50 г. катедра „Човешки ресурси и социална защита“, 70 г. специалност „Икономика на човешките ресурси“ и 32 г. специалност „Застраховане и социално дело“, отбелязани с научен форум

четвъртък, 01 юни 2023 11:17

50 години от основаването на катедра „Човешки ресурси и социална защита“, 70 години специалност „Икономика на човешките ресурси“ и 32 години специалност „Застраховане и социално дело“ чества катедрата с юбилейна научна конференция. Форумът е под патронажа на ректора проф. д-р Димитър Димитров и е на тема „Трудът и социалната защита в условията на глобални обществени, икономически и социални промени“. Като част от юбилейната конференция бяха връчени плакети за принос в утвърждаването и развитието на катедра „Човешки ресурси и социална защита“ и беше открит барелеф на проф. д-р Никола Наумов.

Изпълнителният директор на Агенцията по заетостта д-р Полина Маринова, доц. д-р Галина Димитрова, научен секретар на  катедрата, проф.  Емил Мингов, зам.-министър на труда и социалната политика, доц. д-р Валери Апостолов, ръководител на катедрата, проф. д-р Лалко Дулевски, зам.-ръководител на катедрата и председател на Общото събрание на УНСС, председателят на Икономическия и социален съвет, Зорница Русинова и проф. д-р Маргарита Атанасова, декан на Общоикономическия факултет (от ляво надясно)

„Преди 50 години катедра „Човешки ресурси и социална защита“ беше създадена с визия, насочена към подготовка на специалисти в областта на организация на труда и управление на човешкия потенциал“, посочи на откриването на юбилейната конференция доц. д-р Валери Апостолов, ръководител на катедра „Човешки ресурси и социална защита“. Той допълни, че „трудът и социалната защита играят важна роля в съвременното ни общество, особено в условия на глобализация, когато настъпват обществено-икономически и социални промени, които изискват реорганизация на работната среда. А това се налага, защото има обстоятелства, свързани с технологичната революция“. Доц. Апостолов уточни, че сме изправени пред сериозни демографски проблеми, като изменението на работната среда е свързано с редица други фактори, които влияят върху нея и създават нови предизвикателства, но и нови възможности. Той уточни, че едно от главните предизвикателства е бързо променящата се работна среда, което води до необходимост, както от обучение, така и от преквалификация на работната сила. „Поддържането на уменията и конкурентоспособността става все по-належащо. Важен аспект в труда и социалната защита е подсигуряването на социално равенство и справедливост, затова катедрата избра научната конференция да бъде под надслов „Трудът и социалната защита в условията на глобални обществени, икономически и социални промени“, каза още доц. Апостолов.

Доц. д-р Валери Апостолов, ръководител на катедрата

Ректорът проф. д-р Димитър Димитров във видеообръщение поздрави катедра „Човешки ресурси и социална защита“, като изказа признание към плеядата светли умове, създали и развивали специалностите и катедрата. „Учените, които десетилетия наред задават методиката за развитие на персонала и възпитават достойни личности“, каза той и допълни, че през тези десетилетия изучаването на човешките ресурси и социалната защита, а в последствие и застрахователното дело, са издигнати в еталон за икономика на човешките ресурси. „Днес управлението на сектора е немислимо без висококвалифицираните специалисти, завършили УНСС. Катедрата, като част от академичното ни семейство, винаги ще бъде на водещи позиции като създател на високи стандарти в образованието и науката. Поздравявам и преподавателите в специалност „Застраховане и социално дело“, че подготвят кадри, които успешно се реализират като ръководители, експерти или специалисти в застрахователни компании и пенсионноосигурителни дружества, в централната и местната администрация, както и в надзорните органи.“ 

Проф. д-р Димитър Димитров

„Това което много ме радва е, че през всичките тези 50 години, катедрата успява много добре да се интегрира във всички промени, които настъпиха“, подчерта проф. д-р Маргарита Атанасова, декан на Общоикономическия факултет. Тя допълни, че темата на конференцията „ни насочва към трите стълба, които са основа на просперитета и устойчивостта на катедрата. Първият стълб – респект към мъдростта на науката и научните постижения, следва конструктивната взаимовръзка с различни партньори и третият стълб е системното изграждане на академичния екип, което изисква много търпение и прозорливост. Катедрата като част от Общоикономическия факултет има сериозен принос за просперитета на университета“. Проф. Атанасова пожела на колегите си от катедрата все така всеотдайно да разкриват нови хоризонти, да пазят традициите и надграждат постигнатото.

