Отстъпката при плащане на наем до 15-то число на месеца скача на 20%

понеделник, 11 септември 2023 15:55

В началото на академичната учебна година разговаряме с Илиян Чабуклийски, председател на Студентския съвет при УНСС

Г-н Чабуклийски, какви са новостите в студентските общежития през новата учебна година?

През новата учебна година студентите на УНСС ще влязат за пръв път в два изцяло реновирани блока в Студентски град – блокове 61А и 55В. И двата блока са ремонтирани с целева субсидия от МОН и са готови да приемат около 640 наши колеги. Освен основен ремонт на всички инсталации, настилки и бани, блоковете имат нови мебели и са с остъклени тераси. УНСС е единственият университет до момента, който предприе този подход да се остъклят терасите на стаите, като по този начин се разшири полезната площ за студентите и се повишава енергийната ефективност на помещенията.

Как върви настанителният процес тази година?

Засега върви нормално. Вече излязоха две класирания за студентите от горен курс, както и първо класиране за първокурсниците. На практика сме класирали всички желаещи, които са подали молби и имат успех над среден 3. За съжаление, всяка година имаме все повече колеги, които не подават заявление, че искат да използват общежитие и в края на август разбират, че трябва да освободят стаите си. Това е неприятно най-вече за тях, но създава доста неудобства и за самия настанителен процес. Те имат право на общежитие и след като подадат заявление ще бъдат класирани, но вече в друга стая, защото мястото им ще бъде заето.

Няма ли как да им се запазят местата?

Вече не. Настаняването е за една учебна година – от 1 септември до 21 септември. Ако някой студент иска да остане за следващата година, трябва по някакъв начин да ни уведоми. Това става с подаване на заявление през „Уеб-студент“ и отнема няколко секунди. Иначе няма как да гадаем кой иска да остане и кой ще се изнася.

А променя ли се размерът на наемите в общежитията?

През месец август бяха проведени множество срещи между ръководството на университета и Студентския сенат. Първоначално бе предложено увеличение на студентските наеми в размер над 10%. След дълги разговори членовете на Студентския сенат и ръководството на университета стигнаха до компромисен вариант, в който за студентите, които заплащат наемите си в срок от 1 до 15-то число на месеца няма да има увеличение, а студентите, които заплатят своите задължения след този срок ще заплатят 10% по-висок наем. По-общо казано, наемите остават в същия размер за студентите, заплащащи своите задължения навреме, като отстъпката в този период от 10% ще бъде 20%. За втора поредна година, благодарение на усилията на Студентския съвет, наемите за изпълнителните ни колеги остават непроменени, въпреки скокът с 40% на разходите за топлоенергия. По този начин нарасналата отстъпка компенсира изцяло номиналния ръст в наемите.

Така увеличението на наемите ще се отрази само на нередовните студенти, така ли?

Да, от една страна да се дисциплинират нашите колеги да си плащат навреме задълженията, от друга – да се компенсират увеличените разходи за топлоенергия.

  

Галерия снимки от Отстъпката при плащане на наем до 15-то число на месеца скача на 20% ...