Стоян Василев: В ENGAGE.EU студентите биха се докоснали до споделянето на общи европейски ценности и интернационален поглед

четвъртък, 22 юни 2023 7:59

Стоян Василев е на 33 години и в момента работи в мултинационална корпорация от сферата на финансово планиране и анализ за Югоизточна Европа, Турция и Израел. През 2023 г. завършва Executive MBA и има възможността да участва в инициативата за онлайн обмен на ENGAGE.EU във Виенски университет по икономика и бизнес (WU Vienna). Преди това е завършил специалност „Финанси“ в УНСС през 2013 г., а от 2015 г. има магистърска степен по финансов контрол и финансово право. В кратко интервю той сподели впечатленията си от участието в курсовете на нашия Европейски университет.

Как избра да се включиш в проекта на мрежата от  европейски университети ENGAGE.EU?

Проектът ENGAGE.EU дава изключителната възможност да получиш обучение в друг университет в Европа, да контактуваш с преподаватели от различни държави и студенти от цял свят, затова изобщо не се поколебах да кандидатствам. Това е уникален шанс да учиш в едни от най-добрите бизнес университети в Европа и да работиш по реални казуси в група от хора от различни култури, националности и опит. Така споделяш и общи ценности в условията на глобализация.

Какво ти направи най-силно впечатление по време на обмена?

Може би това, че всички студенти, които участваха в проекта бяха изключително мотивирани и знаеха защо са там. Имаше постоянни и ползотворни дискусии по различни актуални казуси, повечето свързани с големи обществени предизвикателства и важни проблеми. Осъществихме качествена обмяна на идеи и опит.  Не на последно място, много добро впечатление ми направи и изключително ясно структурираната система за кандидатстване и отлично разработената  дигитална платформа.

Какъв е методът на преподаване и оценяване?

Изключително интерактивно обучение с постоянен контакт между студентите и преподавателите, възможност за работа върху реални казуси в реално време и екипна работа, която считам за много важна, тъй като тя е част от реалността в бизнес средата. Оценяването беше по ясно разписани критерии, които ни бяха съобщени преди започване на съответния курс и се базираха на определена точкова система по скала. Включваха се също и задания, групови проекти, изпит и бонус точки за цялостно личностно участие по време на курса. Имаше възможност и студентите да оценят колегите си в частта за груповите задания, което също намирам за полезно.

Какво най-много ти допадна в избраните курсове от инициативата за онлайн обмен?

Избрах курсове, които са актуални и свързани с моята експертиза. Единият например беше  свързан с бизнес развитие в интернационален контекст, а друг - с управление и финансиране на инвестиции в проекти в страни с висок риск. В тях бяха засегнати изключително актуални теми като стратегии за корпоративна социална отговорност и устойчивост, индустриална и организационна промяна в контекста на устойчивостта. Също така имахме възможност да обсъдим много от проблемите на рисковите инвестиции като система от фактори, касаещи всички заинтересовани страни. Например, предизвикателствата, възникващи при широкомащабни инфраструктурни инвестиции във високорискови страни. Обсъдиха се възможните стратегии за диверсификация, прехвърляне и смекчаване на риска. Всички тези проблеми виждаме като актуални в днешната глобално несигурна и постоянно променяща се обстановка. Струва си да се отбележи, че се работеше не само на теория, а по реално съществуващи проекти и казуси, които ни научиха и на практическа работа.

Какво би посъветвал студентите от УНСС, за да ги мотивираш да участват в инициативата?

Първо, като възпитаник на УНСС, бих уверил студентите, че образованието което ще получат в България е конкурентно на това в европейските университети. Бих ги посъветвал да не се колебаят да използват всички видове програми и проекти като ENGAGE.EU, за да обменят и придобиват опит и знания, особено в интернационален мащаб, защото този опит е изключително полезен не само за развиване на професионални качества, но и изграждане на много личностни навици. Като част от ENGAGE.EU, студентите биха се докоснали до споделянето на общи европейски ценности и интернационален поглед, които безспорно ще са част от ежедневието им в тяхното професионално развитие. Най-вече, пожелавам на студентите да са упорити, да преследват целите си и да знаят, че са избрали достоен университет, където да получат необходимата подготовка.

Какво обичаш да правиш в свободното време?

За мен е важен балансът между личния и професионалния живот, обичам да прекарвам време със семейството си и да виждам света през погледа на малката ми дъщеря. Освен това обичам да пътувам и да опознавам различни култури, да посещавам природни забележителности и красоти. Също така, следя културните събития, отделям време и за спорт за добър тонус. Харесва ми да посещавам дестинациите ни с минерални извори, както и такива в близките държави. Не на последно място - ценя доброто вино, кухня и понякога експериментирам в кулинарията.

Финални думи, които би искал да споделиш?

Бъдете ангажирани и последователни. Поставяйте си високи и ясни цели, а не посредствени. Бъдете винаги готови за по-трудното. И ако се спънете, не се отказвайте.


За инициативата за онлайн обмен на ENGAGE.EU

Инициативата на ENGAGE.EU за онлайн обмен предлага иновативни дисциплини и модули за бакалаври и магистри. Oбразователните модули са съставени от 3-4 интердисциплинарни онлайн курса, които адресират различни обществени предизвикателства. Те са насочени към развиване на знанията, уменията и компетенциите, които допринася за икомическото и социалното развитие на Европа.

Прочетете повече за инициативите за онлайн обмен и кандидатствайте в срок до 1 юли 2023 г. ТУК.

Модулите можете да разгледате ТУК.


Галерия снимки от Стоян Василев: В ENGAGE.EU студентите биха се докоснали до споделянето на общи е ...