Ректорът на УНСС връчи приза „Бранд Тракия“ на годишните награди „Чудесата на България“ за 2023 г.

понеделник, 11 септември 2023 13:29

Ректорът на Университета за национално и световно стопанство проф. д-р Димитър Димитров връчи отличието „Бранд Тракия“ на един от най-старите исторически музеи в България – Регионалния исторически музей – Пазарджик, за модернизацията на музея и за експозицията на невероятното Равногорско съкровище. Отличието получи Борис Хаджийски, директор на музея, по време на Третия международен форум „Бранд България – докосни чудесата“, организиран от Общество „Културно наследство“ – официален представител за България на най-голямата европейска организация за опазване на културното наследство „Европа Ностра“ и медия  „Стандарт“.
По време на форума бяха раздадени и годишните награди „Чудесата на България“ за 2023 г. УНСС е един от съучредителите на Общество „Културно наследство“.

Над 150 представители на изпълнителната, законодателната и местната власт, на научните среди, бизнеса, неправителствените организации и медиите се събраха в зала „Проф. Марин Дринов“ на Българската академия на науките за тържествената церемония.

Кристалната зала „Родопски кристал“ в Мадан, която пази над 600 уникални минерални образци, е „Чудо на България“ за 2023 г. Наградата „Атракция на 2023 г.“ бе връчена на кмета инж. Фахри Молайсенов от вицепремиера и външен министър Мария Габриел.

Форумът се проведе под нейния патронаж, а специални гости бяха вицепрезидентът на Europa Nostra – Пийт Яспър, и Йоана Микру, член на борда на директорите на „Елиники Етерия“ (Европа Ностра Гърция).

В дискусията и годишните награди „Чудесата на България“ се включиха министърът на културата Кръстю Кръстев, зам.-председателят на парламента проф. Андрей Чорбанов, председателят на БАН акад. Юлиан Ревалски, собственикът на фондация „Кредо Бонум“ Цветелина Бориславова, подуправителят на БНБ доц. Петър Чобанов, евродепутатите Искра Михайлова и Цветелина Пенкова, съветникът на министъра на туризма проф. Мариела Модева, председателят на парламентарна група Костадин Костадинов, председателят на Комисията по въпросите на децата, младежта, семейството и спорта Небие Кабак, зам.-председателят на Комисията по туризъм в НС Любен Дилов-син, депутатите Хайри Садъков, Байрам Байрам и Фатме Рамадан, както и ректорът проф. Димитър Димитров.

Председателят на „Европа Ностра България“ – Славка Бозукова, откривайки форума, подчерта, че „Бранд България“ трябва да стане национален приоритет, както са еврото и Шенген.

На базата на уникалния български код трябва да се разработи и реализира концепцията за „Бранд България“ за нова визитна картичка на България пред света  – и като мисия за възраждане на българската духовност, и като инструмент за изграждане на имиджа и репутацията на страната, и като кауза, която да позволи културната ни съкровищница да заеме подобаващо място в европейската и в същото време да превърне страната ни във водеща европейска дестинация за туризъм и иновации, каза в словото си г-жа Бозукова.

Специално място в „Бранд България“ ще имат културните институти на България зад граница. Предстои изготвянето на единен културен календар на България, който да се спазва както у нас, така и от мисиите зад граница, съобщи вицепремиерът Мария Габриел.

Всичко за наградите тук.

Галерия снимки от Ректорът на УНСС връчи приза „Бранд Тракия“ на годишните награди „Чудесата на Бъ ...