Аула „Максима“ отвори врати за дипломирането на зрелостниците от Националната финансово-стопанска гимназия

четвъртък, 22 юни 2023 16:42

Тържествена церемония за дипломирането на зрелостниците на Националната финансово-стопанска гимназия (НФСГ) се проведе в аула „Максима“ на УНСС.

Официални гости от страна на УНСС бяха проф. д-р Матилда Александрова, заместник-ректор по учебната дейност, проф. д-р Цветана Стоянова, заместник-ректор по институционално и бизнес сътрудничество и студентски политики, проф. д-р Даниела Фесчиян, председател на Асоциацията на икономическите училища в България. Церемонията по официалното връчване на дипломите на зрелостниците от випуск 2023 от 12а, 12б, 12в, 12г, 12д, и 12е клас беше открита от госпожа Мая Гешева, директор на гимназията.

Г-жа Мая Гешева, проф. д-р Матилда Александрова, проф. д-р Цветана Стоянова и проф. д-р Даниела Фесчиян

„Днес е специален ден в летописа на Националната финансово-стопанска гимназия, защото випуск 2023 г. е и 110 юбилеен випуск на училището. Има нещо тържествено и символично, че раздаването на дипломите се случва именно в аула „Максима“ на УНСС, където по традиция се открива новата академична учебна година на университета. Нека това да зададе посоката на академичните ви пътища, на вашите човешки и професионални победи“, приветства зрелостниците директорът Мая Гешева като благодари на УНСС за партньорството и за подкрепата при подготовката за националните състезания. Тя отбеляза, че дипломата, която получават е изключително важен документ, който оценява усилията им през последните 5 години  в областта на общата и професионална подготовка и редом с него те получават свидетелство за професионална квалификация „Икономист“, който „хвърля мост и към това, което предстои, към вашата надграждаща професионална подготовка. Не случайно 80-90 процента от нашите зрелостници през последните години избират УНСС, най-големият бизнес университет в Югоизточна Европа, най-старото висше икономическо училище в България. Тук вие, като бъдещи студенти, може да намерите удовлетворяващо кариерно развитие“, каза в заключение директорът на училището.

Проф. д-р Матилда Александрова поздрави зрелостниците от името на ректора на УНСС и им пожела да развиват своя потенциал, да се стремят към бъдещи професионални и творчески успехи. Тя отбеляза, че техните дипломи са изключително значими, защото са завършили една от водещите национални гимназии в областта на икономиката: „Ще се радваме, ако продължите висшето си образование в нашия университет, който предлага 53 бакалавърски специалности, които ще допринесат за вашето бъдещо професионално развитие“.

„Скъпи зрелостници, за мен е изключително удоволствие, че днес мога да ви приветствам със завършването на средното образование имено в аула „Максима“ на УНСС.  Завършването на НФСГ е първата крачка от вашия път към успеха, а втората крачка е обучението в нашия университет“, каза проф. д-р Цветана Стоянова като отбеляза, че пред аула „Максима“ се намира „Стената на славата на УНСС“, на която са записани имената на възпитаниците на университета, заемали висши държавни постове – министър-председатели, председатели на Народното събрание, министри, управители на БНБ и много други. „Например имаме 10 министър-председатели, които са учили тук. Тъй като виждам много лауреати от националните състезания в залата, съм сигурна, че ще продължите обучението си в УНСС и ще допълните с имената си нашата „Стена на славата“, каза професор Стоянова.

Председателят на Асоциацията на икономическите училища в България проф. д-р Даниела Фесчиян емоционално приветства завършващите НФСГ: „Скъпи пораснали момичета и момчета, приветстваме ви на прага на „зрелостта”! Вие сте 110-и випуск на училище, което създава таланти. Вашето училище е член на Асоциацията на икономическите училища в България и тук сред вас виждам лауреатите на националните състезания, вие сте отличниците по „Финанси и счетоводство“, по „Икономика“, по „Икономика и управление“. Всъщност една значителна част от вас са вече студенти в УНСС. Вие сте живото доказателство за осъществената добра връзка между училище – университет – бизнес.“

Магдалена Тодорова от 12. А клас получи първа своята диплома. С решение на Педагогическия съвет тя е обявена за първенец на випуска: за пълен отличен успех през целия курс на обучение, отлични резултати от зрелостните изпити и цялостен принос към утвърждаване името на училището.  Дипломата връчи проф. д-р Матилда Александровa.

Отличничката Христиана Алексиева получи своята диплома от проф. д-р Цветана Стоянова.

Проф. д-р Даниела Фесчиян връчи дипломата на Жозефин Першон.

На сцената бяха раздадени дипломите на най-добрите: Божидар Стоичков, Мартин Грозев, Йоана Цветкова, Виктория Колева, Борислава Божкова, Рая Ханджиева, Михаела Соколова, Мартина Атанасова, Марина Кирилова, Каролина Маринова, Виктория Господинова, Виктор Милков, Анита Величкова, Катерина Атанасова, Вероника Префуклийска, Елизабет Ангелова, Емили Емилова, Ивана Димитрова, Мирела Венева, Виктория Статева, Семира Хаджиниколова.

„Това са учениците, за които знанието и успехът бяха кауза, които прославиха училището и за които високите постижения бяха не само въпрос на чест, а и на дълбоко осъзната потребност винаги да се стремят към върха“, каза директорът на училището Мая Гешева.

Галерия снимки от Аула „Максима“ отвори врати за дипломирането на зрелостниците от Националната фи ...