Ректорът подписа меморандум за сътрудничество с Института по роботика на БАН за сътрудничество в областта на сигурността и отбраната

петък, 07 юли 2023 9:10

Ректорът проф. д-р Димитър Димитров, проф. д-р Сия Лозанова, зам.-директор на Института по роботика „Св. Апостол и евангелист Матей“ на Българската академия на науките (ИР-БАН) и академик Чавдар Руменин, директор на Център „Квантова комуникация, интелигентни системи за сигурност и управление на риска – КВАЗАР“, сключиха меморандум за сътрудничество.

В рамките на това сътрудничество ще участва и Центърът за компетентност „Дигитализация на икономиката в среда на големи данни“. УНСС и ИР-БАН ще си партнират със съвместни дейности и проекти в областта на научните проучвания, с фокус върху сигурността и отбраната, научноизследователската и развойна дейност, включително и в областта на киберсигурността.

Акад. Чавдар Руменин, ректорът проф. д-р Димитър Димитров и проф. д-р Сия Лозанова (от ляво надясно)

Ректорът проф. Димитър Димитров посочи, че с развитието на изкуствения интелект са започнали големи промени и за университетите, като подчерта, че „в съвременния свят всичко е интердисциплинарно и са необходими общи действия, не само на национално ниво, но и извън държавните граници, включително за европейските проекти и програми.“ Той даде примери за свързаността, която се налага от настъпващите промени и посочи, че в европейския алианс ENGAGE.EU, в който членува и УНСС заедно с други икономически университети, са застъпени теми за дигитализацията, изкуствения интелект, виртуален кампус, понятия, които излизат от рамките на чистата икономика, защото границите се разширяват.

Ректорът сподели, че хуманоидният робот, с който разполага УНСС, е бил много полезен за кандидатстудентската кампания, давайки обратна връзка на хиляди зрелостници. „Това сътрудничество ще спомогне за развитието на иновативни решения, което е от съществено значение за съвременните предизвикателства пред информационното общество.“

Проф. Димитров допълни, че УНСС е член и на „Националния център за компетентност в рамките на EuroHPC JU фаза 2“. Проектът EuroCC2 е насочен към развитието по най-ефективен начин на мрежа от национални центрове за компетентност в рамките на всички европейски страни в областта на технологиите за високопроизводителни пресмятания HPC+ и изкуствен интелект. Амбициозната цел на европейско ниво е да се изгради капацитет от технологии и компетентности, които да бъдат предоставени като актуални услуги в помощ на бизнеса, публичната администрация и академичните среди. 

Проф. Димитров изрази своята убеденост, че този меморандум ще разшири сътрудничеството между институциите, точно в полза на развитие на възможностите за изследване и разработка на приложни решения.

„Споразумението за сътрудничество е стъпка в правилната посока“, каза зам.-директорът на Института по роботика на Българската академия на науките (ИР-БАН) проф. д-р Сия Лозанова. „Договорът е в рамките на интеграцията на Вашия университет и Института по роботика-БАН. Това е една естествена закономерност за академичните структури. От една страна, ние ще използваме базите данни на Европейският съюз и това ще увеличи ползите  от този договор. От друга страна, колаборацията и интеграцията на нашите две звена, свързани с лаборатории и университети, които са от страни в Европа, е един добър подход за решаване на конкретни проблеми и в страната. Аз съм убедена, че от този меморандум за сътрудничество ще излязат благоприятни резултати и то в най-скоро време“, допълни проф. Сия Лозанова.

„Искам да благодаря на Вас и на Вашия екип, че се отзовахте на едно съвместно желание вашият и нашият потенциал да добият нови измерения“, посочи акад. Чавдар Руменин, директор на Център „КВАЗАР“. „Центърът за компетентност „Дигитализация на икономиката в среда на големи данни“ е много по-гъвкав отколкото други структури,  където също има суперкомпютри, но при вас те са диференцирани и могат да решат повече задачи за по-кратко време. Нашият център акцентира най-вече върху комуникацията и предпазването на данните от кибератаки. Вие сте специалистите в произвеждането, съхраняването и изпращането на съответните данни, където трябва - министерствата, медицинските структури и други. Това сътрудничество ще спомогне за развитието на иновативни решения, което е от съществено значение за съвременните предизвикателства пред информационното общество.“

На подписването присъстваха и ръководителят на проекта ДИГД проф. д.ик.н. Кирил Стойчев, помощник-ректор, проф. д.ик.н. Валентин Кисимов, зам.-ръководител и главен координатор на проект ДИГД, доц. д-р Лъчезар Георгиев, научен ръководител на КВАЗАР и национален координатор на евроинициативата EuroQCI и г-н Владимир Райнов от Ентерпрайз Комуникейшън Груп.

Г-н Владимир Райнов, акад. Чавдар Руменин, доц. д-р Лъчезар Георгиев, ректорът проф. д-р Димитър Димитров, проф. д-р Сия Лозанова, проф. д.ик.н. Валентин Кисимов, проф. д.ик.н. Кирил Стойчев (от ляво надясно)

Двата центъра за компетентност ще си сътрудничат в рамките на Европейската инициатива EuroQCI, която се координира в България от Института по роботика при БАН. Ще бъде изградена мрежа между няколко министерства в България - МВР, МО и Министерство на транспорта, която ще бъде подсигурена с квантова криптография. От друга страна, УНСС ще разработи пазарни анализи във връзка с икономическите рисковете и последиците при потенциални кибератаки. Това стратегическо сътрудничество ще спомогне за развитието на иновативни решения и приноси в сферата на киберсигурността.

   

Галерия снимки от Ректорът подписа меморандум за сътрудничество с Института по роботика на БАН за  ...