С представяне на книгата-албум „Духът прави силата“ официално се закри IV издание на Университетската седмица на книгата

събота, 11 ноември 2023 18:05

С премиерата на книгата-албум „Духът прави силата“, който пресъздава в снимки и текст едноименния музикално-поетичен спектакъл с участието на преподаватели, служители и студенти на УНСС, представен на 19 октомври 2022 г., официално се закри IV издание на Университетската седмица на книгата.

По този повод ректорът проф. д-р Димитър Димитров връчи почетна грамота на доц. д-р Елена Симеонова за творческа идея и цялостна организация на  художествено-творческото събитие и на книга-албум „Духът прави силата!“ и за утвърждаване доброто име и авторитета на Университета за национално и световно стопанство.

„С представянето на този албум си припомняме забележителния музикално-поетичен спектакъл от миналата година, а и слагаме официалния финал на Седмицата на книгата, IV издание, като всяко издание предизвиква все по-голям интерес. УНСС има имиджа на икономически и финансов университет, но всички трябва да разберат, че културните събития все по-трайно присъстват в нашия университетски живот. Имаме забележителна аула „Максима“, други зали, споделени пространства, но най-важното е, че имаме хора, които са творци, които създават култура, не само преподавателите и служителите, но и студентите. Този спектакъл поставя много добра основа за по-нататъшно развитие на културните инициативи“, каза проф. д-р Димитър Димитров. 

Той връчи грамота и на проф. д-р Цветана Стоянова, заместник-ректор по институционално и бизнес сътрудничество и студентски политики, за съдействието й за реализиране на спектакъла. Грамоти получиха и другите членове на организационния комитет - г-жа Гергана Кирилова, директор на дирекция „Кабинета на ректора“, г-н Атанас Димитров, директор на МЦРК, Десислава Паунска, ръководител отдел „Връзки с обществеността и маркетинг“, г-жа Елеонора Чолакова, от същия отдел, за цялостна организация на изложбата и спектакъла.

Специално отличие за популяризиране сред партньорските университети получи и доц. д-р Светла Бонева, главен секретар по научноизследователските проекти.

Ректорът отличи с грамота и преподавателя от НАТФИЗ проф. д-р Катерина Илкова, помогнала в репетиционния процес.


Почетна грамота и издание от албума имаше за всеки от участниците. Ректорът им благодари за положените усилия и духа! Пълният списък на получилите грамоти може да видите ТУК.  


ФОТОГАЛЕРИЯ


Грамоти получиха и преподавателите от катедра „Медии и обществени комуникации“ Христо Христов и Златко Златанов, подготвили сценичните визуализации и създали филм за спектакъла, който можете да видите ТУК


„Това беше първият музикално-поетичен спектакъл, който обедини творческия потенциал на преподаватели, служители и студенти в УНСС и остави незабравими спомени в участниците и публиката“, каза доц. д-р Елена Симеонова, заместник-декан по учебната работа на факултет „Международна икономика и политика“, която е сценарист, режисьор и съставител на книгата-албум. „Трудно е със снимка и текст да се предаде емоцията от сътвореното и преживяното на сцената, но е единственият начин да се остави знак, че тази емоция се е състояла, че духът се е извисил и е увлякъл цялата университетска общност със своята творческа сила. А посланието е: УНСС, освен своите високи академични постижения, има и огромен творчески заряд, носен от преподаватели, студенти и служители“, допълни доц. Симеонова.  

В музикално-поетичния спектакъл са участвали общо 45 творци, от които 23 студенти,10 преподаватели и 12 служители. Освен изпълнители в спектакъла са взели участие 33-ма поети, декламатори, певци и танцьори. Изложба с творби на 12 автори от УНСС е съпътствала спектакъла.

„За да определим участниците в събитието, най-напред трябваше да ги открием. Творческите постижения и изяви на някои колеги бяха предварително известни, но за други дори не подозирахме. За да открием изкушените от изкуството преподаватели, студенти и служители – през лятото на 2021 г. година отправихме покана под надслов „УНСС търси талант“. Тази обява накара университетската ни общност да „закипи“ от вълнение, любопитство и очакване“, обясни процеса на подбор на изпълнителите госпожа Симеонова.

Като част от церемонията директорът на университетската библиотека г-н Петър Петров получи специално библиофилско издание на книгата-албум с подписите на всички участници.

Развълнувани на по чаша вино присъстващите обсъдиха следващи творчески изяви.

  

Галерия снимки от С представяне на книгата-албум „Духът прави силата“ официално се закри IV издани ...