Социалните партньори от браншовите организации със становище за политиката по доходи в отрасъл „Образование“

сряда, 09 август 2023 19:14

В УНСС се проведе заседание на Националния браншов синдикат Висше образование и наука" (ВОН-КНСБ), Съвета на ректорите на висшите училища в Република България, Националното представителство на студентските съвети (НПСС) и Синдикат „Висше образование“ - КТ Подкрепа" (СВО - КТ Подкрепа").

В срещата участваха ректорът на УНСС проф. д-р Димитър Димитров, като главен секретар на Съвета на ректорите на висшите училища в Република България,  представляващ организацията, доц. д-р инж. Лиляна Вълчева, председател на ВОН-КНСБ, доц. д-р Валери Апостолов, председател на СВО - КТ Подкрепа", проф. д-р Мария Николова, зам.-председател на СВО-КТ Подкрепа“, Даниел Парушев, председател на НПСС, присъстваха и Илиян Чабуклийски, председател на Студентски съвет при УНСС, Ангел Стойков, президент на Алумни клуб към Студентски съвет и студенти.

Ангел Стойков, Илиян Чабуклийски, Даниел Парушев, проф. д-р Димитър Димитров, доц. д-р инж. Лиляна Вълчева, доц. д-р Валери Апостолов, проф. д-р Мария Николова и представители на Студентски съвет (от ляво надясно)

Представителите на социалните партньори обсъдиха и приеха становище относно политиката по доходи при разпределяне на средствата от отрасъл „Образование“.

Становището беше подписано в отговор на писмо на Министерството на образованието и науката (МОН) относно политиката по доходи.

В документа социалните партньори искат справедливост и равнопоставеност при разпределяне на доходите в отрасъла, като настояват за не по-малко от 1880 лв. минимална месечна работна заплата за най-ниската академична длъжност в държавните висши училища, определена с Постановление на Министерския съвет на основание чл. 92, ал. 1 от Закона за висшето образование и за не по-малко от 120 лв. минимална стипендия и не по-малко от 200 лв. максимална стипендия, определени в чл. 4 (11) на ПМС № 90/2000, изм. и доп. в „Държавен вестник“, бр. 2 от 8 януари 2021 г.

Галерия снимки от Социалните партньори от браншовите организации със становище за политиката по до ...