Програмният съвет по научноизследователска дейност със семинар за университетските проекти за научни изследвания

петък, 10 ноември 2023 17:57

„Добри практики и предизвикателства при кандидатстване с проектни предложения за научни изследвания и научни форуми“ беше темата на семинара, организиран от Програмния съвет по научноизследователска дейност (ПС по НИД) на УНСС, за академичния състав на университета.

Събитието откри доц. д.н. Михаил Мусов, зам.-ректор по научноизследователска дейност и международно сътрудничество и председател на ПС по НИД. Той благодари на присъстващите от името на ректора на УНСС проф. д-р Димитър Димитров, за проявения интерес и подчерта: „Семинарът е изцяло по инициатива на членовете на ПС по НИД, които искаха да се срещнат с потенциалните кандидати и с тези от вас, които изпълняват вече одобрени проекти, за да могат да разяснят както условията за кандидатстване по новия конкурс, така и основните моменти, които са свързани с отчитането на вече сключени договори“. Доц. Мусов благодари на членовете на ПС по НИД за всеотдайността в своята работа през последните четири години, и за показаните резултати в напредъка по изпълнението на критериите за придобиване на статут на изследователски университет.

              Доц. д-р Екатерина Тошева, доц. д-р Ангел Марчев,                  доц. д.н. Михаил Мусов, доц. д-р Мария Воденичарова (от ляво надясно)

Доц. д-р Ангел Марчев, зам.-декан по НИД на факултет „Управление и администрация“ и член на ПС по НИД, запозна присъстващите с предложенията на МОН за промени в Закона за висшето образование и в частност с намерението за обособяване на професионални и образователни университети. Доц. Марчев представи и данни за научноизследователската дейност на УНСС, като подчерта, че в последните години се отчита съществен прогрес и тази тенденция продължава.  

Доц. д-р Мария Воденичарова, зам.-декан по НИД на факултет „Икономика на инфраструктурата“ и член на ПС по НИД, представи условията за кандидатстване по конкурса за финансиране на университетски научни проекти за 2024 г. и критериите за оценка на проектни предложения.

Доц. д-р Екатерина Тошева, зам.-декан по НИД на факултет „Приложна информатика и статистика“ и член на ПС по НИД,  очерта добрите практики при отчитането на проектите и акцентира, че от гледна точка на УНСС единствената значима полза има финансирането на проекти, чиито научни резултати се индексират в световните бази данни Web of Science и/или Scopus.

Семинарът продължи с ползотворна дискусия.

 

 

 

Галерия снимки от Програмният съвет по научноизследователска дейност със семинар за университетски ...