Китайска делегация посети нашия университет

вторник, 14 ноември 2023 15:30

Ректорът на  УНСС проф. д-р Димитър Димитров посрещна в зала „Академична“ китайска делегация от провиция Цинхай, която посети нашия университет.

„Добре дошли в най-големия бизнес университет в Югоизточна Европа“, приветства гостите проф. Димитър Димитров. Ние имаме дългогодишното добро сътрудничество с китайски университети, зад което стои дълга история и добро взаимодействие. Освен партньорството с университети от Китай, УНСС работи и по редица изследователски проекти, както и обмен на студенти. Поддържаме добри отношения и с Китайското посолство, посланикът на Китайската народна република в България Н. Пр. г-н Дун Сяодзюн се включи в откриването на новата учебна година с видеообръщение, в което акцентира на доброто сътрудничество между Шанхайския университет „Джао Тонг“ и УНСС през последните години.

Ректорът разказа на гостите за Стената на славата, като подчерта, че 10 министър-председатели на България и 150 министри са възпитаници на нашия университет. Той показа портретите в зала „Академична“ на носителите на почетното звание „Доктор хонорис кауза на УНСС“, сред които е и управляващият директор на Международния валутен фонд (МВФ) доц. д-р Кристалина Георгиева, също колега и възпитаник на нашия университет.  

Гостите и ректорът на  УНСС проф. д-р Димитър Димитров в зала „Академична“

От своя страна китайските гости представиха провинция Цинхай и изразиха благодарността си за топлото посрещане, като поканиха ректора на посещение в родината си и му връчиха картина на символа на провинция Цинхай, изобразен по специална нова технология.

Ректорът подари на гостите брандиран шал с логото на университета.

Китайската делегация бе водена от чл. кор.  проф.  д-р  по икономика  инж. Стойчо Симов,  академичен преподавател  по  математически  модели  и  методи  в управлението на социално–икономически процеси и системи, икономика и оперативно управление на фирмата. Членовете на делегацията бяха Xuan WANG, зам.-председател на Комитета на СРРСС на провинция Цинхай,  Hua Bentai, зам.-генерален директор на Министерството на образованието на провинция Цинхай, Yong WANG, зам.-генерален директор на Здравната комисия на провинция Цинхай, Duo Jie, вицепрезидент на Народната болница на провинция Цинхай, Juan Wang, зам.-директор на Службата за професионално образование и образование на възрастни хора към Министерството на образованието на провинция Цинхай и  Lili GUO от Службата за външни работи на провинция Цинхай.

След срещата в зала „Академична“ директорът на Междууниверситетския център за развитие на кариерата Атанас Димитров заедно с главния секретар по международно сътрудничество доц. д-р Янко Христозов разведоха гостите на обиколка из университета и им показаха реновираната Университетска библиотека, Стартъп хъба, конферентните зали, новооборудваните аудитории, Стената на славата, както и други ключови места в УНСС.

Обиколката завърши пред паметника на проф. Стефан Бобчев – основател и първи ректор на УНСС.

Цинхай е провинция в западната част на Централен Китай с площ 721 000 km² и с административен център град Синин. Провинцията Цинхай е разположена в източната част на една от най-големите планински системи в Азия – Кун Лун, чиято основна планинска верига достига височина 6-7 хил. м. Климатът е рязко изразен континентален, с прохладно лято и сурова зима. Валежите са в рамките на 300-500 мм годишно, затова в ниските части са често срещани полупустините и пустините. Оттук водят началото си най-големите азиатски реки – Яндзъ, Хуанхъ, Меконг. Има и множество безотточни езера, най-голямото от които е дало името на провинцията. Цинхай-тибетската железница е един от най-амбициозните проекти в историята на КНР. Завършена е през 2005 и свързва Тибет с останалата част на Китай именно през Цинхай.


  

Галерия снимки от Китайска делегация посети нашия университет ...