Председателят на виетнамското Национално събрание Въонг Дин Хюе ще изнесе публична лекция в УНСС на 25 септември

вторник, 19 септември 2023 15:09

Извънредният и пълномощен посланик на Социалистическа република Виетнам Н. Пр. До Хоанг Лонг се срещна с ректора на УНСС проф. д-р Димитър Димитров. Основна тема на посещението беше предстоящата визита на председателя на виетнамското Национално събрание Въонг Дин Хюе в България и публичната лекция, която той ще изнесе в УНСС на 25 септември 2023 г. от 16.30 ч. в аула „Максима“.

Ректорът благодари на Н. Пр. До Хоанг Лонг за избора на УНСС за провеждането на лекцията, насочена към насърчаване на виетнамско-българските отношения. Председателят на виетнамското Национално събрание Въонг Дин Хюе ще бъде на официално посещение по покана на председателя на Народното събрание на Република България Росен Желязков от 21 до 25 септември т.г.

Заедно с представителя на най-високия пост в Социалистическа република Виетнам се очаква да бъдат генералният секретар на Народното събрание Буи Ван Къонг, председателят на Комисията по външна политика Ву Хай Ха, председателят на Комисия по наука, технология и околна среда Ле Куан Хуи, главният секретар и председател на общинския съвет на провинция Нге Ан, зам.-министрите на външните работи, индустрията, планирането и инвестициите, културата и туризма и др. На публичната лекция са поканени да присъстват представители на академичните среди, бизнеса, държавната администрация, народни представители, научни и обществени и браншови организации.

На срещата присъстваха доц. д-р Георги Николов, ръководител катедра Регионално развитие“, ректорът проф. д-р Димитър Димитров, Гергана Кирилова, директор на дирекция „Кабинет на ректора“, посланикът на Виетнам
Н. Пр. До Хоанг Лонг и представител на посолството

По време на срещата с ректора беше обсъдено и бъдещото партньорство в образователната и научноизследователската сфера между УНСС и виетнамски университети. Проф. д-р Димитър Димитров изтъкна водещите позиции на УНСС в разработването на съвместни програми с университети от цял свят, участието на УНСС в проекта ENGAGE.EU заедно с осем престижни университета от Европа и осигуряването на стажове и мобилност в над 100 чужди университета по програма „Еразъм+“.


Въонг Дин Хюе е виетнамски политик и професор по икономика. Понастоящем е председател на Националното събрание на Виетнам. Бил е заместник министър-председател на Социалистическа република Виетнам, министър на финансите и ръководител на Икономическата комисия на консултантска агенция към Централния комитет за икономически политики и стратегии.


Галерия снимки от Председателят на виетнамското Национално събрание Въонг Дин Хюе ще изнесе публич ...