Абсолвентите от катедра „Политическа икономия“ получиха своите дипломи

вторник, 07 ноември 2023 17:18

Зала „Тържествена“ бе мястото, което събра абсолвентите от катедра „Политическа икономия“ и многобройните им гости, дошли да споделят този тържествен за тях момент – връчването на дипломите на бакалаврите от специалност „Политическа икономия“ и на магистрите от специалност „Дигитална икономика“.

Професор д.н. Пенчо Пенчев, ръководител на катедра „Политическа икономия“, откри церемонията, изтъквайки, че моментът на завършването е своеобразен край, но и начало. Това е и моментът, когато трябва да се направи равносметка на изминатото, но и да се вдъхне кураж на абсолвентите, за да могат те уверено да осъществят следващите стъпки в развитието си – професионални, академични или лични.

Проф. Пенчев се върна към изминалия обучителен период и припомни предизвикателствата, предизвикани от ковид пандемията, през които студентите от бакалавърската степен са преминали по време на своето обучение в университета. Той изрази увереност, че тези трудности са допринесли и за това завършващите днес успешно да приключат своето обучение и да могат да сложат тези „малко странни униформи“, като знак за своето дипломиране.

„Много е важно да запазите и да не забравяте урока, получен в тези трудни години. Да запазите и да не забравяте цялото си пребиваване тук, в Университета. Да се реализирате съобразно мечтите си. Нашата специалност донякъде е бутикова специалност, тя не е масова специалност. Но нашата специалност има голямата привилегия да ви научи, или поне да се опита да ви научи, на критично мислене.“

Пожелавайки успех на абсолвентите, проф. Пенчев изрази надеждата си, завършващите бакалавърската степен да продължат своето обучение и в магистърската степен.

Проф. Пенчев отправи благодарности към преподавателите от катедра „Политическа икономия“  и към всички административни служители за проявеното разбиране към трудностите през изминалия период, както и за положените усилия учебният процес да прилича на нормален учебен процес, дори и във времена, в които не е могъл да бъде такъв.  

Доц. д-р Румен Андреев също поздрави завършващите и техните гости. Той подчерта всеобхватността на направлението „Политическа икономия“ и това, че „икономическата наука е политическата икономия“. Допълни, че тя е най-обширното, най-мъдрото, най-дълго съществуващото направление в икономическата наука, започнало от Антоан дьо Монкретиен преди повече от 400 години. Той пожела на всички абсолвенти преди всичко здраве, да не прекъсват контактите си с Университета и ги увери, че успехите предстоят.

Преди да започне официалното връчване на дипломите проф. Пенчев обяви, че академичното ръководство на УНСС удостоява с грамота студента с най-добър успех от бакалавърска специалност „Политическа икономия“ – Росица Димитрова.

Изключително развълнуваната Ралица Димитрова благодари за отличието. Тя изрази общата благодарност на всички завършващи към родителите, приятелите и преподавателите за подкрепата, която са получавали по време на своето обучение. Пожела на своите състуденти да бъдат упорити и да не спират да мечтаят.

Галерия снимки от Абсолвентите от катедра „Политическа икономия“ получиха своите дипломи ...