Меморандум за сътрудничество с БНР в подкрепа на младите таланти в журналистиката

четвъртък, 15 юни 2023 8:42

Ректорът на УНСС проф. д-р Димитър Димитров и генералният директор на БНР Милен Митев подписаха меморандум за сътрудничество.

Проф. д-р Димитър Димитров и Милен Митев при подписване на меморандума (от дясно наляво)

„Ресурсите на УНСС като интелектуален потенциал изобщо не са малки, знанието и опита ни са сериозни и работим много активно не само в обучението на младите хора, но по различни проекти. С помощта на медиите бихме могли да направим нашата дейност по-видима, да дадем пример“, каза ректорът проф. д-р Димитър Димитров и подчерта: „Искам да отбележа, че УНСС е лидер в дигитализацията, има електронни протоколи, уверения и книги и предлага над 21 онлайн услуги на студентите. В нашата кандидатстудентска кампания кандидатстването и записването става онлайн, вече работи и нов колцентър. Имаме робот, който ще бъде свързан с нашия Център за големи данни, с изкуствен интелект. УНСС, като най-големия бизнес университет в Югоизточна Европа, има богато портфолио от специалности, провежда научни изследвания и обучава студенти във всички области на социално-икономическия живот, затова с БНР можем да си бъдем полезни в много области, не само в журналистиката“.

„Много се радвам, че имаме възможност да си сътрудничим, защото образованието е един от основните стълбове на всяко общество, но за съжаление, както и културата в България, в последните десетилетия не е бил първи приоритет. Вярвам, че институциите, които оперираме в тези области, най-малкото, което можем да направим е да си помагаме и с оскъдните ресурси, с които разполагаме, поне да се опитаме да направим нещо хубаво. Защото в крайна сметка вашата дейност е в основата на всичко, ако няма образование, останалото губи своя смисъл“, каза Милен Митев и отбеляза: „Ние от своя страна като медия имаме за задача да отразяваме това, което се случва и не просто да бъдем един безучастен наблюдател, а да се опитаме и да го подобрим. Искрено се надявам, че ние със своите ресурси като медия ще можем да ви помогнем и да популяризираме нещата, които правите, да говорим повече за проблемите, с които се сблъсквате, а от друга страна ще разчитаме на високата компетентност на вашите преподаватели и професионалисти в различни области, не само в областта на журналистиката. Много бихме се радвали това сътрудничество да роди и някакви програми, които да помогнат за повишаването на квалификацията на нашите колеги. Убеден съм, че тепърва ще имаме много идеи, в които да си сътрудничим. Обществената медия според мен трябва да бъде партньор на всяка една сериозна институция в страната, каквато без съмнение е УНСС“.

В документа е записано, че УНСС и БНР ще си сътрудничат чрез информиране на студентите от УНСС за провеждани стажове и публични събития за представяне работата на БНР.

В обхвата на меморандума влизат обмена на информация, публикации за дейности и за провеждани по-важни събития от страна на БНР и УНСС и съдействие за участие на представители на БНР в презентации пред студенти, в лекции, семинари, конференции, срещи или в други прояви, организирани от университета.

Предвижда се и възможност за партньорство при подготовка на съвместни проекти и последващото им изпълнение и съдействие за провеждане на обучения в бакалавърски, магистърски и докторантски програми в УНСС за специалисти и служители от БНР.

Сътрудничество чрез съдействие на преподаватели и други представители на УНСС в обучения на персонала, срещи, лекции, коментари, анализи, експертизи, консултации, статистически и други проучвания и събития, организирани от двете институции също са част от споразумението.

Двете страни взаимно ще си съдействат и при провеждане на други конкретни активности и събития като информационни кампании и академии.

Координатори по реализацията на меморандума за сътрудничество от страна на УНСС са Десислава Паунска, ръководител отдел „Връзки с обществеността и маркетинг“ и доц. д-р Стела Ангова, ръководител катедра „Медии и обществени комуникации“, а от страна на БНР е Татяна Велинова, ръководител отдел „Секретариат и протокол“.

На подписването от страна на УНСС присъстваха и проф. д-р Цветана Стоянова, зам.-ректор по институционално и бизнес сътрудничество и студентски политики, Антоанелла Христова, директор на дирекция „Финанси“, Гергана Кирилова, директор на дирекция „Кабинет на ректора“, Красимир Димитров, директор на дирекция „Правно и нормативно обслужване“.

Доц. д-р Стела Ангова, проф. д-р Цветана Стоянова, проф. д-р Димитър Димитров, Антоанелла Христова, Гергана Кирилова, Десислава Паунска, Красимир Димитров (от ляво надясно)

Галерия снимки от Меморандум за сътрудничество с БНР в подкрепа на младите таланти в журналистикат ...