Президентът Румен Радев открои ректора на УНСС сред значимите фигури на нашето съвремие, проф. д-р Димитър Димитров празнува 60-годишен юбилей с благородна кауза

петък, 03 ноември 2023 17:19

Ректорът на УНСС проф. д-р Димитър Димитров отпразнува своя 60-годишнина с кауза, към която приобщи многобройните гости на юбилея. Да поздравят рожденика, в споделеното пространство на Корпус „К“ на университета, бяха дошли над 150 гости, сред които цялото ректорско ръководство, преподаватели, служители, представители на Съвета на настоятелите, ректори на висши училища, представители на бизнеса и финансови институции, видни възпитаници на УНСС, журналисти. 

За своя юбилей ректорът покани гостите да се включат в благотворителна кауза и да дарят предвидената за подаръци сума на Специализираната болница за рехабилитация на деца с церебрална парализа „Света София“.

„Благодаря ви, че уважихте моя юбилей. Радвам се, че съм сред вас и заедно споделяме този момент“, обърна се проф. д-р Димитър Димитров към гостите и допълни: „Желанието ми на този ден беше да направим нещо добро и смислено, затова отправих към вас покана да се включите в благородна кауза. Сред нас е доц. д-р Иван Чавдаров, директор на Специализираната болница за деца с церебрална парализа „Света София“, който ще ни каже повече за инициативата и с какво можем да бъдем полезни, дарявайки тези средства на болницата.

Проф. д-р Димитър Димитров

Доц. д-р Иван Чавдаров поздрави проф. Димитров за юбилея му и подчерта: „Бях изключително приятно изненадан за идеята, която е хрумнала на вас и на вашия екип, вместо да събирате предмети, които са ценни за момента, в бъдеще би било много по-ценно, ако се купи едно устройство, което да може да обслужва деца, които са с ограничени възможности за социализиране. Болница „Света София“ е първата специализирана болница за деца с церебрална парализа и е така организирана, че да обслужва деца от раждането, т.е. от 0 до 24 години, като в последните десетина години въведохме и високотехнологичната рехабилитация, роботизираната рехабилитация, която отвори един нов прозорец за увеличаване възможностите на нашите деца. Със събраните средства, които ще бъдат точно отчетени и съответно документирани, ще сключим договор с вашия екип за какво точно ще отидат средствата, възнамеряваме да закупим специализиран робот за раздвижване на горен крайник. Благодаря на всички за дарените средства, вашата помощ, подкрепа и съпричастност е неоценима. Винаги отразяваме нашите дарители на интернет страницата на болницата, за да се знае, че има хора и със сърца, които дарят средства за децата“.

Доц. д-р Иван Чавдаров и проф. Димитър Димитров

Президентът и върховен главнокомандващ на Република България Румен Радев също поздрави ректора. „Авторитетното Ви присъствие в българското образование и наука, приносът Ви за развитието и утвърждаването на Университета за национално и световно стопанство и отношението Ви към обществените процеси у нас Ви нареждат сред значимите фигури на нашето съвремие“, се казва в приветствието.

Проф. д-р Петко Тодоров, който е сред доайените на катедра „Медии и обществени комуникации“, поздрави проф. д-р Димитър Димитров и изтъкна: „Три неща искам да кажа, първото е, че в академична обстановка и за професор в университет 60 години е младенческа възраст. Има едно световно изследване, наскоро публикувано, с участието на западноевропейски и американски университети, което доказва, че най-пълноценната възраст за научни изследвания и преподавателска работа на първо място е възрастта между 60 и 70 години, на второ място е възрастта между 70 и 80 години и на трето място е възрастта между 50 и 60 години. Второто е, че в академичното си слово пред Факултетния съвет, когато ставаше професор, проф. Димитър Димитров каза нещо, което съм запомнил, той използва една метафора за това, че като видиш една къща или блок с един счупен прозорец можеш да очакваш и следващите да се изпочупят, да изостане, да запустее. Искам да го поздравя, затова, че в УНСС няма нито един счупен прозорец, че университета изглежда така, както би трябвало да изглежда едно модерно висше учебно заведение и понеже той има и духа, и силата, желая му в следващите години много здраве, за да довърши това, което е започнал“.

