С най-голям брой участници катедра „МИО и бизнес“ проведе XXII международна научна конференция „Членството на България в ЕС: 16 години по-късно“

събота, 14 октомври 2023 14:55

Катедра „МИО и бизнес“ проведе XXII международна научна конференция „Членството на България в ЕС: 16 години по-късно“ с най-голям брой участници спрямо предишни издания. Конференцията беше под патронажа на ректора проф. д-р Димитър Димитров.

Доц. д-р Мария Бакалова, декан на факултет „Международна икономика и политика”, г-н Христо Стоянов, представител на Европейския инвестиционен фонд за България, г-н Огнян Златев, съветник в Генерална дирекция „Трудова заетост и социални въпроси на Европейската комисия”, доц. д-р Светла Бонева, главен секретар по научноизследователските проекти, ректорът проф. д-р Димитър Димитров, доц. д-р Васил Петков, ръководител катедра „МИО и бизнес“, гл. ас. д-р Панайотис Контакос, зам.-ръководител на Училището по бизнес и мениджмънт, директор на МBА програма, University of Central Lancashire, Кипър и проф. д.ик.н. Татяна Хубенова-Делисивкова, председател на Съюза на икономистите в България (от ляво надясно)

„Нашата конференция, свързана с европейската интеграция, европейската икономика и мястото на България в Европейския съюз, в интеграционния процес и международната икономика, тази година има най-голям брой участници от над 15 държави. Това е повод за гордост, посочи ръководителят на катедра „МИО и бизнес“ доц. д-р Васил Петков. Той уточни, че всички доклади на конференцията са индексирани в CEEOL и се полагат усилия да бъдат индексирани и в Web of Science. Доц. Васил Петков приветства с „Добре дошли в нашия университет“ всички учени и млади изследователи от университетите в страната и чужбина и благодари на колегите си от катедра „МИО и бизнес“ за положените усилия за осъществяването на конференцията в такъв голям мащаб.

„Европейският съюз е изправен пред огромни предизвикателства в днешно време и ние ще ги дискутираме на тази конференция“, подчерта доц. д-р Светла Бонева, главен секретар по научноизследователските проекти. Тя допълни, че „зад успеха на всеки изследователски екип стои ентусиазъм, екипна работа, упоритост, и изграждане на мрежа от контакти, към които екипът може да се обърне за съвет, мнение или откъдето да почерпи вдъхновение, когато е необходимо“.

„Повече от всякога е необходима дискусия за ЕС в динамичните времена, в които живеем и точното място за нея е именно нашият университет, а катедра „МИО и бизнес“, която има голям брой студенти и програми на английски език, е точният катализатор за осъществяването на такъв вид дискусия“, подчерта при откриването ректорът проф. д-р Димитър Димитров. „Темата на конференцията е много актуална, защото интеграционният процес в Европа продължава, независимо от плановете, проектите и процесите, които протичат в отделните държави и между тях, а България е също част от тези процеси, затова трябва не само да участваме в тези процеси, но и да извлечем ползи от това.“ Ректорът поздрави организаторите на събитието и отбеляза, че това е една от традиционните конференции, като подготовката на всяко издание започва веднага след приключването на предходното и затова форматът на събитието е с голям брой учени, сред които и млади изследователи.

„За мен е привилегия да участвам в откриването на тази конференция, независимо, че съм тук в качеството си на декан на факултет „Международна икономика и политика“, приветства гостите и участниците в събитието доц. д-р Мария Бакалова. „Това е 22-та поредна конференция, някои от нашите студенти са по-млади от нея. В основата си това е определящо за конференцията. Дългогодишното провеждане на такова събитие красноречиво показва, че то е живо и темата му е актуална и неизчерпаема. Много окуражаваща е институционализацията на дискусията.“ Проф. Бакалова подчерта, че катедра „МИО и бизнес“ е една от най-старите и утвърдени катедри на нашия университет, а нейните представители са двигатели на изследването на европейската интеграция, затова е естествено, че събитието се организира именно от тази катедра. „Поздравления към колегите, че продължават през годините да полагат усилия за превръщането на конференцията в институция, чрез която младите колеги влизат в академичния живот. Както посочи ректорът, живеем в смутни времена и повече от всякога е необходима дискусия за ЕС, тъй като сме на кръстопът и въпросите за интеграцията, икономическото, политическото и социалното развитие е изключително важно да се дискутират, за да се намерят решения на проблемите. Радвам се, че форматът на конференцията се разраства с всяка изминала година“, каза още доц. Мария Бакалова.

„За тези 16 години, през които се провежда конференцията, България е постигнала много. Ако сравним България преди влизането й в ЕС с България сега, постиженията са очебийни“, каза г-н Огнян Златев, съветник в Генерална дирекция „Трудова заетост и социални въпроси на Европейската комисия”, бивш ръководител на Представителството на ЕК в България и ръководител на Представителството на ЕК в Хърватия.  „Не спирам да казвам, че присъединяването на България към ЕС вероятно е едно от най-добрите държавни решения за развитието на страната в съвременната ни история. Едно от предизвикателствата, пред които сме изправени е, че в публичното пространство все още има хора, които правят разделението „нас” и „тях”, когато говорят за ЕС, имайки предвид „нас” в България и „тях” в Брюксел. Мисля, че през последните 16 години с общи усилия на академичната общност, медиите, политиците, това постепенно се промени.“ Той допълни, че наш дълг като граждани, преподаватели, родители е да говорим с младото поколение и да им разясним, че сме част от процеса на взимане на решения. „Другото предизвикателство, пред което е изправен ЕС, е липсата на квалифицирана работна ръка след кризите, които ни връхлетяха през последните години, предизвикани от Covid-19 и войната в Украйна. Затова ЕК смята да инвестира в бъдеще средства в програми за повишаване на уменията и способностите на работната сила, имайки предвид появата на нови професии и усилената дигитализация на съвременния живот, които изискват подходящо обучение на трудовото население“, уточни г-н Огнян Златев.

