На тържествена церемония абсолвентите от катедра „Политология“ – бакалаври и магистри, получиха своите дипломи

понеделник, 06 ноември 2023 16:20

На тържествена церемония сред своите преподаватели, родители и приятели дипломите си за бакалаври и магистри получиха абсолвентите от катедра „Политология“. По традиция тържеството започна под звуците на националния, европейския и студентския химн.

Доц. д-р Мария Бакалова, декан на факултет „Международна икономика и политика“, проф. д-р Цветана Стоянова, зам.-ректор по институционално и бизнес сътрудничество и студентски политики, гл. ас. д-р Александър Димитров, научен секретар на катедра „Политология“ и доц. д-р Блага Благоева, ръководител на катедра „Политология“ (от дясно наляво)

Доц. д-р Блага Благоева отправи вълнуващо приветствие към абсолвентите, завършили специалността „Политология“ и магистърската програма „Политология и бизнес“, като припомни дългогодишната история на катедра „Политология“, нейното достойно място в националното академично пространство и изтъкна, че сред всички постигнати успехи, най-голямата гордост за всички преподаватели са техните многобройни възпитаници.

Тя припомни на абсолвентите трудностите и предизвикателствата, през които те са преминали, като подчерта, че времето ще изтрие всички негативни емоции и ще остави у тях само прекрасния вкус на интелектуалните и човешките контакти, на приятелствата, които ще останат за цял живот. „В личното битие на човека четири или пет години са един незначителен и много кратък период, но тези години за вас са от изключителна важност, защото са основата на вашия професионален и граждански път. Завършвате модерна и с много възможности за широка реализация специалност във водещ в страната университет. Бъдете граждани на света, но бъдете преди всичко българи. България има нужда от вас, от вашите знания, от вашата професионална експертиза, от  вашата младост и дързост. Не спирайте дотук! Процесът на знание и познание е безкраен. УНСС винаги ще бъде вашата алма-матер, а в наше лице винаги ще имате добри колеги, добри приятели и, ако позволите, съветници. На добър час!“

Проф. д-р Цветана Стоянова изрази удоволствието си да присъства на събитието и да поднесе приветствия от името на ректора на УНСС - проф. д-р Димитър Димитров, към дипломантите. „Днес вие изкачвате още едно стъпало по пътя на вашето развитие. Знанията, уменията и способностите, които сте получили в УНСС, и в частност от колегите от катедра „Политология“, ще ви помогнат да се реализирате успешно както на пазара на труда, така и в живота. Сигурна съм, че годините в Университета са допринесли не само за вашето професионално развитие, но и за това вие да бъдете хора.“ Проф. Стоянова благодари на преподавателите от катедра „Политология“, които със своя ентусиазъм и професионализъм допринасят за развитието на специалността, която съществува още от създаването на  Университета през 1920 година, когато той е носил името Свободен университет за политически и стопански науки. Тя подчерта, че и до ден днешен това е една от специалностите, които дават много на икономиката и на обществото. Тя не пропусна да отбележи енциклопедията „Министър-председатели, министри и висши представители на законодателната власт, преподаватели и випускници на УНСС“, като изрази своята увереност, че нейният обем ще продължи да нараства, тъй като има все повече възпитаници на Университета, които трябва да бъдат включени, а и присъстващите могат да запишат имената си в нея. „Пожелавам да бъдете здрави, да бъдете успешни и да не забравяте, че „Духът прави силата!“.

С приветствие към завършилите се обърна и доц. д-р Мария Бакалова. Тя бе изключително развълнувана да бъде част от събитието, от една страна, в качеството си на длъжностно лице, като декан, а от друга, като човек, завършил именно тази специалност. Тя се върна в спомените си за годините на своето обучение и изрази съпричастността си към вълнението и емоциите на завършващите. „Днешният ден е един формален край, един официален край. Трябва да има такива тържествени моменти, в които ние да отбелязваме определени етапи от нашето развитие. Но за мен винаги по-важен е бил пътят - пътят, който вие извървяхте в университета и израснахте като хора, като личности, като политолози. Искам да ви уверя, че обществото има нужда от образовани хора, от критично мислещи хора като вас. Желая ви да сте здрави и да се развивате. Винаги този Университет ще бъде вашият университет!“

Отличникът на випуска бакалаври – Калина Корчева, поднесе своите и тези на своите колеги благодарности към всички преподаватели от катедра „Политология“, за това че през изминалите години те са били техните наставници, ментори, най-големи вдъхновители и водачи в света на политическата наука. „Вашият уникален подход за споделяне на знания ни помогна да добием не само професионални умения, но и личностни качества. Без вашата настойчивост и подкрепа нямаше как да стигнем до този вълнуващ момент. Искаме да ви благодарим за това, че вярвахте в нас дори когато ние не вярвахме в себе си. Благодарим ви за търпението и за това че ни насърчавахте да се стремим към по-добро. Горди сме да бъде част от академичната общност!“

Събитието уважиха и част от преподавателите от катедра „Политология“, сред които бяха доц. д.н. Ивка Цакова, доц. д-р Елена Симеонова, зам.-декан по учебната работа на факултет „Международна икономика и политика“ и гл. ас. д-р Иван Винаров.

Всички абсолвенти получиха своите дипломи, тържествено връчени от техните преподаватели. 

Галерия снимки от На тържествена церемония абсолвентите от катедра „Политология“ – бакалаври и маг ...