Наш студент е републикански шампион по бокс

четвъртък, 28 септември 2023 15:15

Георги Стойчев, третокурсник в специалност „Бизнес логистика“ и състезател на спортен клуб по бокс „ЦСКА“, е републикански шампион на България по бокс в категория до 60 кг. С Георги разговаряме как съчетава учене и спорт и с цената на какво се печелят титли.

Георги, как избрахте бокса, каква е Вашата история?

Не аз избрах бокса, по-скоро той избра мен. Аз спортувам активно от дете, през целия ми съзнателен живот. Бойните спортове винаги са ме привличали, като малък тренирах борба, но установих, че това не е моят спорт. Насочих се към бокса и започнах да тренирам и въпреки че късно започнах активната си състезателна дейност, преди две години, мисля, че за това кратко време постиженията ми са много добри.

Учите специалност „Бизнес логистика“, как избрахте УНСС?

Мои познати, които учат в УНСС и са много доволни от обучението, ми препоръчаха университета. Спрях се на „Бизнес логистика“, защото мисля, че това е перспективна специалност и ми е интересно. Аз също съм удовлетворен от обучението в УНСС, учебната среда и преподавателите са на много високо ниво.

Спортът изисква ежедневна подготовка, ученето също изисква усилия, как успяваш да съчетаваш двете?

Изисква усилия, защото аз тренирам двуразово – сутрин и следобед, и не ми е лесно да съчетавам двете неща – университет и спорт. Трудно е, но не е невъзможно, ако имаш желание. Кубрат Пулев също завърши магистратура в УНСС.

Спортът учи на дисциплина и изгражда характер, това ми помага и по време на учебния процес да съчетавам нещата. Дисциплината изгражда определени навици, които трябва да спазваш, за да можеш да успяваш и да ставаш по-добър, не само в спорта, а по принцип във всяко начинание.

Как оценявате нивото на студентския спорт в УНСС?

С много добри впечатления съм от спортния комплекс „Бонсист“. Базата е много добре поддържана. Личи си, че ръководството на университета подкрепя спорта и прави много, за да могат студентите да спортуват и да са физически активни. Студентите могат да избират от много спортни дисциплини и преподавателите са много добре подготвени. Впечатлен съм и от успехите, които представителните отбори на университета постигат на различни състезания и универсиади.

Какви качества трябва да притежава човек, за да постигне успех в спорта?

Сигурно има и доза талант, но когато избираш да се състезаваш професионално в някоя спортна дисциплина, за да постигнеш успех, е много важно постоянството, трябва да си упорит, да полагаш много труд и целеустременост, както във всяко нещо, с което се занимаваш, независимо дали учиш, дали спортуваш, или развиваш бизнес. Трябва да си постоянен и да умееш да се приспособяваш, да приемаш предизвикателствата и да ги преодоляваш.

Какви предизвикателства стоят пред Вас, какви нови спортни върхове искате да покорите?

Мисля да положа максимално усилия и да съчетая успешно нещата, да направя спортна кариера и да завърша обучението си. Искам да се състезавам в професионалния бокс и да постигна високи успехи. Целта ми е да стана световен шампион в няколко теглови категории. Плановете ми са след като приключа активно да се състезавам да се развивам в областта на логистиката.

Какво ще кажете на Вашите колеги по отношение на спорта?

Ще им кажа, че спортът е здраве. Хубаво е младите хора, а и не само младите, да намират време да спортуват. Не може всички да сме професионални спортисти, но можем да сме физически активни, това е добре за здравето ни, така се грижим за себе си, а УНСС предлага възможно най-добрите условия за спорт.

Галерия снимки от Наш студент е републикански шампион по бокс ...