Г-н Христо Стоянов, представител на Европейския инвестиционен фонд за България запозна участниците в конференцията с дейността, целите и задачите на Фонда, като разгледа в детайли създаването и развитието на организацията в нашата страна и открои постиженията на България в развитието й като държава членка на ЕС през последните 16 години.

Проф. д.ик.н. Татяна Хубенова-Делисивкова, председател на Съюза на икономистите в България, от името на поверената й организация изтъкна, че Съюзът си сътрудничи успешно с УНСС вече дълги години. В изказването си тя подчерта, че изследванията на видни учени в областта на международните икономически отношения трябва да се популяризират, за да повишат нивото на комуникация на България с ЕС за това какво се случва в нашата страна. „България е постигнала много за последните 16 години като държава членка на ЕС, но трябва да бъдем по-уверени, по-добре информирани и да изследваме проблемите в България, да ги дискутираме, да привличаме повече млади учени да участват в тези дискусии, за да намерим правилните решения“, посочи проф. Татяна Делисивкова.

Проф. д. ик.н. Бистра Боева, заслужил професор на УНСС, дългогодишен ръководител на катедра „МИО и бизнес“, се спря на широкия обхват на темите на конференцията и възможността, която предоставя на млади учени и изследователи да споделят своите идеи и възгледи за бъдещото развитие на България и Европа. Тя подчерта, че академичната общност се занимава с широк спектър от изследвания на процесите в Европейския съюз и би следвало да участва повече в процеса на взимането на решения, би следвало нейният глас да се чува повече от институциите в Европа.

Доц. д-р Блага Благоева, ръководител катедра „Политология“, проф. д. ик.н. Бистра Боева, проф. д.ик.н. Виржиния Желязкова, ВУЗФ; проф. д-р Ингрид Шикова, катедра „Европеистика“, СУ „Св. Климент  Охридски“ (от ляво надясно)

Модератори бяха доц. д-р Васил Петков, ръководител катедра „МИО и бизнес” и  доц. д-р Светла Бонева, главен секретар по научноизследователските проекти.

Поздравления към конференцията и катедра „МИО и бизнес“ отправиха проф. д-р Ингрид Шикова, катедра „Европеистика“, Софийски университет „Св. Климент  Охридски“, проф. д-р Искра Христова-Балканска, Институт за икономически изследвания при БАН, г-н Илиян Чабуклийски, председател на Студентски съвет, проф. д. ик. н Карим Наама, ръководител катедра „Икономическа теория и МИО“, Великотърновски университет „Св. св. Кирил и Методий“ и проф. д.ик.н. Милчо Стоименов, дългогодишен преподавател в катедрата.

С видеообръщение към участниците в научната конференция се включиха проф. д-р Милен Балтов, ректор на Бургаския свободен университет и ръководител на съвместната бакалавърска програма по специалност „Международни икономически отношения“ между БСУ и УНСС, изпълнявана в рамките на проект „Икономическото образование в България 2030“ и проф. д-р Веселина Димитрова, ръководител катедра „Международни икономически отношения“ при Икономическия университет - Варна, както и колективът на катедрата.

На конференцията присъства и зам.-ректорът по дигитализация и киберсигурност доц. д-р Росен Кирилов, преподаватели, студенти.

В рамките на научната конференция, като студентски панел от конференцията, се проведе и традиционното съпътстващо събитие към научната конференция – ежегодният конкурс за студентска разработка, организиран от катедра „МИО и бизнес“ съвместно със  Студентския съвет при УНСС, на тема „Членството на България в ЕС: 16 години по-късно“.

Проф. д-р Искра Христова-Балканска, Институт за икономически изследвания при БАН, Илиян Чабуклийски, председател на Студентски съвет, доц. д-р Моника Моралийска, зам.-ръководител катедра „МИО и бизнес“ и проф. д.ик.н Карим Наама, ръководител катедра „Икономическа теория и МИО“, Великотърновски университет „Св. св. Кирил и Методий“ (от ляво надясно)

Преди началото на конференция ректорът проф. д-р Димитър Димитров в присъствието на ръководителя на катедра „МИО и бизнес“ доц. д-р Васил Петков, главният секретар по научноизследователските проекти доц. д-р Светла Бонева и директора на дирекция „Кабинет на ректора” г-жа Гергана Кирилова се срещна с двама от ключовите говорители в конференцията - г-н Огнян Златев, съветник в Генерална дирекция „Трудова заетост и социални въпроси на Европейската комисия” и г-н Христо Стоянов, представител на Европейския инвестиционен фонд за България. Беше обсъдена степента на информираност на студентите за ЕС и възможните начини те да получават касаещата ги информация.

Галерия снимки от С най-голям брой участници катедра „МИО и бизнес“ проведе XXII международна науч ...