Българската изборна система, българите по високите върхове на света и българският корен - последен ден от Университетската седмица на книгата

събота, 11 ноември 2023 13:32

Първата книга, която беше представена в последния ден от Университетската седмица на книгата беше „Българската изборна система от Освобождението до днес. История, тенденции, модели на усъвършенстване“ с автор гл. ас. д-р Иван Винаров от катедра „Политология“.

Модераторът на събитието проф. д-р Георги Янков, директор на Центъра за политологични изследвания към УНСС, подчерта, че за да се напише тази книга в 500 страници се изисква голяма подготовка. Това качество забелязах още при защитата на магистърската му теза и при подготовката на книгата за енциклопедията „Министър-председатели, министри и висши представители на законодателната власт - преподаватели и випускници на УНСС, в която д-р Иван Винаров има важен принос. Написването на такъв впечатляващ със своята панорамност и обективност труд предполага систематичност на мисълта, умение за структуриране и обобщаване, уточни проф. Янков и подчерта, че има изследвания за изборната система на България, но те са за отделни периоди или за даден вид система. За първи път имаме цялостно изследване на историята, тенденциите и моделите на българската изборна система.

Проф. Георги Янков и гл. ас. д-р Иван Винаров (от ляво надясно)

Гл. ас. д-р Иван Винаров сподели, че пътят за написване на книгата е бил дълъг и в един момент е започнала да живее собствен живот. Той уточни, че книгата се състои от две части, като всяка част има по две глави. Първата част е теоретико-методологическа, в която се изясняват основните понятия по темата, разгледана е и изборната традиция в България от Освобождението до 10 ноември 1989 г., като този голям период е структуриран в три подпериода. Втората част на изследването засяга по-съвременни концептуални рамки, разгледани са изборите, които се правят за Народно събрание, президент и други, до 2019 година с много анализи и препратки.  Книгата завършва с предложени нови модели изборна система, които да могат да бъдат приложени при една евентуална реформа, така че да се избегне изборната апатия, която виждаме в българското общество през последните години. Д-р Винаров благодари на катедра „Политология" за подкрепата, която получава още от времето, когато е бил бакалавър.

Доц. д-р Блага Благоева, ръководител катедра „Политология“, един от рецензентите на книгата, посочи, че това е събитие, което е и за Катедрата. Това изследване е достатъчно обемно, добре организирано, демонстрира широка историческа и фактологична култура, за което доц. Блага Благоева поздрави автора. Най-важното в тази книга е опитът, който прави в последната част - да предложи нови свои виждания за подобряване на изборната система и възможни пътища, по които да се развива тя. Доц. Блага Благоева пожела следващият път авторът да отиде отвъд фактологията и историята и да анализира подробно факторите, които обуславят избора на изборна система като интереси, ценности, култура.

Проф. д.и.н. Трендафил Митев, катедра „Политология“, подчерта, че книгата е уникално постижение на българската политическа мисловност. Д-р Винаров е написал една история на най-голямото тайнство в областта на демокрацията – как се създава държава, как се създава държавнотворното изкуство и дава една цялостна картина на този процес. Книгата е запълнила едно бяло поле в историята. Катедрата прави една крачка напред с труда на д-р Винаров.

За труда и научния принос на доц. Винаров се изказа още доц. д-р Елена Симеонова, зам.-декан по учебната работа на факултет „Международна икономика и политика", доц. д-р Пламен Ралчев, ръководител катедра „Международни отношения“ и др.

Доц. Сандю Бешев е един от пионерите на българския алпинизъм. Над 500 са върховете, разположени на три континента – Европа, Азия и Южна Америка, които той е изкачил. На 15 от тях е дал български имена. Привилегията да станеш кръстник на върхове се дава само на онзи, който е стъпил за първи път на тях. Възползвайки се от тази възможност, доц. Бешев е нарекъл с името „България“ два върха – един в Кавказ и един в Кордилерите. На Пловдив са кръстени три върха – в Памир, Кавказ и Монголия. В продължение на повече от 50 години доц. Сандю Бешев се занимава с научното изследване на историята и развитието на българския и световния алпинизъм.

Доц. Бешев сподели, че е професионален алпинист вече 70 години.

Книгата „Българи на големите върхове по света“ разказва за всички планини в света. В първа глава се спира на 4-те най-красиви върхове на планетата, определени от световна класация. Той уточнява, че връх Еверест чак от 1952 година се счита за най-високия връх на Земята, преди него за такива са смятани други няколко върха по света. Той уточнява, че има разлика между измерване на височините - дали от морското равнище, от центъра на земята или от най-дълбоката точка, нещо което и днес не е уточнено. В трета глава разказва за 7-те континентални първенци. Доц. Бешев посочва, че най-българският връх е Аконкагуа -най много българи са го изкачили - 700-800 души. Следваща глава е посветена на много трудните за изкачване върхове, заради това, че при тях ледниците слизат много ниско.

Между разказа за големите върхове сподели, че в миналото не са имали екипировки и са катерили върховете така, както са ходили на работа.

Доц. Сандю Бешев се подготвя да изкачи за своята 90-годишнина (18 март) най-високият връх в Кипър – връх Олимп 2.

Казвам се Розмари Де Мео и съм българка. Темата, на която пиша и говоря е за българския корен и разказвам приказки, каза авторката на най-четените български книги през последните трийсет години. Тя сподели, че няма нужда да си представя книгите, защото смята, че си е свършила работата. Само иска те да се четат с ума.

Розмари Де Мео разказа, че като много българи е заминала за чужбина и е реализирала средностатистическата българска мечта – да се омъжи за богат чужденец. И тя се омъжва за такъв в Италия. И като ме налегна една страшна болест, която се нарича носталгия. Носталгия не се случва на турист, носталгията го сполетява този, чиято душа не знае в колко часа ще се прибере в Родината си. Аз бях от тези и въпреки огромната ми любов със съпруга и прекрасния живот, който имахме, аз се върнах“. След като се връща заживява в планината в една селска махала при Магда Богданова. И тя промени живота ми и ми разказа истината за него. Магда казваше: Не прави грешката да вземаш на хората сложното, хората не са готови за простото. Хората искат да се чувстват важни и заради това искат да им е сложно. Потребяват и сложни думички. Простатата не е за всеки. Простотата е пътят и резултат от пътя. Магда казваше още, че душата пебъдва. Аз я питах дали има предвид прераждане. Тя не обичаше тази дума. Душата се връща и отива, връща се и отива. Трупа опит и в един момент става стара душа. Когато се връща, тя се връща на училище и чистилище. И всеки път тази мъдра душа прави два избора. Тези избори са свързани с мястото, откъдето този път ще започне да учи, те са свързани с родина и род.  В този миг, в който душата избира и се свързва, очовечва се и получава свободна воля, за да учи или не учи уроците си, тогава се свързва с корена. Ти недей гледа на корена като котва, казваше Магда, човек има крила и може да лети. През целия път човек черпи сила от корена, но е длъжен да върне дълга си до края на живота си. Поливайте корена. Имаме страшно много причини да се гордеем, че сме българи, българинът е голяма работа, България е памет и бъдеще.


ФОТОГАЛЕРИЯ


Галерия снимки от Българската изборна система, българите по високите върхове на света и българския ...