Спортен комплекс „Бонсист“ се сдоби със система за интелигентно осветление и енергийна ефективност за 120 000 USD

петък, 30 юни 2023 13:57

Система за енергоспестяващо интелигентно осветление беше представена официално в Спортен комплекс „Бонсист“. Общата стойност на проекта е 120 000 USD, осигурени в по-голямата си част от Асоциацията за информация за околната среда в Тайван (TEIA) по силата на договор с УНСС за изпълнение на проект за интелигентно осветление, пестене на енергия и преход към здрава планета и нов дигитален свят.

Договорът, подписан онлайн от ректора на УНСС проф. д-р Димитър Димитров и председателят на Асоциацията д-р Chien-Chih Chen, вече беше скрепен и присъствено с подписите на ректора и г-н Sherman S. Kuo, представител на офиса на Тайван в Гърция. Той посочи, че вижда огромен потенциал за развитие на ползотворно сътрудничество.          

„Инсталирането на система за интелигентно осветление и енергийна ефективност в Спортен комплекс „Бонсист“ се подготвя вече две години с подкрепата на Министерство на икономиката и индустрията и Министерство на електронното управление на България и с огромното съдействие на проф. д-р Димитър Велев, координатор по проекта, който беше основното свързващо звено между УНСС и TEIA и изигра важна роля за реализирането на проекта“, откри събитието ректорът проф. д-р Димитър Димитров. „УНСС, като най-големия бизнес университет в региона, е предприел редица мерки за енергийна ефективност, редуциране на вредните емисии и подобряване на всички условия, свързани с образователния процес, а вече изпълняваме и проект за оползотворяване на енергия от възобновяеми източници чрез изграждане на фотоволтаична инсталация за производство на ел. енергия, т.нар. зелена енергия. Така че ние високо оценяваме щедрото дарение към нашия университет и благодарим на фондация TEIA“, каза проф. Димитров.

Ректорът на УНСС проф. д-р Димитър Димитров, г-жа Cynthia Chow, мениджър по международни проекти на тайванската фондация, проф. д.ик.н. Кирил Стойчев, помощник-ректор на УНСС

Г-жа Cynthia Chow, мениджър по международни проекти на тайванската фондация, изрази удовлетворението си от изпълнението на проекта като посочи, че това е една успешна крачка към ползотворно бъдещо сътрудничество с български университет като УНСС – не само най-големият бизнес университет, но и университет с отговорно ръководство и работен екип, отворен към модерните иновации. Чрез презентация тя запозна присъстващите в детайли с основните параметри, енергоспестяващи възможности, принципа на работа и ползи на новоинсталираната система за интелигентно осветление.

Последва демонстрация на работата на системата, присъстващите имаха възможността да разгледат наживо модерното иновативно съоръжение и да се уверят в предимствата му.

От страна на УНСС на тържественото представяне на системата за интелигентно осветление в залата бяха проф. д-р Матилда Александрова, зам.-ректор по учебната дейност, проф. д-р Цветана Стоянова, зам.-ректор по институционално и бизнес сътрудничество и студентски политики, доц. д-р Росен Кирилов, зам.-ректор по дигитализация и киберсигурност, Илиян Чабуклийски, председател на Студентския съвет и Ангел Стойков, председател на Алумни клуба на Студентския съвет.

Сред официалните гости на събитието бяха ректорът на Лесотехническия университет-София чл.-кор. проф. д.н. Иван Александров Илиев, генерал-майор Груди Ангелов, началник на Военна академия „Г. С. Раковски“, Даниел Парушев, председател на Националното представителство на студентските съвети в Република България (НПСС). Присъстваха още Пламен Кювлиев, началник на СК „Бонсист“, доц. д-р Иван Стоилов, ръководител катедра „Физическо възпитание и спорт“, Гергана Кирилова, директор на дирекция „Кабинет на ректора“, Ина Балабанова, директор на дирекция „Човешки ресурси“, Красимир Димитров, директор на дирекция „Правно и нормативно обслужване“, преподаватели и служители.


За TEIA  

Тайванската асоциация за информация за околната среда (TEIA) е нестопанска и неправителствена организация създадена в Тайпе, Тайван през юни 2001 г. Нейната мисията е да работи за свят, в който хората съжителства в хармония с природата. Дейността на TEIA е посветена на две основни цели: подобряване на разпространение на информация за околната среда и популяризиране модела на екологичния благотворителен тръст.


     

Галерия снимки от Спортен комплекс „Бонсист“ се сдоби със система за интелигентно осветление и ене ...