III научна и бизнес конференция по логистика и управление на веригата на доставките събра лидери в бранша по темата иновации и нови тенденции

сряда, 08 ноември 2023 13:25

Третата научна и бизнес конференция на тема „Иновации и тенденции в логистиката и управлението на веригата на доставките“, организирана от катедра „Логистика и вериги на доставките“ съвместно с Българската асоциация по логистика се проведе в аула „Максима“.

В конференцията участват над 80 представители на бизнеса, около 30 учени и над 250 студенти, обучавани в бакалавърска и магистърска степен по специалностите, водени от катедрата.
Ръководителят на катедра „Логистика и вериги на доставките“ проф. д-р Мирослава Раковска, подчерта в откриващото си слово, че конференцията събира на едно място трите стълба на знанието – бизнеса, науката и висшето образование, студентите. „От бизнеса сме поканили компании, които са „Номер 1“ в своята област. Логистиката и управлението на веригите на доставки стават все по-важни за всяка компания, особено сега, когато светът около нас става все по-сложен, несигурен и веригите на доставките стават все по-уязвими на сътресения. Иновациите и човешкият талант са в основата на изграждането на стабилни, гъвкави и устойчиви вериги на доставките. Пред нас стоят талантите, които ние развиваме като специалисти по логистика и които правят първите си стъпки в бизнеса.

Организирали сме и съпътстващ кариерен форум „Срещни бизнеса – бъди успешен в логистиката и управление веригите на доставките“. Убедена съм, че на този форум бизнесът ще намери правилните хора, с прекрасни характери и с огромна мотивация и ентусиазъм за работа по специалността. Предвидили сме и дискусионен панел, на който да обсъдим перспективите за кариерно развитие на младите професионалисти и нуждите на бизнеса“, каза проф. д-р Мирослава Раковска, откривайки събитието.

„Както разбрахте от професор Раковска, тук присъстващите са „Номер 1“ в бизнеса и отрасъла, затова аз ще допълня: Добре дошли в Университет „Номер1“, който е добър партньор на бизнеса“, с тези думи ректорът на УНСС проф. д-р Димитър Димитров откри форума. „За мен е особено удоволствие и приятно задължение да приветствам тази конференция на катедра „Логистика и вериги на доставките“, защото аз съм от съседната катедра „Национална и регионална сигурност“. Бях близо 4 години и декан на факултет „Икономика на инфраструктурата“. В този уникален факултет категориите логистика, търговия, спорт, сигурност, туризъм са обвързани. И в рамките на Университета се стремим да направим точно това – да обвържем комплексно и системно всичко, което е нужно за подготовката на нашите студенти. Този модел на комуникация между университет – бизнес – потребители – институции работи много добре. Катедра „Логистика и вериги на доставките“ напълно се вписва в него с тази конференция и с кариерния форум, който организира. Желая ви успех и продължавайте в същия дух“, пожела на всички присъстващи ректорът на УНСС.

Ръководителят на катедра „Логистика и вериги на доставките“ благодари на генералния спонсор „Софарма Трейдинг“ АД, както и на основните спонсори: Кола Кола ХБК България, ДСВ Роуд, JYSK Bulgaria,  CEVA Logistics, Евромаркет Кари.

Партньори на катедрата за организиране на конференцията и кариерния форум са Хюлет-Пакард Ентърпрайз, Луфтханза Техник София, eBag, Карго-Партнер и Логистична академия.

„Средствата, а също и постъпленията от такса участие в конференцията ще бъдат изразходвани в полза на обучението и научните изследвания в катедра „Логистика и вериги на доставките“ и за популяризиране на знанието по логистика в страната“, обясни проф. Раковска.

„Аз се гордея, че катедра „ Логистика и вериги на доставките“ е част от нашето голямо факултетно семейство, защото ни показа колко ползотворни са връзките между бизнеса, науката и образованието. Показа ни какви възможности създава, от една страна, за реализацията на студентите, от друга страна, съдейства за повишаване имиджа на катедрата и на факултета. Доказва, че УНСС се стреми да поддържа ползотворно сътрудничество с бизнеса, което повишава качеството на образованието и създава реални възможности за професионална реализация на нашите студенти“, каза доц. д-р Силвия Терезова, декан на факултет „Икономика на инфраструктурата“.

„Част от нашата култура е да подкрепяме образованието“, каза Георги Христов, директор „Управление на веригата на доставки и оперативна дейност“ в „Софарма Трейдинг“, генералният спонсор на събитието. „Аз съм бивш възпитаник на катедра „Логистика и вериги на доставките“ и винаги се радвам да се върна тук, да видя толкова много млади хора. От години си сътрудничим с Катедрата в УНСС и мисля, че това партньорство е ползотворно за студентите“.

„Идват изключително трудни времена за българското образование и за българския бизнес“, прогнозира Калин Костов, консултант към Съвета на ректорите. „Не заради икономическите условия, а заради демографската криза, която не е само в България, но и в Европа. България ще започне да изпитва глад за кадри – от коминочистач до мениджър на високо ниво. Българското висше образование съвсем скоро ще влезе в жестока криза за кандидат-студенти, които няма да може да намери на вътрешния пазар. Поради тази причина този форум тук е от изключителна важност. Време е правилата, по които работи бизнеса, под една или друга форма, да бъдат въведени в академичното образование“, каза адвокат Костов.

„Колегите от катедра „Логистика и вериги на доставките“ и лично проф. Раковска в днешния ден потвърждават желанието на Университета, желанието на образователните и изследователските институции да продължават смело по пътя на изграждането на една изключително солидна основа за интензивно взаимодействие с бизнеса“, каза проф. д-р Христина Николова, ръководител на катедра „Икономика на транспорта и енергетиката“.

  

Интересни 18 доклада се представиха на третата научна конференция. По отношение на иновациите водещи мениджъри говориха за иновациите в областта на логистиката и веригите на доставки, които те са внедрили в своите компании. Студентите и гостите активно участваха в дискусиите, както и в дискусионния форум на тема „Кариера в логистиката и веригите на доставките – нуждите на бизнеса и перспективите за развитие на младите професионалисти“ с модератор доц. д-р Николай Драгомиров.

Получиха се поздравителни адреси от двата университета, в които също се преподават знания по логистика – от Икономическия университет във Варна, от катедра „Индустриален бизнес и логистика“ и от бригаден генерал Иван Маламов, началникът на Националния военен университет „Васил Левски“. Поздравителни адреси бяха изпратени и от факултет „Икономика на инфраструктурата“ и от катедра „Икономика на търговията“.

  

Галерия снимки от III научна и бизнес конференция по логистика и управление на веригата на доставк ...