Факултет „Международна икономика и политика“ проведе кръгла маса „Социалното предприемачество - иновативни европейски практики и опитът на България“

сряда, 18 октомври 2023 15:30

Добрите практики, свързани със социалното предприемачество и проблемите, с които се сблъскват хората, които работят в тази сфера, бяха обсъдени на кръглата маса „Социалното предприемачество - иновативни европейски практики и опитът на България“, организирана от факултет „Международна икономика и политика“.

От името на ректора на УНСС проф. д-р Димитър Димитров зам.-ректорът по научноизследователска дейност и международно сътрудничество доц. д.ик.н. Михаил Мусов поздрави участниците: „Образованието на нашите студенти е само част от мисията на УНСС. Друга по-важна част от тази мисия е развитието им като отговорни личности и съвестни граждани. Нашият университет е точното място за провеждане на тази кръгла маса, защото за нас финансирането и бизнес моделите никога не са били самоцел, а средство за разрешаване на социалните проблеми, пред които сме изправени“.  

В официалния президиум заедно с декана на факултет „Международна икономика и политика“ доц. д-р Мария Бакалова и зам.-ректора по научноизследователска дейност и международно сътрудничество доц. д.ик.н. Михаил Мусов бяха г-жа Пепа Велева, председател на УС на фондация „Опън Спейс“ и доц. д-р Елизабет Йонева, модератор на събитието.

„Тази кръгла маса събра на едно място хора от практиката с представители на академичните среди, които да обменят идеи, позитивни практики, включително и чуждестранен опит и да видим къде сме ние“, обясни целта на провеждането на кръглата маса доц. д-р Мария Бакалова.

Доц. д-р Мария Бакалова

Пепа Велева, председател на УС на фондация „Опън Спейс“, благодари за ползотворното партньорство, което Фондацията има с Университета и обясни, че темата за социалното предприемачество е изключително важна, защото поставя големи въпроси както пред нуждаещите се от социално предприемачество, така и пред хората, занимаващи се с тази дейност. „Нашата организация има мисия да създава пространство, в което младите хора да експериментират, да направят своите първи стъпки от университета към своето мечтано бъдеще“, каза г-жа Велева.

Г-жа Пепа Велева

Темата на първия панел - „Ограничения и постижения на социалното предприемачество в България“, предизвика интересна дискусия между практиците. Липсата на преференциална данъчна политика за социалните предприятия се открои като един от най-големите проблеми за развитието на тази сфера у нас, който води до наличието на най-малко на брой такива предприятия в България (31), за разлика от другите държави в Европа.

Във втория панел на тема „Развитие на средата на социалното предприемачество: международен опит, нормативни измерения и ролята на обучението“ участниците коментираха бъдещото развитие на социалното предприемачество и какви практики би трябвало да се въведат.

В дискусията по темата за развитието на социалното предприемачество се включиха проф. Николай Денчев, основател и ръководител на катедра „Социално предприемачество“ на Брюкселския свободен университет, както и ръководителят на катедра „Предприемачество“ доц. д-р Костадин Коларов.


Дискусията беше излъчвана онлайн и можете да я проследите ТУК.


     

Галерия снимки от Факултет „Международна икономика и политика“ проведе кръгла маса „Социалното пре ...