Ректорът подписа меморандум за сътрудничество с Френско-българската търговска и индустриална камара

четвъртък, 13 юли 2023 16:18

Ректорът проф. д-р Димитър Димитров и г-н Стефан Делайе, председател на УС на Френско-българската търговска и индустриална камара, в навечерието на националния празник на Франция и Ден на европейските революции - 14 юли, сключиха меморандум за сътрудничество. По време на официалната церемония по подписване на споразумението двамата обсъдиха съвместните инициативи, като изразиха своята готовност за бъдещо ползотворно сътрудничество между двете институции.

Ректорът проф. д-р Димитър Димитров и г-н Стефан Делайе (от дясно наляво)

Ректорът проф. д-р Димитър Димитров представи целите, които си поставя УНСС, наблегна на силната връзка с бизнеса, сключените споразумения с различни големи компании като Kaufland, Vivacom, Coca Cola и др. Той подчерта, че „имаме сключени множество меморандуми за сътрудничество с водещи компании и работодателски организации, сред които Германо-българската индустриално-търговска камара, Американската търговска камара в България, с КРИБ.“ Той наблегна на сериозното внимание, което се обръща на дигитализацията и допълни, че УНСС е член и на Националния център за компетентност в рамките на EuroHPC JU, фаза 2. Проектът EuroCC2 е насочен към развитието по най-ефективен начин на мрежа от национални центрове за компетентност в рамките на всички европейски страни в областта на технологиите за високопроизводителни пресмятания HPC+ и изкуствен интелект. Амбициозната цел на европейско ниво е да се изгради капацитет от технологии и компетентности, които да бъдат предоставени като актуални услуги в помощ на бизнеса, публичната администрация и академичните среди. Ректорът проф. Димитър Димитров обясни за международните връзки, които поддържа УНСС, за дуалните програми с университети от целия свят.

Ректорът проф. Димитър Димитров представи в зала „Академична“ получилите почетната титла „Доктор хонорис кауза на УНСС“ и специално Жан-Клод Трише, дългогодишен служител на френското министерство на финансите, който е оглавявал и Европейската централна банка.

Г-н Стефан Делайе, председател на УС на Френско-българската търговска и индустриална камара представи Камарата и изтъкна, че за Френско-българската търговска и индустриална камара като организация, която представлява френския бизнес в България и насърчава двустранните отношения между двете страни, сътрудничеството с един от най-големите бизнес университети е важно. Той заяви, че активно ще съдействат за организиране на съвместни събития, срещи и лекции между студенти и представители на френския бизнес.

Ректорът проф. Димитър Димитров получи последния годишник на Камарата

Г-жа Весела Тодорова-Мозеттиг, директор на Френско-българската търговска и индустриална камара, възпитаник на УНСС, която е удостоена с Националния орден за заслуги, степен „Кавалер“, на Република Франция с декрет на президента на Републиката Еманюел Макрон, сподели колко е впечатлена от промените, настъпили в Университета. Тя представи дейността на Камарата и отбеляза, че организацията обединява над 200 френски, български и международни компании.
Меморандумът за сътрудничество предвижда участие на студентите в публични инициативи, стажове, организиране на лекции от представители на двете институции и други.

Проф. д-р Цветана Стоянова, зам.-ректор по институционално и бизнес сътрудничество и студентски политики, проф. д-р Димитър Димитров, г-н Стефан Делайе, г-жа Весела Тодорова-Мозеттиг и координаторът по споразумението от страна на УНСС - гл. ас. д-р Лиляна Михова (от дясно наляво)


Френско-българската търговска и индустриална камара е организация с нестопанска цел, която обединява 240 френски, български и международни компании. Камарата е израз на воля от страна на българските и френските предприемачи да обединят сили, с цел да окуражават и развиват двустранните икономически и търговски отношения между двете страни. 

Тя представлява френския бизнес в България и насърчава двустранните отношения между двете страни, подкрепя българските компании, които желаят да изнасят във Франция, предлага пълна гама от услуги за компании, които се интересуват от развитие на българския или френския пазар.


Галерия снимки от Ректорът подписа меморандум за сътрудничество с Френско-българската търговска и  ...