Ректорът проф. Димитър Димитров: 6100 кандидат-студенти – рекорден брой за последните години

петък, 07 юли 2023 12:00

Проф. Димитров, приключи срокът за подаването на документи, каква е вашата оценка за кандидат-студентската кампания?

Тази година можем да се похвалим с над 6100 кандидат-студенти, което е рекорден брой за последните години. Това се дължи на усилената работа на всички. Започнахме кампанията още преди новата година. Подадохме си ръка с общините и местния бизнес, за да идентифицираме нуждите от кадри по места и да стимулираме студентите да се завръщат. Бяха проведени много срещи с общини и училища, активно се включи Асоциацията на икономическите училища в България, беше създадена и Асоциация на езиковите училища в България. Сериозна работа свършиха и катедрите. Проведохме Дни на отворените врати, много събития с ученици, включително състезания и предварителни матури. Активно се включи и Алумни общността. Виждате, че всички тези усилия дават сериозен резултат.

Ректорът проф. д-р Димитър Димитров и заместник-ректори в Центъра за прием на документи, в който са създадени условия за подаване на документи онлайн с помощта на консултанти

Какви са следващите стъпки за тези 6100 кандидати? 

Сега работим по класирането на тези кандидати, което ще бъде обявено на 10 юли (понеделник) или 11 юли сутринта. Всеки от кандидатите ще получи автоматично съобщение от нашата софтуерна платформа дали е приет или че може да продължи във второ класиране.

Новото тази година е, че кандидат-студентите ще могат да видят минималните балове и броя на резервите преди тях. За целта кандидатът трябва да влезе в индивидуалния си профил, където те ще бъдат публикувани. Той ще може сам да оцени шансовете си да бъде приет в желаната специалност. Ако му харесва специалността, в която е класиран на този етап, може да се запише онлайн или на място.

Тази година обявихте и съвместни програми с други университети. Има ли специфика в записването за тях?

Да, от тази година реализираме първите съвместни програми в България между два университета по новия Закон за висшето образование - в случая с Тракийския университет (ТрУ). Интересът е много голям. Сериозен брой кандидати са заявили желание и в нашите съвместни програми, и в тези на ТрУ. Няколкостотин души искат да учат новите специалности „Киберсигурност и електронно управление“ и „Компютърна обработка и анализ на данни“ на първо желание. На практика ще се извършат 2 паралелни класирания – за нашите програми и за съвместните с ТрУ. Кандидатите трябва да решат в коя програма искат да се обучават.

Студентите основно ще учат в УНСС, когато има нужда от изнесено обучение или специализирани лаборатории ще посещават ТрУ. Завършилите ще получат диплома, подписана от двамата ректори.

Какви са възможностите на кандидата след първо класиране с резерви?

След първо класиране класираните кандидат-студенти могат да се запишат в специалността, в която са приети или да потвърдят желанието си да участват в следващите етапи на класирането. Ако желаят да се обучават в желаната специалност, но мястото им в резервите не ги удовлетворява, възможност е платената форма на обучение. Достатъчно е да подадат съответното заявление, за да бъдат записани. Вече имаме над 200 кандидата, записани по този начин.

Подчертавам, класираните по първо желание се записват без изчакване на следващите етапи на класирането.

 

Ако има кандидати, които са били възпрепятствани да подадат документи за кандидатстване, но искат да учат в УНСС?

Те могат да подадат документи и да участват в класиране за обучение в платена форма.

Всички, които срещат затруднения при записването, могат да потърсят помощ чрез нашия Център за кандидатстудентски въпроси  – тел. 02 905 29 99

Очакваме ви!

Повече информация ТУК.

Част от студентите, с които УНСС се гордее - шампионите от Олимпиадата по математика

Галерия снимки от Ректорът проф. Димитър Димитров: 6100 кандидат-студенти – рекорден брой за после ...