Информационно събитие „Разширяване на участието и разпространяване на върхови постижения по програма „Хоризонт Европа“ се проведе в нашия университет

вторник, 24 октомври 2023 17:50

Ректорът на УНСС проф. д-р Димитър Димитров откри информационното събитие „Разширяване на участието и разпространяване на върхови постижения по програма „Хоризонт Европа“, организирано от Министерството на образованието и науката (МОН) в сътрудничество с Генерална дирекция „Научни изследвания и иновации“ към Европейската комисия и с любезното домакинство на УНСС. В събитието участваха доц. д.ик.н. Михаил Мусов, заместник-ректор по научноизследователска дейност и международно сътрудничество, и д-р Милена Дамянова, директор дирекция „Наука“ към МОН.

„Радвам се да открия това събитие, защото всички знаем, че информацията, информираният избор за участие по програма „Хоризонт Европа“, е много важен за успешното кандидатстване“, посочи проф. Димитър Димитров. „Нашият университет се опитва да е в крак с тази тенденция и да кандидатства по възможно най-голям брой проекти. Затова създадохме и Център за изследователски и образователни проекти, впоследствие увеличихме капацитета му и провеждаме няколко информационни дни за различни европейски проекти, като смятаме, че това е реален начин да подобрим качеството на образованието. Нашият университет е част и от алианса ENGAGE.EU, което ни помогна да придобием много опит в работата с други университети. Като образователни мениджъри смятаме, че добрата предварителна информация прави всеки проект по-успешен, като се има предвид, че подготовката на всеки проект отнема дълго време, така че навременната информация е много важна, затова съм сигурен в ползата от днешната информационна среща“.

„В рамките на събитието ще бъде направен преглед на всички предстоящи конкурси по направление „Widening“ за 2024 г. Целта е експертите от ЕК да запознаят българските кандидатстващи организации – институти, университети, научни центрове, как по-добре да подготвят своите проекти за конкурси в „Widening“ в рамките на „Хоризонт Европа“. Българските учени също ще споделят своя опит като представят проектите, по които работят в момента“, обясни Зорница Георгиева от дирекция „Наука“, МОН.

Водещ и модератор на събитието е доц. д-р Боян Жеков, национален координатор на програма „Хоризонт Европа“ към МОН. В официалния президиум освен водещият и ректорът присъстваха и основните лектори Аделин Крол и Щефан Вайерс от Генерална дирекция „Научни изследвания и иновации“ към Европейската комисия.

Националният координатор доц. д-р Боян Жеков представи темата, която ще се разглежда през двата дни на информационното събитие, а именно – разширяването на участието и насърчаването на инициативите по програма „Хоризонт Европа“ през 2024 г. Той обясни, че това е най-голямата програма за научни изследвания в ЕС за периода 2021–2027 г. и е  водеща инициатива на ЕС за подкрепа на научните изследвания и иновациите – от концепцията до пазарната реализация.

Аделин Крол и Щефан Вайерс от Генерална дирекция „Научни изследвания и иновации“ запознаха присъстващите с целта на програмата, която е да се укрепи научната и технологичната база на ЕС, включително чрез разработване на решения за изпълнение на приоритетите на политиката като екологичния и цифровия преход. „Хоризонт Европа“ е продължението на предходната програма „Хоризонт 2020“ на ЕС и е с бюджет от 95,5 милиарда евро, в т.ч. 5,4 милиарда евро от Next Generation EU. Програмата допълва националното и регионалното финансиране в областта на научните изследвания и иновациите. Тя допринася за устойчивото развитие и стимулира конкурентоспособността и растежа.

Темите, които ще се обсъждат на двудневния форум, са въздействието на дейностите по „Хоризонт Европа“ в секторите на науката, иновациите и технологиите с оглед на преодоляването на основните глобални предизвикателства в съвременния живот.

В продължение на два дни в информационното събитие ще се включат български и европейски специалисти по проекти, които ще разгледат ключови въпроси, свързани с подготовката, оценяването, изпълнението на проекти и предпоставките за успех на даден проект.

  

Галерия снимки от Информационно събитие „Разширяване на участието и разпространяване на върхови по ...