Министърът на образованието и науката откри фотоволтаичния парк на УНСС

вторник, 24 октомври 2023 18:15

Министърът на образованието и науката проф. д-р Галин Цоков и ректорът на УНСС проф. д-р Димитър Димитров откриха фотоволтаичния парк на УНСС. В тържественото прерязване на лентата участваха също проф. д-р Генка Петрова, заместник-министър на образованието и науката и председателят на Съвета на ректорите акад. проф. дмн Лъчезар Трайков.

„УНСС е първият умен университет в България! И нещо още по-важно, това е университетът, който изпреварва университетската общност по отношение на инфраструктурата, зелените енергии, устойчивото развитие. Ще спомена само един факт - 630 тона въглеродни емисии ще бъдат спестени на годишна база от това, което днес откриваме като фотоволтаични системи. Ако всички български университети и училища въведат такива системи, представете си какъв голям ресурс е това за намаляване на въглеродните емисии на България“, каза министърът на образованието и науката проф. Галин Цоков, като поздрави ректора и ръководството на Университета, че те първи са поели тази инициатива, с която 50 % от електроенергията ще се произвежда от фотоволтаичната инсталация и ще могат да освободят ресурси за подобряване на качеството на обучението на студентите. 

Проф. д-р Галин Цоков, проф. д-р Димитър Димитров, проф. д-р Генка Петрова (от ляво надясно)

„Фотоволтаичният парк на УНСС e част от програмата на Университета за енергийна ефективност и политиката ни за устойчиво развитие. Новото съоръжение е естествено продължение на усилията ни в посока енергийна независимост и зелена икономика, което дава добавена стойност както за нашия университет, така и за околната среда и обществото. Годишно няколкостотин дървета ще бъдат спестени от тази фотоволтаична инсталация, няколкостотин тона въглища няма да бъдат изгорени в атмосферата“, каза при откриването ректорът на УНСС проф. д-р Димитър Димитров и подчерта: „Благодарим и за помощта и подкрепата на Министерството на образованието и науката, което стартира част от нашите действия с програмата „Умен дом“, която включва не само фотоволтаици, включва управление на осветлението и на отоплението и климатизацията“.

Финансирането на проекта е по ЕСКО договор с „Прострийм груп“ и е за близо 3 милиона лева. При този тип договор Университетът не плаща сумата за изпълнение на обществената поръчка, а разходите се изплащат през цената на електроенергията. Двата фотоволтаични парка в УНСС са изградени върху покрива на Университета и новоизградения модерен закрит паркинг.

Монитор, част от системата „Умен дом“, който отчита в реално време спестената енергия

Производителността на съоръжението на паркинга е 293 MW/h на година, а на покривното пространство 657 MW/h на година или общата производителност на двете централи е 950 MW/h на година. Инвестицията се изплаща от икономията на ел. енергия, която осигуряват централите. Двете централи спестяват на годишна база 630 т въглеродни емисии.

Сред официалните гости беше цялото ректорско ръководство на УНСС, вкл. помощник-ректорът проф. д.ик.н. Кирил Стойчев, който има най-голяма заслуга за реализирането на проекта, изпълнителни директори на енергийни дружества, представители на изпълнителите на проекта, както и академичният състав на Университета.

    

Галерия снимки от Министърът на образованието и науката откри фотоволтаичния парк на УНСС ...