Ректорът се срещна с председателя на Националното събрание на Социалистическа република Виетнам Въонг Дин Хюе

понеделник, 25 септември 2023 19:50

УНСС беше домакин на публичната лекция за развитието на сътрудничеството между Виетнам и България на председателя на Националното събрание на Социалистическа република Виетнам г-н Въонг Дин Хюе.

„За мен е особена радост, че в рамките на визитата ми успяхме да организираме това събитие във вашия много известен университет. Много наши икономисти са завършили тук и заемат високи позиции“, каза при пристигането си в УНСС председателят на Националното събрание на Социалистическа република Виетнам г-н Въонг Дин Хюе (на снимката вдясно).

„За мен е изключителна чест да посрещна в най-големия бизнес университет в Югоизточна Европа една от най-високопоставените личности в Социалистическа република Виетнам – г-н Въонг Дин Хюе“, каза ректорът на УНСС проф. д-р Димитър Димитров при откриването на публичната лекция и подчерта: „Радвам се, че сте избрали именно нашия университет за място на вашата лекция, която е от изключителна важност за доброто бъдещо развитие на приятелските взаимоотношения с вашата държава. Убеден съм в потенциала на сътрудничеството между Виетнам и България не само в икономическата област, но и в областта на образованието и научноизследователската дейност“.

Проф. д-р Димитър Димитров отбеляза, че УНСС е част от европейския алианс от водещи университети ENGAGE.EU и вече има богат опит в сътрудничеството с чуждестранни университети от цял свят и създаването на съвместни двойни бакалавърски и магистърски програми, които са от огромна полза за студентите, защото те получават диплома от два университета едновременно.

„Ние си сътрудничим с три виетнамски университета - Ho Chi Minh City Open University, Hue University и Thai Nguyen University. Затова ще се радваме да продължим сътрудничеството си с тях, както и да си сътрудничим и с други виетнамски университети, за да осъществим съвместни програми заедно“, каза ректорът.

„За мен е чест да изнеса тази лекция в най-голямото висше икономическо училище, което има вековна история, и да говоря откровено и искрено за ситуацията в света и региона днес, както и за традиционно доброто сътрудничество между нашите две държави“, каза г-н Въонг Дин Хюе, който е и професор по икономика.

В своята лекция г-н Въонг Дин Хюе направи исторически преглед на взаимоотношенията между Виетнам и България и подчерта, че България е една от първите 10 държави в света, които са признали независимостта на Виетнам през февруари 1950 г. и приятелското посещение на президента Хо Ши Мин в България през август 1957 г.  полага основата за ползотворното сътрудничество между двете страни.

„През многото исторически събития, възходи и падения, виетнамският народ винаги помни и е дълбоко благодарен за ценната подкрепа и помощ, които българският народ оказва на Виетнам“, подчерта г-н Въонг Дин Хюе.

Лекторът представи пред присъстващите икономиката на Виетнам и отбеляза нейният подем в последните години, спря се на дипломатическите отношения и сътрудничеството на страната в световен мащаб.

В изложението си г-н Въонг Дин Хюе очерта четири насоки в двустранните отношения и развитието на сътрудничеството между Виетнам и България. Първата е задълбочаване на политическите и дипломатически отношения, втората е разширяване на икономическото инвестиционно и търговското сътрудничество, третата е свързана с партньорство в областта на цифровата трансформация и иновациите. Четвъртата насока за развитие на сътрудничеството е свързана с насърчаване на ефективно сътрудничество в традиционни области. По отношение на образованието и обучението, двете страни ще засилят сътрудничеството в областта на обучението и научните изследвания между университетите и изследователските центрове в силните области на България и Виетнам, където има такава необходимост, като в здравеопазване, биотехнологии, селско стопанство, околна среда и управление на природните ресурси.

„От името на високопоставената делегация на Националното събрание на Виетнам сърдечно благодаря на българските приятели на различни позиции за техния принос към приятелските отношения и развитието на взаимноизгодно сътрудничество между двете страни“, каза г-н Въонг Дин Хюе.

След лекцията се зададоха много въпроси от студенти, преподаватели и гости, които основно се интересуваха от конкретиката на сътрудничеството и в кои области има най-голям потенциал за развитие на взаимоотношенията между България и Виетнам.

Г-н Въонг Дин Хюе отговори, че сътрудничеството може да се развива във всички аспекти на икономиката и в социалната сфера, в ключови области, в дигитализацията и в киберсигурността. „Ключов фактор за едно устойчиво развитие на взаимоотношенията между двете държави е здравата основа, която имаме, ние сме традиционно приятелски държави, България беше една от първите държави, които признаха независимостта на Виетнам. Много виетнамски студенти са учили тук и всички обичат България, казват, че това е страната на розите. Това са предпоставки за укрепване и развитие на добрите ни взаимоотношения“, каза професорът по икономика Въонг Дин Хюе.

В „Златната книга на УНСС“ г-н Въонг Дин Хюе написа:

„За мен е изключителна чест да посетя УНСС, най-известният икономически университет в Югоизточна Европа, университетът, в който са учили много високопоставени виетнамски личности, както и бившият председател на Националния парламент на Социалистическа република Виетнам.

Изразявам своята благодарност за възможността да изнеса публична лекция във вашия престижен университет и му пожелавам още по-голямо развитие и стабилност в бъдеще.“

Преди лекцията проф. д-р Димитър Димитров посрещна в зала „Академична“ г-н Въонг Дин Хюе.

От страна на Националното събрание на Виетнам в срещата участваха г-н Буи Ван Къонг, генерален секретар на Националното събрание, г-н Ву Хай Ха, председател на Комисията по външни работи и други представители на делегацията, а от страна на УНСС - проф. д-р Матилда Александрова, зам.-ректор по учебната дейност и Гергана Кирилова, директор на дирекция „Кабинет на ректора“.

Предмет на разговора бяха развитието на сътрудничеството в областта на висшето образование и бъдещи партньорства между УНСС и виетнамски университети, разработката на проекти и научни изследвания.

Проф. д-р Димитър Димитров, проф. д-р Матилда Александрова, Гергана Кирилова (от дясно наляво)

Ректорът подари на г-н Въонг Дин Хюе кристална статуетка на проф. Стефан Бобчев – основател и първи ректор на университета, умалено копие на „Златната книга на УНСС“ и Книга за България, като му пожела да има възможност да се запознае с повече от чудесата на България. 

От своя страна г-н Въонг Дин Хюе подари на проф. д-р Димитър Димитров умалено копие на виетнамския парламент.

Посещението на председателя на Националното събрание на Социалистическа република Виетнам г-н Въонг Дин Хюе беше по покана на председателя на българския парламент Росен Желязков. В рамките на визитата той се срещна с президента Румен Радев и премиера акад. Николай Денков.


ФОТОГАЛЕРИЯ


  

Галерия снимки от Ректорът се срещна с председателя на Националното събрание на Социалистическа ре ...