Два български отбора са победители в Международното състезание по дебати, проведено в университета

понеделник, 21 август 2023 16:09

На финала на Международното състезание по дебати Sofia Pre-EUDC 2023, което се проведе на 18 и 19 в УНСС, се класираха два български отбора. Основен партньор на престижната надпревара беше Университетът за национално и световно стопанство, който предостави безвъзмездно 20 зали, озвучаване, техническа подкрепа и логистична помощ. 150 души, сред които имаше и представители на УНСС, разделени на отбори, участваха в двата състезателни дни.

На първо място се класира отборът на Алек Селвелиев и Велина Андонова, достойно съревновавайки се с другия български отбор – този на Бисер Ангелов и Мария Мачева.

Алек Селвелиев и Велина Андонова (от дясно наляво) са победителите, а Бисер Ангелов и Мария Мачева заслужиха второто място

След тях се класираха отборите на Наоми Пановка и Даниела Уилямс от Тринити Колидж – Дъблин, и Ани Шварц и Боац Кацир от Университета в Тел Авив. 

Всички финалисти. С купата са победителите Алек Селвелиев и Велина Андонова (вляво)

Темата за финалния дебат беше „Това правителство отрича възхваляването на саможертвата във военно-историческата литература“.

Проведе се и класиране за говорители, като Мария Мачева и Бисер Ангелов си поделиха четвъртото място от общо 122 души. Най-добър индивидуален говорител стана Зарина Бел-Гам от Оксфорд. На второ място бе класиран Аникет Чакравоти също от Оксфорд, а трети остана Тед Чанг от Лондонския икономически университет.

Съдиите на състезанието се произнасяха след всеки един дебат. Всичките те притежават голяма експертиза, тъй като са бивши състезатели и финалисти от предишни международни състезания.

Главните съдии на състезанието: Мат Кайто от Лондонския университет по икономически и политически науки (най-добрият дебатьор в света за 2022 г.), Анна Шредър от Техническия университет в Хайфа, Израел (тя ще бъде главен съдия на Европейското през 2024 г., което ще се проведе в Глазгоу), Тамар бен Меир от Института Вайзман в Реховот, Израел (вторият най-добър дебатьор в света за 2022 г.) и Тин Пулич от Загребския университет - световен шампион през 2021 (от ляво надясно)

Румен Маринов: Всяко участие в дебат е урок, всяка грешка те изгражда, прави те по-добър човек, както и по-добър дебатьор

Обърнахме се към Румен Маринов, студент от УНСС, участник и победител в редица международни състезания по дебати, един от основните организатори на EUDC 2023 (Европейското първенство по дебати), което започна на 21 август в Бургас и ще продължи до 25 август.

За първи път ли най-престижното европейско състезание по дебати се провежда в България?

Да. И ние от Асоциация Дебати България много се гордеем, че успяхме да покрием критериите и България да бъде домакин на това най-голямо европейско състезание по дебати. Искам специално да благодаря на ректора на УНСС проф. д-р Димитър Димитров, че оцени важността на това състезание и веднага се отзова да проведем предварителното състезание в УНСС. Предостави ни зали, озвучаване, техническа помощ... Условията бяха отлични и спомогнаха състезателите да покажат най-доброто от себе си.

Вие какви награди сте получавали?

Достигнах до финалите на Европейското и на Световното първенство през 2022 година. Освен това спечелих и редица престижни състезания, организирани от университети във Великобритания и САЩ, заедно със съотборника ми Николай Ангелов.

Аз съм вторият най-добър говорител в света от Световното първенство по дебати за 2022 година. Финалист съм и в състезания на университетите Оксфорд, Кеймбридж, Принстън, Йейл и Харвард.

От колко време участвате в състезания по дебати?

Започнах да се занимавам с дебати в Х клас. Отначало беше просто с идеята да се науча да говоря пред хора, да изкарвам лесни шестици и да участвам в някаква извънкласна дейност. После се превърна в моя страст, а също така покрай дебатите още в гимназията успях да се запозная с много умни деца, с които до ден днешен сме добри приятели. Като студент в УНСС доразвих способностите си, за което благодаря на моите преподаватели.

Тези успехи не са случайни, те са плод на години труд, а също така са и благодарение на помощта и дейността на Асоциация Дебати България.

Какво е специфичното на методологията, която използвате в дебатите?
Интересното при дебатите е, че имаме само 15 минути за подготовка след като се даде темата. За тези 15 минути трябва да разработим тезата, да намерим аргументи, които да бъдат убедителни. Да говорим ясно и разбираемо, но също така и доказателствено, и понякога с научни аргументи. Речта трябва да е реторически силна, за да се запомни и отличи.

Какво в тези състезания Ви привлича?
Има много ползи – запознавам се с нови интересни хора, посещавам редица забележителни европейски градове, създавам хиляди спомени. Освен това не мога да не призная, че играта е много пристрастяваща. Когато подготвям речта си, времето за мен спира. Интересува ме само победата. Това чувство не мога да го обясня, но е много силно.

Какви теми сте разработвали по време на състезанията? Имало ли е изненадващи?

Темите наистина са разнообразни и от всякакъв характер. Имахме тема за държавите от Южна Америка, дали трябва да си създадат обща валута, подобна на еврото. По тази тема бяхме много подготвени, тъй като за предимствата и недостатъците на общата валута дискутирахме на състезанието в Гърция. Интересна беше и темата за социалните норми при създаването на семейство и дали това е добре, или зле. Никога не си напълно подготвен, но се концентрираш и мислиш.

Как могат да се приложат уменията, които развивате в подготовката за състезанията по дебати, в бъдещата Ви професия?

Това, което съм получил от дебатите, го използвам всеки ден в работата си – от срещи в интернет платформите до разговор с клиенти и това да искам от шефа си по-висока заплата. Дебатите ми помагат при комуникацията, както и да отстоявам своето мнението. Впрочем, аз наистина не обичам да споря и честно казано повечето дебатьори не обичат, но след като стотици пъти си „спорил“ по време на дебати, това ти помага да отделиш важното от маловажното. Всяко участие е урок, всяка грешка, всеки дебат те изграждат, правят те по-добър човек, както и по-добър дебатьор.


Асоциация Дебати България от 2011 г. работи за разпространяването на дебатите сред българските ученици и студенти, ежегодно организира международни и национални състезания и подпомага клубовете по дебати в различни точки на страната с организиране на тренировъчни семинари и предоставяне на обучителни материали, чрез които дебатьорите развиват своите ораторски и аналитични умения.

Състезателните дебати се развиват непрекъснато на училищно и университетско ниво, като в последните години страната ни редовно жъне успехи на някои от най-престижните състезания в света.


 

Галерия снимки от Два български отбора са победители в Международното състезание по дебати, провед ...