УНСС вдига заплатите

вторник, 19 септември 2023 17:04

Увеличение на заплатите в УНСС обяви ректорът проф. д-р Димитър Димитров при откриването на новата академична година и покани председателите на синдикалните организации в Университета да подпишат анекса към колективния трудов договор. Увеличението е възможно вследствие на добрия прием, изтъкна той.

Подписите си под анекса, заедно с проф. Димитров, положиха доц. д-р Бойка Чернева, председател на Синдикалната организация към НБС „ВОН – КНСБ“, д-р Станимир Стаматев, председател на Синдикалната секция към СВО - КТ „Подкрепа“ и проф. д-р Мирослава Раковска, председател на Синдикалната организация на Асоциацията на демократичните синдикати (на снимките долу).


„Имаме възможност да увеличим възнагражденията на всички преподаватели и служители“, откри срещата проф. Димитров. Той посочи, че е бил готов с предложението си още през м. юни, но е изчаквал приемането на бюджета. „Сега се очаква постановление, с което да се дадат допълнителни средства за преподавателите. Имам предвид тези 16 милиона, които МС разпределя на 34 университета. Това, което ние направихме със собствени средства, е да увеличим и заплатите на администрацията“, изтъкна ректорът.

За преподавателите процентът не е еднакъв, но е спазена разликата между академичните длъжности. Най-голямо увеличение се получава при младите учени и асистентите. Увеличението влиза в сила със задна дата, от 1 август 2023 г.  

На срещата присъстваха директорите на дирекции „Кабинет на ректора“ – Гергана Кирилова, и „Човешки ресурси“ - Ина Балабанова (вдясно)

В рамките на дискусията доц. Бойка Чернева изтъкна последователната политика в областта на доходите, водена от ректорското ръководство. „Аз бях свидетел на трудните преговори, които се водеха на ниво Министерство на образованието и представители на Съвета на ректорите и синдикатите. И в този смисъл само мога да благодаря, че бързо и навреме, водени от необходимостта, актуализират възнагражденията“.

Д-р Станимир Стаматев благодари на ректора за добрия диалог и припомни, че това е петото увеличение на работната заплата в рамките на неговия мандат. Проф. Мирослава Раковска предложи конкретни мерки за стимулиране на служителите, които ще бъдат обсъдени на предстоящия Разширен академичен съвет в Равда.

Галерия снимки от УНСС вдига заплатите ...