Проф. д-р Маргарита Атанасова, декан на Общоикономическия факултет

„Вече пет десетилетия катедрата създава едно от най-известните и ценни кадри в икономиката на България - специалистите, които знаят да управляват хора, да създават и сплотяват екипи, да увеличават най-ценния капитал във всяка администрация и бизнес - техните служителите“, каза проф.  Емил Мингов, зам.-министър на труда и социалната политика. „Човешките ресурси ще продължат да бъдат най-ценното богатство и мисията на катедрата е да учи нашите специалисти да откриват, развиват и използват този човешки потенциал, който няма да бъде изместен от изкуствения интелект. Катедрата има голям практико-приложен принос в дейността на УНСС.“

Проф.  Емил Мингов, зам.-министър на труда и социалната политика

От името на председателя на Комисията за финансов контрол Бойко Атанасов, Деница Кирилова прочете поздравителен адрес: „Запазете енергията, вдъхновението си и стремежа към постоянно усъвършенстване, чрез които УНСС да продължава да бъде синоним на престиж и образователни традиции, а катедра „Човешка и социална защита“ - стожер в развитието на науките, свързани с човешкия капитал, където получените знания са равнозначни на безспорен успех.“  

Деница Кирилова, КФН

Председателят на Икономическия и социален съвет Зорница Русинова припомни, че връзката между Съвета и УНСС се дължи на дългогодишната работа на проф. д-р Лалко Дулевски и очаква тези традиции да продължат. „Потенциалът на държавата за хора, които могат да развиват труда и социалната защита, се намира в ръцете на всички вас. Продължете да давате хоризонт на младите хора не само да се развиват интелектуално, но и да останат да работят в България.“ Тя връчи почетна награда на доц. д-р Валери Апостолов и проф. д-р Лалко Дулевски.

Доц. Валери Апостолов, Зорница Русинова, проф. Лалко Дулевски

„Тези юбилейни години са свързани с много труд и професионализъм“, каза изпълнителният директор на Агенцията по заетостта д-р Полина Маринова и допълни, че Агенцията и УНСС изключително добре си партнират в изграждане на визията на пазара на труда.

Д-р Полина Маринова, изпълнителен директор на Агенцията по заетостта

Обръщение към юбилейната конференция отправиха изпълнителният директор на Националния институт за помирение и арбитраж Владимир Бояджиев и вицепрезидентът на КТ „Подкрепа“ инж. Йоанис Партениотис.

От страна на УНСС поздравления отправи председателят на Студентския съвет Илиян Чабуклийски, който подчерта, че катедрата е добър партньор на Студентския съвет.

Поздравителни адреси бяха връчени от катедра „Индустриален бизнес“ в лицето на ръководителя на катедрата проф. д-р Николай Щерев, от катедра „Икономика на транспорта и енергетиката“ в лицето на научния секретар доц. д-р Борислав Арнаудов, който подари и юбилейна монета. Поздравления отправиха от катедра „Политическа икономия“ с ръководител проф. д.н. Пенчо Пенчев, от катедра „Икономическа социология“ с ръководител проф. д-р Георги Петрунов, от катедра „Икономикс“ в лицето на научния секретар доц. д-р Щерьо Ножаров и др.  От името на студентите Мартин Димитров от 4 курс специалност „Икономика на човешките ресурси“ благодари  за всеотдайността и подкрепата на преподавателите и увери, че учебният процес е много важен за тях и ще им помогне да се развиват в бъдеще. „Благодарим, че бяхте до нас и ни научихте да мислим критично и да се стремим към високи резултати.“

Основните тематични направления на конференцията бяха в областта на пазара на труда, индустриалните отношения, управлението на човешките ресурси, организационното поведение и корпоративната култура, здравословните и безопасни условия на труд, застраховането, социалното осигуряване, корпоративната социална отговорност и др.
Като част от юбилейната конференция бяха връчени  плакети за принос в утвърждаването и развитието на катедра „Човешки ресурси и социална защита“.

Паметният момент беше отбелязан и с общи снимки на академичния състав на катедрата

Като част от празничното честване беше открит барелеф на проф. д-р Никола Наумов. Повече за неговата личност разказа проф. д-р Лалко Дулевски, дългогодишен ръководител на катедра „Човешки ресурси и социална защита“.  „Много се радвам, че откриваме барелефа на един човек, който беше учен, личност, общественик и най-важното – международно признат учен. Той е имал съдбата да спечели конкурс само на 30 и няколко години и да бъде експерт в ООН в отдела по демография, да работи в Демографския институт в Париж, който е най-големият институт в света. Имал е възможността да участва в първото преброяване на населението в Африка. През 60-те години се връща в България и основава Демографския институт към Националния статистически институт. Започва работа към нашия университет и през 70-те години основава Лабораторията за демографски изследвания, която прави първите демографски прогнози в България. Проф. Наумов направи и първите прогнози за демографската криза у нас.“

Галерия снимки от 50 г. катедра „Човешки ресурси и социална защита“, 70 г. специалност „Икономика  ...