Тематични семинари по Националната научна програма „Сигурност и отбрана” се проведоха в нашия университет

сряда, 31 май 2023 16:20

Два тематични семинара се проведоха на 16 май 2023 г. в зала „Научни съвети” на УНСС. Събитията организира катедра „Национална и регионална сигурност“ във връзка с дейностите по Националната научна програма „Сигурност и отбрана”, в която УНСС си партнира с Института по отбрана „Професор Цветан Лазаров" (координатор по проекта), Центъра за изследвания по национална сигурност и отбрана – БАН, Университета по библиотекознание и информационни технологии (УниБИТ), Военната академия „Георги С. Раковски”, Академията на МВР, Висшето военноморско училище „Никола Вапцаров“, Националния военен университет „Васил Левски“ и Висшето военновъздушно училище „Георги Бенковски“.

Целта на първото събитие бе да се обсъдят резултатите по задачите в РП (Работен пакет) 1.1 „Системи за управление“, за което се включиха и представители на всички организации. В рамките на програмата проф. д.н. инж. Митко Стойков от Военна академия „Г. С. Раковски“ и доц. д-р Георги Пенчев от УНСС докладваха по задача 1.1.1. „Анализ и оценка на системи за командване и управление на въоръжените сили и на многонационални сили на ЕС и НАТО“. Доц. д-р Пламен Богданов от УниБИТ представи резултатите по задача 1.1.2. „Анализ и оценка на системи за управление при бедствия, аварии, извънредни ситуации и кризи и изработване на научнообосновани предложения за тяхното усъвършенстване“. Проф. д.н. инж. Митко Стойков се включи и по задача 1.1.3. „Анализ и оценка на системи за управление на антитерористичната дейност и изработване на научнообосновани предложения за тяхното усъвършенстване“, задача 1.1.4. „Анализ и симулационно моделиране на взаимодействието на системите от националната сигурност при бедствия, аварии и други кризисни ситуации, свързани с киберсигурността и киберотбраната“, задача 1.1.5. „Анализ и моделиране на системата за енергийно осигуряване на Република България при бедствия, аварии, кризи и нейното ефективно управление“, за които Военната академия също отговаря. Комисар доц. д-р Иван Лолев от Академията на МВР запозна присъстващите с резултатите по задачи 1.1.7. „Анализ и оценка на управление на крайграничните райони на страната в условията на риск за националната сигурност“ и 1.1.8. „Анализ и оценка на управлението при рисков мигрантски натиск“.

В рамките на втория тематичен семинар представителите на партньорите по Националната научна програма „Сигурност и отбрана” обсъдиха резултатите по задачите в РП (Работен пакет) 1.2 „Технологично осигуряване“, за което активно участие взеха представители на всички организации. Напредъка по задача 1.2.1. „Изследване и приложение на наземни, водни и безпилотни летателни средства за логистика, добиване и отдалечено предаване на сензорна и визуална информация“ съобщи подп. гл. ас. д-р инж. Пеньо Пенев от Висшето военновъздушно училище „Г. Бенковски”.

Проф. д-р Валери Иванов от Института по отбраната „Проф. Цветан Лазаров“ запозна аудиторията със задача 1.2.2. „Интелигентни технологии и компютърни системи за подпомагане вземането на решения, основани на съвременните постижения на изкуствения интелект“. Задача 1.2.3. „Изследвания на роботизирани системи и системи, основани на машинно обучение за анализ на средата и вземане на решения, както и разработване на прототипи, основани на приложение на изкуствения интелект и роботиката“, бе представена от майор доц. д-р Ангел Генчев от Институт по отбраната „Проф. Цветан Лазаров“. Доц. д-р Александър Колев говори за напредъка по задача 1.2.6. „Моделиране на комуникационни и информационни системи с прилагане на цифров модел на местността“, а капитан III ранг Станислава Стефанова, представляваща Висшето военноморско училище „Н. Й. Вапцаров“, запозна присъстващите със задача 1.2.8. „Изследване, разработване и усъвършенстване на сензорни мрежи, технологии и системи за добиване на навременна оперативна информация от място на кризисна обстановка и предаването й в оперативния щаб“.

По време на тематичните семинари се проведоха оживени дискусии, бяха повдигнати много въпроси, благодарение на които се засили комуникацията между партниращите си организации, бяха обсъдени и възможностите за по-нататъшното развитие на предстоящите дейности.


Програмата е създадена в изпълнение на Националната стратегия за развитие на научните изследвания 2017-2030 и е приета с Решение на Министерския съвет № 731 от 21 октомври 2021 г.

Допълнителна информация за програмата може да намерите тук.


Галерия снимки от Тематични семинари по Националната научна програма „Сигурност и отбрана” се пров ...