Д-р инж. Хасан Азис, възпитаник на  УНСС, който беше дългогодишен кмет на Кърджали също отправи поздрав към проф. Димитров: „Когато на рожден ден или на юбилей, човек започва да обяснява за годините, нещата вече изглежда са станали сериозни. Често се опитваме да ги омаловажаваме, но тези години всъщност са повод за гордост и радост и аз съм сигурен, че тези 60 години, проф. Димитров, са една добра основа за следващите успешни 60“.

„Уважаеми проф. Димитров, позволете ми от името на 82 хиляди членове на Синдиката на българските учители да ви кажа „Честит Рожден ден, честит празник“!, да кажа „Добре дошли“! на вашите гости, защото съм дълбоко убедена, че това са Вашите приятели, да поздравя академичното ръководство на Вашия университет. Знам, че това е най-добрият университет в България. И лично на Вас, проф. Димитров, да Ви благодаря, защото Вие отворихте не само вратите, но и прозорците и влязохте в средното образование. Благодаря Ви и за доброто партньорство!“, поздрави ректора председателят на Синдиката на българските учителите д.ик.н. Янка Такева.

Една от изненадите към проф. Димитров беше изпълнение на талантливия млад певец Стефан Илчев.

По-рано същия ден министърът на отбраната Тодор Тагарев удостои проф. д-р Димитър Димитров с почетен плакет на Министерство на отбраната за висок професионализъм и принос в развитието на военнообразователната система.

Проф. д-р Димитър Димитров получи поздравителни адреси от доц. д-р Атанас Славов, министър на правосъдието, проф. Галин Цоков, министър на образованието и науката, проф. Тодор Тагарев, министър на отбраната на Република България, генерал-майор Тодор Дочев, началник на Военна академия „Г. С. Раковски, проф. д-р Николай Изов, ректор на НСА „Васил Левски“, академик Христо Белоев, DHC, MULT., ректор на Русенския университет, проф. д-р Красимир Гигов, генерален директор на Българския червен  кръст, акад. Христо Григоров, д-р х.к., председател на БЧК, проф. д-р Добромир Димитров, д.м., ректор на Медицинския университет – Плевен, проф. д-р Добри Ярков, ректор на Тракийския университет – Стара Загора, проф. д.ик.н. Петър Стефанов, председател на Централния кооперативен съюз, г-н Бойко Атанасов, председател на Комисията за финансов надзор и др.

Видеопоздравления към проф. д-р Димитър Димитров отправиха Красимир Вълчев, председател на Комисията по образование и наука в НС и министър на образованието и науката, май 2017 г., министър на образованието и науката в Кабинета Борисов III (2017 – 2021), Георги Тодоров, министър на електронното управление (2022 -2023), д-р Илин Димитров, министър на туризма в 8-то и 9-то служебни правителства и секретар на Президента на Р България по образование, култура и туризъм от юли 2023 г., Силвия Георгиева, изпълнителен директор на Националното сдружение на общините в Република България, Димитър Николов, кмет на Бургас, Венелина Гочева, издател - Медийна група България, проф. д-р инж. Лиляна Вълчева, председател на Съвета на настоятелите и лидер на ВОН-КНСБ, Максим Бехар, член на Съвета на настоятелите и главен изпълнителен директор и председател на Борда на директорите на M3 Communications Group, Inc., Йовко Атанасов, член на Съвета на настоятелите и регионален мениджър на Lenovo за България; проф. д-р Христо Бозов, д.м., ректор на Университет „Проф. д-р Асен Златаров", гр. Бургас, проф. д.н. Галя Христозова – ректор на Бургаския свободен университет в периода 2014-2022 г., проф. д-р Милен Балтов - ректор на Бургаския свободен университет, гл. ас. д-р Константин Бобчев, преподавател катедра „Недвижима собственост“ и родственик на основателя на нашия университет проф. Стефан Бобчев, Красимир Балъков – футболист, Ивайло Йорданов – футболист, Силвия Пенева, управляващ съдружник и основател на Делойт България, съдружник в Делойт Централна Европа и член на Съвета на директорите на Делойт Централна Европа, Цветанка Минчева, главен изпълнителен директор на УниКредит Булбанк, Ники Кънчев - няма нужда от представяне, Славка Бозукова, издател и главен редактор на в. „Стандарт”; историкът проф. д-р Петър Стоянович  и др.

 

Галерия снимки от Президентът Румен Радев открои ректора на УНСС сред значимите фигури на нашето с ...