Ректорът участва в заседание на Изпълнителния съвет на Националната научна програма „Сигурност и отбрана”

петък, 16 юни 2023 15:10

Ректорът на УНСС проф. д-р Димитър Димитров участва в заседание на Изпълнителния съвет на Консорциума за управление на Националната научна програма „Сигурност и отбрана”.

УНСС е бенефициент по програмата, която се осъществява в партньорство с Института по отбрана „Проф. Цветан Лазаров“, Университета по библиотекознание и информационни технологии, Военната академия „Г. С. Раковски“, Центъра за изследвания по национална сигурност и отбрана към Българската академия на науките, Академията на Министерството на вътрешните работи, Висшето военноморско училище „Н. Й. Вапцаров“, Националния военен университет „Васил Левски“ и Висшето военновъздушно училище „Г. Бенковски“.

В заседанието участваха представители на всички организации партньори, имаше и представител на Министерството на образованието и науката.

Проф. д-р Димитър Димитров активно участва в разработването на програмата и е ръководител на РП (Работен пакет) 2.2 Стандарти и иновации.

„Свършихме много работа по Националната научна програма „Сигурност и отбрана” през тази една година, въпреки, че започнахме дейностите в условията на пандемията от COVID-19. Във връзка с подготовката и подписването на документите по програмата бяха проведени множество разговори и срещи с Министерството на образованието в лицето на министър Красимир Вълчев и след това на министър Николай Денков. Имаше и много организационна работа, но всичко това си струва усилията, защото тази програма е уникална, за първи път в страната ни има такава между университетите, които оперират в областта на отбраната и сигурността“, каза ректорът проф. д-р Димитър Димитров по време на заседанието и подчерта: „Хубаво е, че към програмата има интерес, бяха организирани и проведени събития, представящи стратегическите задачи и отделните работни пакети и нивото беше много високо. Трябва да продължим да работим в тази посока и да си пожелаем успех. Като ректор на УНСС и като главен секретар на Съвета на ректорите на висшите училища в Република България смятам, че трябва да популяризираме Националната научна програма „Сигурност и отбрана” сред останалите колеги, които работят в други области“.

В рамките на дневния ред на заседанието беше обсъден и приет Технически доклад за изпълнение на Националната научна програма „Сигурност и отбрана” за първи отчетен период 19.05.2022 г. – 18.05.2023 г. Беше прието и предложение за присъединяване на Югозападния университет „Неофит Рилски“ – Благоевград и Висшето училище по сигурност и икономика – Пловдив като асоциирани партньори на Университета по библиотекознание и информационни технологии за участие в изпълнение на възложените му задачи в Националната научна програма „Сигурност и отбрана”.

    

Галерия снимки от Ректорът участва в заседание на Изпълнителния съвет на Националната научна прогр ...