Ректорът обсъди създаването на бизнес академия с Deloitte Bulgaria. Компанията дари книги за библиотеката на УНСС

петък, 13 октомври 2023 13:11

Ректорът проф. д-р Димитър Димитров се срещна със Силвия Пенева, управляващ съдружник на Deloitte за България – водеща консултантска организация в сферата на одита,  финансите, управление на риска, данъчни и правни услуги чрез над 230 местни и чуждестранни професионалисти.

Предмет на разговора бяха възможностите за разширяване на сътрудничеството между двете организации и създаването на бизнес академия „УНСС-Deloitte“.

В рамките на срещата Deloitte Bulgaria дари на катедра „Счетоводство и анализ“ и на университетската библиотека на УНСС професионална литература в областта на счетоводството, финансите и одита.

„Искам да изкажа благодарността си към Deloitte Bulgaria за благородния жест. Ние сме дългогодишни партньори, но имаме потенциал да преминем на ново ниво  и да задълбочим нашето сътрудничество и в други области, които можем да развием и включим в учебните програми“, подчерта ректорът проф. д-р Димитър Димитров. Той даде пример с обучение по антикорупционни практики, разследваща журналистика и др. Като водеща компания и в начина на работа и подбор на персонала Deloitte Bulgaria ще бъдат полезни и с провеждането на публични лекции  по корпоративно поведение и протокол. Най-голямо значение той отдава на създаването на бизнес академия, която ще даде големи възможности на студентите на УНСС да се докоснат до практиката и да научат много от ръководителите на различни звена в Deloitte Bulgaria.

Проф. Димитров представи и още една възможност за разширяване на съвместното партньорство.  „УНСС е член и на „Национален център за компетентност в рамките на EuroHPC JU фаза 2“. Проектът EuroCC2 е насочен към развитието по най-ефективен начин на мрежа от национални центрове за компетентност в рамките на всички европейски страни в областта на технологиите за високопроизводителни пресмятания HPC+ и изкуствен интелект. Амбициозната цел на европейско ниво е да се изгради капацитет от технологии и компетентности, които да бъдат предоставени като актуални услуги в помощ на бизнеса, публичната администрация и академичните среди“, обясни ректорът и изтъкна необходимостта от правно и финансово осмисляне на новите компетентности.

„Надяваме се, книгите, които Ви предоставяме да са полезни за студентите и за преподавателите. Желаем да продължим нашето сътрудничество, не само по отношение на даренията на книги, но и при организирането на майсторски класове, където наши колеги дават ценни практически примери и подпомагат учебния процес с определени теми. За нас също е много важно да имаме контакт с академичната общност и със студентите“, каза Силвия Пенева, управляващ съдружник на Deloitte за България, която е и възпитаник на УНСС.

Г-жа Пенева допълни: „Не малка част от нашите служители са завършили вашия университет и катедрата, която и аз съм завършила. Ние много ценим университета и качеството на кадрите, които излизат от УНСС и с голямо удоволствие си сътрудничим с вас“.

Проф. д-р Матилда Александрова-Бошнакова, зам.-ректор по учебната дейност, доц. д.ик.н. Михаил Мусов, зам.-ректор по научноизследователска дейност и международно сътрудничество, проф. д-р Цветана Стоянова, зам.-ректор по институционално и бизнес сътрудничество и студентски политики, проф. д-р Димитър Димитров, Силвия Пенева, проф. д-р Снежанка Башева, ръководител на катедра „Счетоводство и анализ“, доц. д-р Мария Маркова, преподавател в катедра „Счетоводство и анализ“


„Подобни партньорства допринасят за затвърждаване на връзката между науката, образованието и бизнеса и изграждането на т.нар. екосистема, в която ние заинтересованите страни работим заедно за нашето бъдеще, за бъдещето на студентите. Това е сравнително нова практика за нашата страна, но утвърдена в международен план. Радваме се, че във ваше лице имаме тази подкрепа“, каза доц. д.ик.н. Михаил Мусов, зам.-ректор по научноизследователска дейност и преподавател в катедра „Счетоводство и анализ“.


За Делойт

“Делойт” е търговската марка, под която десетки хиляди посветени професионалисти от независими дружества по целия свят си сътрудничат в предоставянето на одиторски услуги, консултинг, консултантски услуги в областта на финансите, услуги по управление на риска, данъчни и правни услуги на определени клиенти. Тези дружества са членове на Делойт Туш Томацу Лимитид, частно дружество с ограничена отговорност (private company limited by guarantee), регистрирано в Обединеното кралство (“ДТТЛ”). Всяко дружество-член предоставя услуги в определен географски район и съгласно законите и професионалните правила на съответната държава или държави, на територията на които извършва дейността си. Всяко дружество - член на ДТТЛ е структурирано по различен начин в съответствие с националното законодателство, обичайната практика и други фактори, и осигурява предоставянето на професионални услуги на съответната територия чрез клонове, дъщерни и/или свързани дружества, и/или други структури. Не всяко дружество-член на ДТТЛ предоставя всички и всякакви услуги, като по силата на правилата и нормите на професионалното счетоводство определени услуги не се предоставят на клиенти, на които се предоставят услуги по изразяване на увереност. ДТТЛ и всяко от дружествата- членове на ДТТЛ са отделни и самостоятелни юридически лица, които с действията си могат да задължават само себе си. ДТТЛ и всяко дружество-член на ДТТЛ, отговарят само за собствените си действия и бездействия. ДТТЛ (наричано още „Делойт Глобъл“) не предоставя услуги на клиенти.

За Делойт в България

В България услугите се предоставят от „Делойт България“ EООД, „Делойт Одит“ ООД и Делойт Такс ЕООД, които са свързани дружества с Делойт Сентръл Юръп Холдингс Лимитед и Адвокатско дружество Делойт Лигъл , което е асоциирано дружество (наричани заедно “Делойт в България”). Делойт в България е една от водещите организации в страната, която предоставя професионални услуги в сферата на одита, консултирането, консултантски услуги в областта на финансите, услуги по управление на риска, данъчни и правни услуги чрез над 230 местни и чуждестранни професионалисти.

Галерия снимки от Ректорът обсъди създаването на бизнес академия с Deloitte Bulgaria. Компанията д ...