Меморандум за сътрудничество в подкрепа на жените предприемачи

четвъртък, 28 септември 2023 8:16

Университетът ще си сътрудничи със Съвет „Предприемачество и стартъп“ към БТПП и с Фондация „ЗА добрите примери в бизнеса“.
Под документа подписите си поставиха ректорът на УНСС проф. д-р Димитър Димитров, Гена Събева в качеството си на съпредседател на Съвет „Предприемачество и стартъп“ към БТПП и Виктория Караабова-Стоянова, изпълнителен директор на Фондация „ЗА добрите примери в бизнеса“.

„Това, което вашите организации правят може да бъде много полезно за нашите студенти като пример, опит и споделяне на добри практики по отношение на предприемачеството, защото искаме да дадем на младите хора вход към реалния бизнес и те да бъдат предприемачи още в студентските си години“, каза ректорът проф. д-р Димитър Димитров и подчерта: „С цел да развием предприемаческите и иновационните умения на нашите студенти и да ги подпомогнем да стартират бизнес, в УНСС открихме университетски Startup Hub. В него младите хора могат да се информират за възможностите за финансиране на стартъпи, да се обучат как да изготвят бизнес планове и как да представят идеите си пред инвеститори, ще получават правна и юридическа информация. Политиката на УНСС е да развива тясно сътрудничество с бизнеса  и да сближава обучението с практиката. Това дава много възможности и преимущества на нашите студенти да се докоснат до реалната бизнес среда, вече имаме успешно реализирани бизнес академии с Кауфланд и А1“.

„Четвърта година вече нашите организации правят менторска програма за жените-предприемачи. Целта на инициативата е те да дойдат с идеята си, а ние да им помогнем да я реализират. Всяка година менторите се увеличават, в момента са 19, но ще имаме и още 5 нови“, каза Гена Събева и допълни: „Учим нашите участници в менторската програма на бизнес практика, ние не преподаваме умения, ние ги караме да мислят и подкрепяме развитието на техните идеи. Естественото продължение на тази програма е настоящият меморандум. Ние считаме, че можем да работим заедно с УНСС за провеждане на следдипломни квалификации, като в тях няма да се ограничаваме само до жените, а ще дадем възможност на всички желаещи да се включат в курсовете“.

„Стартираме нашата съвместна дейност с УНСС със самочувствието и опита от реализацията на множество обучителни и консултантски инициативи в полза на бизнеса.  С абсолютна точност знаем и то от първа ръка от какво се нуждаят лидерите на успешни собствени компании, както и тези, които сега стартират предприемаческия си път. И за едните и за другите е важно да си сверяват часовника и да са в крак с новите технологии и практики за да са все по-успешни в бизнеса Нашите организации с подкрепата на учените, специалистите и експертите от УНСС със сигурност ще направим още една значима стъпка по пътя на създаването на адекватна и стабилна бизнес и предприемаческа среда в България”, акцентира Виктория Караабова-Стоянова.

Меморандумът обхваща тристранно сътрудничество при подготовка на съвместни проекти и последващото им изпълнение, информиране на студентите от УНСС за провеждани стажове, публични събития, възможности за работа, надграждащи практическите им умения обучения, в това число менторски програми, организирани от Съвет „Предприемачество и стартъп” към БТПП и Фондация „ЗА добрите примери в бизнеса“ и техни партньори.

В документа е записано още, че организациите ще си партнират чрез взаимно информиране и обмен на информация и публикации за дейности и за провеждани по-важни събития от страна на членовете на Съвет „Предприемачество  и стартъп” към БТПП, Фондация „ЗА добрите примери в бизнеса“ и УНСС в София и страната. В това число - специализираният национален форум за стартиращи предприемачи „Арена на дамския бизнес”, ежемесечните тематични събития  „Вечер на жената предприемач”, срещите с успешни предприемачи под надслов „Вечер на успеха”, както и форумът за кариерно ориентиране и развитие „Какъв да стана като порасна” и др.

УНСС ще съдейства за участие на представители на Съвет „Предприемачество и стартъп” към БТПП и Фондация „ЗА добрите примери в бизнеса“ в презентации пред студенти, в лекции, семинари, конференции, срещи или в други прояви на нашия университет.

Съвет „Предприемачество и стъртъп” и Фондация „ЗА добрите примери в бизнеса“ ще съдействат за участие на преподаватели и други представители на УНСС в срещи, лекции, експертизи, консултации, статистически и други проучвания и събития на двете организации.

Предвижда се възможност за провеждане на обучения в бакалавърски, магистърски и докторантски програми и следдипломни квалификационни курсове, менторски програми и др., предназначени за специалисти от публичния и частния сектор, бизнес лидери и предприемачи в УНСС, за специалисти и служители от малки и средни предприятия, партньори и членове на Съвет „Предприемачество и стартъп” и Фондация “ЗА добрите примери в бизнеса”.

Трите страни ще обединят усилия и за провеждане на други конкретни активности и събития като академии, кръгли маси, бизнес форуми, тематични дискусионни срещи, експертни съвети, конференции по проблемите на икономическата обстановка в страната, бизнес развитието, предприемачеството, стимулиране на развитието на младежко, студентско и стартъп предприемачество, представляващи взаимен интерес.

Координатор по меморандума от страна на УНСС е д-р Николай Ценков, от страна на Съвет „Предприемачество и стъртъп“ е Гена Събева, а от Фондация „ЗА добрите примери в бизнеса“ е Виктория Караабова-Стоянова.

На подписването присъства и проф. д-р Цветана Стоянова, зам.-ректор по институционално и бизнес сътрудничество и студентски политики на УНСС.

Гена Събева, проф. д-р Димитър Димитров, проф. д-р Цветана Стоянова, Виктория Караабова-Стоянова (от ляво надясно)

Галерия снимки от Меморандум за сътрудничество в подкрепа на  жените предприемачи  ...