Учениците от 8a клас на 96. СУ „Л. Н. Толстой” ще снимат през лятото видеорепортажи на тема „Утре Наш Става Светът“

вторник, 06 юни 2023 13:39

В изпълнение на подписаното споразумение между от 96.СУ „Л. Н. Толстой” и УНСС, осмокласници от паралелка „Медии и журналистика“ посетиха университета, водени от координатора по проекта доц. д-р Петкан Илиев и Десислава Витанова, класен ръководител на 8a.
Това е третото посещение на учениците в университета с цел подпомагане на обучението по „Журналистика“, като при предишните две те са провели срещи с преподаватели от катедра „Медии и обществени комуникации“ и са посетили телевизионното студио, с което разполага катедрата.  

Домакин на поредното им посещение беше отдел „Връзки с обществеността и маркетинг". Ръководителят на отдела г-жа Десислава Паунска сподели с учениците своя опит като журналист в популярни медии - „168 часа“, „24 часа“, „Континент“, „Капитал“, БТВ, БНТ и БНР, като наблегна на спецификата на различните медии, както и на разликите при подготовката на журналистически материал за печатни и електронни медии.

„Развитието на комуникацията винаги е свързано с голяма технологична промяна. За да може първобитният човек да рисува послания с въглен, значи вече е бил открит огънят, за да може да се печатат книги, значи Гутенберг вече е открил печатната преса, а сега сме в напълно ново време - след появата на интернет и социалните медии, всеки човек може да бъде не само приемник на информация, но и самият той да функционира като медия“, каза ръководителят на медийния отдел и отбеляза увеличената отговорност пред съвременния журналист, който освен да бъде първи, трябва да бъде и прав, и достоверен.
„В морето от лъжливи новини журналистът днес трябва още по-морално да подхожда към информацията, с която разполага и разпространява“, се обърна към учениците Десислава Паунска, като говори за Етичния кодекс на българските медии и моралните принципи в журналистическата професия.
Фокус на разговора беше и Mojo журналистиката, както съкратено наричат мобилната журналистика и нейния потенциал.
Учениците получиха задача за лятната ваканция - да направят репортаж с мобилно устройство по слоган от абревиатурата на университета – „Утре Наш Става Светът“ .
Най-добрите репортажи ще бъдат класирани в края на септември и публикувани на страницата на УНСС, а авторите ще получат награди. В конкурса могат да участват и ученици от други училища. Видеорепортажите трябва да бъдат разказ за проблем, който те биха могли да разрешат в бъдеще. Конкурсните репортажи трябва да бъдат изпратени с кратко мотивационно писмо до 30.09.2023 на имейл [email protected].
Беше отправена и покана за стажове, които учениците могат да проведат в отдел „Връзки с обществеността и маркетинг" през лятото, както и следващи практически занимания.

На финала учениците от 8а клас разгледаха Издателския комплекс на УНСС, където директорът Веселин Ангелов ги запозна с пътя на книгата - от флашката на автора до щанда в книжарницата. Учениците разгледаха печатарските машини и научиха за функционалностите на всяка една от тях.

Галерия снимки от Учениците от 8a клас на 96. СУ „Л. Н. Толстой” ще снимат през лятото видеорепорт ...