Заключителна конференция по проект „Дигитализация на икономиката в среда на големи данни“

петък, 20 октомври 2023 14:52

В УНСС се проведе заключителната конференция по проект „Дигитализация на икономиката в среда на големи данни“ (ДИГД), насочен към създаването на Център за компетентност за работа с големи данни за целите на дигитализацията на икономиката в България.

Ректорът на УНСС проф. д-р Димитър Димитров подчерта важността на изградената инфраструктура и отбеляза, че ще се търсят възможности за разпространение на постиженията сред други потенциални потребители и за мултиплициране на ефектите от реализацията на проекта.

Проф. Димитър Димитров допълни, че УНСС е член и на „Национален център за компетентност в рамките на EuroHPC JU фаза 2“. Проектът EuroCC2 е насочен към развитието по най-ефективен начин на мрежа от национални центрове за компетентност в рамките на всички европейски страни в областта на технологиите за високопроизводителни пресмятания HPC+ и изкуствен интелект. Амбициозната цел на европейско ниво е да се изгради капацитет от технологии и компетентности, които да бъдат предоставени като актуални услуги в помощ на бизнеса, публичната администрация и академичните среди. 

Проф. д-р Димитър Димитров, проф. д.ик.н. Валентин Кисимов, зам.-ръководител и главен координатор на проект ДИГД, проф. д-р Камелия Стефанова, ръководител на катедра „Информационни технологии и комуникации“ (от ляво надясно)

Проф. д.ик.н. Валентин Кисимов представи Центъра за компетентност по „Дигитализация на икономиката в среда на големи данни“, създаден по проект „Дигитализация на икономиката в среда на големи данни“ (ДИГД). Изградената в Центъра научна инфраструктура обхваща централна Hadoop система в УНСС и разпределени системи в партньорите на проекта - Техническият университет - Габрово, Икономическият университет – Варна, Русенският университет „Ангел Кънчев“, Пловдивският университет „Паисий Хилендарски“ и Институтът по информационни и комуникационни технологии на БАН. Осъществена е интеграция на инфраструктурата със Суперкомпютрите в София Тех Парк и в БАН. Системата за големи данни в УНСС разполага с 5 вида мрежи – MAN, WAN, LoraWAN, TTN и 4G/5G, като капацитетът на мрежите е 2x40 Gbps – уникални за страната телекомуникационни възможности. Системата за големи данни в УНСС извършва обработка с над 1 000 процесорни ядра и дисков капацитет около 4,5 РВ (петабайта).

В Центъра, изграден в УНСС, могат да се обработват и анализират трите типа „големи данни“ – структурирани, полуструктурирани и неструктурирани с цел дигитализация на бизнес процесите.

В конференцията взеха участие координаторите и изследователите от всички партньорски организации по проекта, представители на бизнеса, участвали в изграждането на научноизследователската инфраструктура по проекта, както и други заинтересовани от възможностите за провеждане на научни изследвания и разработване на конкретни приложения, включващи работа с големи данни.

Представени бяха основните получени резултати по проекта, включващи изградената комплексна научноизследователска инфраструктура за работа с големи данни, както и научните и научно-приложни постижения на участващите изследователи. Споделени бяха предизвикателствата, постигнатите успехи и добрата комуникация, осъществявана между участващите университети и фирмите.


За проект „Дигитализация на икономиката в среда на Големи данни (ДИГД)“ № BG05М2ОР001-1.002-0002

Проектът е финансиран по процедурата BG05M2OP001-1.002 „Изграждане и развитие на центрове за компетентност“ - Оперативна програма „Наука и образование за интелигентен растеж“ 2014 – 2020. Срокът за изпълнение на проекта е от 30.03.2018 до 30.11.2023 г.

Водеща организация и координатор на проекта е Университетът за национално и световно стопанство (УНСС), а партньори са Техническият университет - Габрово, Икономическият университет – Варна, Русенският университет „Ангел Кънчев“, Пловдивският университет „Паисий Хилендарски“ и Институтът по Информационни и комуникационни технологии – БАН.

Асоциирани партньори по проекта са „Ваптех“ ЕООД и Universidade Nova de Lisboa / Faculdade de Ciencieas e Tecnologia.

Проектът има за цел да бъде изграден Научноизследователски Център за компетентност по проблемите на Дигитализация на икономиката в среда на Големи данни. Центърът по компетентност ще има техническа инфраструктура, разположена на територията на партньорите по проекта. Основните изчислителни ресурси ще бъдат разположени на територията на УНСС, като от разпределените изчислителни ресурси ще бъде изградена единна Облачна инфраструктура с допълнителни хостинг функции. Всички ресурси в Облачната инфраструктура ще могат да бъдат достъпвани от цялата страна, както и от чужбина, с цел провеждане на научни изследвания.


    

Галерия снимки от Заключителна конференция по проект „Дигитализация на икономиката в среда на голе ...