Видео приветствие на ректора проф. д-р Димитър Димитров по случай новата академична 2023/2024 година

понеделник, 18 септември 2023 8:00

ВИДЕО

Скъпи първокурсници,

Скъпи студенти, докторанти, преподаватели и служители на Университета за национално и световно стопанство, бивши и настоящи възпитаници и ветерани,

Приветствам Ви с откриването на новата академична 2023 – 2024 учебна година. Прекрачвайки прага на най-големия бизнес университет, се надявам нашите първокурсници да бъдат приобщени към идеята за принадлежност към голямото и задружно академично семейство на нашата стогодишна алма-матер, към нейната славна история, традиции и дух. УНСС е трамплин за таланти. Тук своите първи крачки в знанието са направили стотици именити наши сънародници, формирали елита на нацията, сред които са десет министър-председатели на България, както и изпълнителният директор на Международния валутен фонд – Кристалина Георгиева, доктор хонорис кауза на нашия университет.

Отчитаме рекорден брой кандидат-студенти тази година и много над очакваното новоприети студенти. Това е чест, която не идва даром. Този успех се дължи на факта, че имаме високи изисквания и непрекъснато надграждаме постигнатото. Едни от големите трансформации бяха промените в учебното съдържание и учебните планове. Имаме повече избираеми дисциплини, повече възможности за студентите, повече упражнения. Другата наистина сериозна трансформация е в областта на дигитализацията. Ние не просто дигитализирахме всички процеси, но обезпечихме и киберсигурността, и общите изисквания към информационните технологии.

Член сме на елитната университетска мрежа ENGAGE.EU и чрез нея Вие с гордост ще можете да казвате, че сте учили в 9 университета по време на следването си. И то най-добрите бизнес университети в Европа. Осигуряваме възможност за стажове и мобилност в над 100 чужди университета.

Създадохме много добри връзки с бизнеса. Имаме съвместни бизнес академии с водещи компании. Предлагаме отлични възможности за стажове, провеждаме много кариерно ориентирани събития и това води до почти 100% реализация на нашите възпитаници още от студентската скамейка.

Направихме усилия да бъдем зелен университет и вече откриваме фотоволтаичен парк, един от най-големите в сферата на образованието изобщо. Скоро ще завърши и ремонтът на нашата университетска библиотека. Стотици са мерките за енергийна ефективност и подобряване на учебния и административния процес, особено за студентите и преподавателите. Създават се няколко университетски кампуса, текат ремонти на общежития, все такива уж ежедневни неща, но с фокус към по-добра естетическа среда за живот и учене.

Скъпи първокурсници,

Вие също сте на прага на сериозна трансформация. Предстои Ви да свикнете с новите условия и да станете по-самостоятелни. Бъдете любопитни към всичко, което Ви очаква. Възползвайте се максимално от всички възможности, които Ви предоставяме и ние като университет, и бизнеса, и международните ни програми. Бъдете будни! Бъдете революционери!

Искам да пожелая на всички преподаватели и служители успешна нова академична учебна година! Бъдете здрави! Никога не се примирявайте с половинчати постижения и компромисни резултати!

На добър час!

  

Галерия снимки от Видео приветствие на ректора проф. д-р Димитър Димитров по случай новата академи ...