Наш възпитаник спечели престижна международна награда

четвъртък, 26 октомври 2023 15:03

Невена Алексиева, доктор на УНСС, спечели тазгодишната награда за млад учен с принос към развитието на Дунавското сътрудничество /Danubius Young Scientist Awards/.

През 2019 г. Невена Алескиева успешно защитава докторска дисертация в УНСС на тема „Регионалното сътрудничество в Югоизточна Европа в контекста на новия европейски регионализъм”  с научен ръководител проф. д-р Динко Динков. Има редица специализации в България и чужбина. Член на Съвета на Центъра за европейски и международни изследвания. Научните й интереси са свързани главно с регионалното сътрудничество в Европа, външна политика и европейски въпроси.

Наградата е инициирана от Института за Дунавския регион и Централна Европа и Федералното министерство на образованието, науката и изследванията на Австрия и се предоставя от 2014 г. на по един представител от държавите от Дунавския регион /Австрия, Босна и Херцеговина, България, Германия, Молдова, Румъния, Словакия, Словения, Сърбия, Хърватия, Черна гора, Чехия, Украйна, Унгария/ всяка година. Това отличие, ориентирано към хора от всички сфери на науката, стъпва върху  приноса,  интересите  и таланта на младите изследователи. То е и форма на подкрепа за бъдещо им ангажиране с проблемите на река Дунав и на региона. Подборът се извършва от международна комисия.

Церемонията по награждаването се проведе в гр. Тимишоара, Румъния по време на годишната Конференция на ректорите от Дунавския регион, 19-20 октомври 2023 г.

Мартин Полашек, федерален министър на образованието, науката и изследванията на Австрия, поздрави носителите на наградата и подчерта голямото значение на научните им изследвания за академичните среди в Австрия и Дунавския регион. „Носителите на наградата впечатляват със своя научен принос към опазването на Дунавския регион като централна икономическа зона в Европа и към разработването на устойчиви решения и предложения за развитие”, подчерта г-н Полашек.

Галерия снимки от Наш възпитаник спечели престижна международна награда ...