Преподавател от катедра „МИО и бизнес“ беше гост-професор в Казахстан

понеделник, 23 октомври 2023 11:11

Доц. д-р Паскал Желев от катедра „МИО и бизнес“ осъществи академична мобилност в Кокшетауския университет „Ш. Уалиханов“ (Ualikhanov University) в  рамките на международната академична програма „Гост-професор“, администрирана от Министерството на образованието и науката на Република Казахстан. Програмата предоставя възможност на най-добрите казахстански университети да канят утвърдени изследователи от реномирани чуждестранни академични институции с цел провеждане на цикъл от лекции, осъвременяване на учебните програми, подобряване на учебния и изследователски процес, насърчаване на международното сътрудничество.

Със студентите от Кокшетауския университет

Доц. Желев изнесе лекционен курс по дисциплината „Глобална икономика – съвременни проблеми“ и проведе консултации с магистри и докторанти. Той организира също и семинар, посветен на темата „Изкуствен интелект и академично писане – възможности и рискове" за преподавателите от Висшата школа по бизнес и право. В края на своя престой, доц. Желев представи своите предложения за подобрение на образователния процес в икономическото направление по време на среща с университетското ръководство.

Това не е първото сътрудничество на нашия преподавател с Кокшетауския университет. През 2020 г. доц. Желев изнесе онлайн курс за докторанти по академично писане, а през 2021 г. бе лектор по дисциплината „Световна икономика“. За своя принос към казахстанския университет доц. Желев бе удостоен с юбилеен медал „60 години Кокшетауски университет“ от ректора проф. Марат Сърлъбаев.

По време на престоя си в Казахстан доц. Желев имаше възможността да се срещне с дългогодишния приятел на България Н. Пр. г-н Темиртай Избастин (ръководител на дипломатическата мисия и извънреден и пълномощен посланик на Р Казахстан в България в периода 2009-2022 г.). Обсъдени бяха разнообразни идеи за възможности за насърчаване на двустранните търговско-икономически и културно-образователни връзки между България и Казахстан.

С д-р Темиртай Избастин в гр. Астана В Националния музей на Република Казахстан

Кокшетауският университет „Ш. Уалиханов“ е създаден през 1962 г. В него се обучават 7500 студенти в 58 бакалавърски, 42 магистърски и 10 докторски програми. През 2023 г. международната рейтингова агенция Quacquarelli Symonds поставя Ualikhanov University на 29-то място в класацията на централноазиатските университети (QS Asia University Rankings 2023: Central Asia) и го определя сред 600-те най-добри азиатски университети (QS Asia University Rankings 2023).


Галерия снимки от Преподавател от катедра „МИО и бизнес“ беше гост-професор в Казахстан ...