Министърът на правосъдието доц. Атанас Славов се срещна с ректора проф. Димитров, декана на ЮФ и отбора по право на университета

четвъртък, 29 юни 2023 15:04

По покана на министъра на правосъдието доц. д-р Атанас Славов ректорът на УНСС проф. д-р Димитър Димитров, деканът на Юридическия факултет доц. д-р Захари Торманов и отборът по право на УНСС посетиха Министерство на правосъдието. Поводът на срещата беше третото място,  което спечели отборът на международно състезание по правата на човека Helga Pedersen Moot Court Competition.

Министърът връчи почетни плакети на състезатилите от УНСС на Ан-Никол Войнска, Елина Костадинова, Илея Рашид, Росица Тонева, членове на отбора, и на техните треньори Мартина Богданова и Христо Пешев. Студентите на УНСС получиха и книгата „Право на Европейската конвенция за правата на човека“ - дело на водещи учени в областта и практикуващи юристи, както и значки.

Треньорът Мартина Богданова също получи своя приз лично, отличието на другия треньор Христо Пешев ще му бъде предадено допълнително

Ректорът проф. Димитър Димитров подари на министър Атанас Славов книга за проф. Стефан Бобчев, юрист, основател на университета и министър на правосъдието на Източна Румелия (1884-1885).

„Поздравявам ви за големия успех, който сте постигнали. Той е много важен за вас като бъдещи юристи и за университета, в който учите. Важен е и за държавата, защото пътят напред не е само да направите добри кариери, но и да сте на ниво, така че вашият глас да се чува, да отстоявате каузи и ценности“, обърна се министърът на правосъдието Атанас Славов към студентите от УНСС. Той благодари за възможността персонално да се срещне с призьорите и им пожела да държат летвата високо.

Проф. Димитров и доц. Славов пред почетния плакет на УНСС, изложен в представителната витрина на Министерство на правосъдието  

„Много се радвам, че министърът на правосъдието оценява заслугите на нашите студенти, които се класираха трети в най-голямото англоезично състезание по права на човека в света и победиха десетки отбори от университети в другите държави-членки на Съвета на Европа. Ние, като университет, се стараем да поддържаме едно високо ниво на обучение по всички дисциплини и изключително се радваме, когато усилията и знанията на наши студенти получават заслужени награди“, каза ректорът на УНСС проф. д-р Димитър Димитров.

Деканът на юридическия факултет доц. д-р Захари Торманов благодари на министъра, че оценява достойно заслугите на отбора по право на УНСС. „Тези млади хора са нашето красиво и интелигентно лице на юридическата общност пред Европейското семейство. В нашия университет има достойна следа от добри юристи, като се започне от основателя му през 1920 г. проф. Стефан Бобчев, който е бил и министър на правосъдието, и се стигне до младите поколения, които днес печелят международни награди“, допълни той.

Студентите получиха и впечатляващата възможност да видят на живо държавният печат, който се съхранява в кабинета на министъра на правосъдието. Печатът се полага под закони, укази, решения, преди изпращането им за публикуване в „Държавен вестник“. А някои студенти се престрашиха да опитат и стола на министъра.

Преди срещата с министър Славов зам.-министър Емил Дечев направи със студентите кратка „историческа“ разходка край портретите на министрите на правосъдието на България. На срещата присъстваха още началникът на политическия кабинет на министъра д-р Борислав Ганчев, Мария Димитрова и Райна Георгиева от дирекция „Процесуално представителство на РБ пред Европейския съд по правата на човека“.


Helga Pedersen Moot Court Competition е най-голямото англоезично състезание по права на човека в света, в което се включват отбори от университети във всички държави-членки на Съвета на Европа.

Отборът на УНСС стигна успешно до полуфиналите на престижното международно състезание като дели третото място с отбора на Оксфорд. Последното издание на състезанието е с основна тема защитата от дискриминация и ефективното упражняване на права, произтичащи от защитата от намеса в личния и семеен живот на жалбоподателя.

Състезанието се организира от европейската асоциация на студентите по право (ELSA) и се провежда под патронажа на Съвета на Европа.


Галерия снимки от Министърът на правосъдието доц. Атанас Славов се срещна с ректора проф. Димитров ...