XI международна конференция „Предприемачеството в един предизвикан свят: Ролята на университетите в развитието на предприемачески екосистеми“

сряда, 20 септември 2023 16:50

XI международна конференция по предприемачество, организирана от Българската асоциация за развитие на мениджмънта и предприемачеството (БАРМП), с усилията на всички нейни членове, сред които на първо място УНСС, представен от Института по предприемачество и катедра „Предприемачество“, и с партньорството на Европейския съвет по малък бизнес (ECSB), се проведе във „Фламинго Гранд хотел и СПА“ в курорта Албена.

Единадесетото издание на конференцията бе проведено след тригодишно прекъсване, период, в който форумът загуби, както своя основател – проф. д.ик.н. Кирил Тодоров, пионер в изследванията на малкия бизнес и предприемачеството в България, получил редица международни признания, така и ярки имена в науката и образованието по предприемачество, участвали като водещи докладчици и допринесли за развитието на конференцията – проф. Дейвид Смолбоун, проф. Робърт Хисрич и проф. Дейвид Стори.

Приветствия към участниците в конференцията бяха направени от проф. Митко Димитров, председател на УС на БАРМП и представител на Института за икономически изследвания на БАН, проф. Кен О’Нийл, член на Международния консултативен комитет на конференцията и доктор хонорис кауза на УНСС, проф. Димитър Димитров, ректор на УНСС, проф. Марияна Божинова, ректор на Стопанската академия „Д. А. Ценов“ – Свищов, и доц. Радан Мирянов, зам.-ректор на Икономическия университет – Варна.

Проф. Митко Димитров и доц. д-р Костадин Коларов, ръководител катедра „Предприемачество“ и директор на Института по предприемачество

Проф. Димитър Димитров, проф. Марияна Божинова и доц. Радан Мирянов

Водещи докладчици в тазгодишното издание бяха проф. Николай Денчев, основател и ръководител на катедра „Социално предприемачество“ на Брюкселския свободен университет, и проф. Андрю Бърк, декан на Бизнес училище „Тринити“ на Дъблинския университет.

В конференцията участваха изследователи, преподаватели, докторанти и предприемачи от общо петнадесет държави.

В рамките на конференцията бяха представени 27 доклада и бе организирана кръгла маса на тема „Ролята на университетите в създаването и развитието на предприемаческа екосистема“, водена от д-р Паоло Зарамела и д-р Брус Уайтфилд.

Докладите бяха представени в тематични секции, като се фокусираха върху проблемите на предприемаческата екосистема, женското и младежкото предприемачество, дигиталните технологии и предприемаческото образование.

Проф. Николай Денчев, Брюкселски свободен университет и УНСС, представя водещ доклад

Част от програмата бе посещението в Икономическия университет – Варна, където доц. Радан Мирянов запозна участниците в конференцията с проекта „Varna Deep Tech Innovation Port“, а доц. Петър Петров – с дейността на аксерелатора за стартъпи.

В края на третия ден от конференцията бяха направени резюмета на представените доклади от водещите на сесиите – доц. Костадин Коларов (който представи и направените от проф. Дмитро Жерлицин обобщения), проф. Олга Табачникова, проф. Тадеуш Поплавски и проф. Десислава Йорданова. С тях бяха консултирани и номинациите за наградата за най-добър доклад „Кирил Тодоров“. Затрудненията при определянето на отличаващ се от останалите доклад доведоха до решението наградният фонд да бъде разпределен между авторите на четирите номинирани за наградата доклада.

Всички участниците дадоха висока оценка за организацията на конференцията и изразиха своята благодарност към доц. Костадин Коларов и д-р Мария Василска като обсъдиха и своите идеи и планове за следващото издание на форума.


ФОТОГАЛЕРИЯГалерия снимки от XI международна конференция „Предприемачеството в един предизвикан свят: Ролята  ...