припознати като част от ядрото на ЕС. Все повече ще мислим през призмата на ЕС, ще го чувстваме като нещо близко, с възможности за учене. През 2017 г. се взе решение за създаване на европейски университетски мрежи, един по-глобализиран пазар на висше образование с обединение на ресурси и на преподаватели. УНСС беше един от първите университети в България, който се включи в Европейската университетска мрежа, за което ви поздравявам. Висшето образование става все по-достъпно и все по-малко елитарно. Един студент има достъп до преподаватели от различни страни, интеграцията в образователните системи ще се задълбочи“, каза Красимир Вълчев.

Той говори и за предстоящата революция, свързана с изкуствения интелект и за уменията, които трябва да се развиват в сегашните деца. Според него бъдещите професии ще изискват повече комплексни умения, което означава да се намали обучението за специализирани знания. Всички учебни планове трябва да бъдат направени интердисциплинарно, да включват различни области на познанието. Всеки един инженер, програмист е необходимо да учи и хуманитарни дисциплини, да развива комуникативни умения, креативност, концентрация. „Колкото по-дигитален става света, толкова по-хуманитарни умения ще са необходими. Ще се наложи т.нар. „учене през целия живот“. Висшето образование в бъдеще ще се развива в един по-глобализиран, по-свързан, по-дигитален свят“, е мнението на господин Вълчев.

В проведената дискусия бяха засегнати проблемите на висшето образование в България, липсата на достатъчно финансиране, демографската криза, големият брой висши учебни заведения, недостатъчното търсене на качество, липсата на национална програма за дигитализация, проблемите с визите за чуждестранните студенти.

В заключение Красимир Вълчев направи констатацията, че „Разходите за образование са с най-висока обществена възвръщаемост“.

В рамките на събитието Красимир Вълчев получи почетен плакет за значим принос в утвърждаването и развитието на МИФ. Почетен плакет бе връчен и на доц. д-р Драгомир Стефанов, главен секретар по социално-битовите въпроси на учащите и чуждестранни студенти на УНСС и председател на Студентския съвет (2003-2005), когато е проведен първият Младежки икономически форум.

  

Галерия снимки от Красимир Вълчев, председател на Комисията по образование и наука в НС, изнесе пу ...