Меморандум за сътрудничество със софтуерна фирма в областта на изкуствения интелект в счетоводството

вторник, 30 май 2023 16:30

Ректорът на УНСС проф. д-р Димитър Димитров и Константин Стоянов, управител на „Тиймлук“ ООД, подписаха меморандум за сътрудничество при осъществяване на съвместни проекти, обмен на информация и провеждане на общи събития. Акцент в меморандума е организирането на участие на представители на „Тиймлук“ ООД в презентации пред студенти, лекции, експертизи, консултации, статистически и други проучвания.

Проф. д-р Димитър Димитров обясни, че УНСС провежда активна политика на комуникация с бизнеса: „Контактуваме с бизнеса по всякакъв начин, чрез организиране на академии, лекции, обучения, стажове, срещи, кариерни борси. Целта е да преподаваме на студентите и нещата от практиката. Този меморандум е имено в тази насока, защото специалистите от водеща софтуерна фирма, която работи в областта на счетоводството, ще провеждат обучения на студентите. Ще им обяснява за навлизането на изкуствения интелект в счетоводната професия и за въвеждането на други най-модерни технологии в счетоводната професия“, каза проф. д-р Димитър Димитров. „Ние продължаваме да развиваме учебно-тренировъчните фирми и ще помислим как те да се интегрират в учебния план“, допълни той.

Проф. д-р Снежана Башева, ръководител на катедра „Счетоводство и анализ", обясни, че идеята за подобно сътрудничество е инициирана от студентите в IV курс, които вече работят във фирми, които използват изкуствения интелект (ИИ). Това я е мотивирало да потърси водеща българска фирма в тази област, която да ги запознае със спецификата на автоматизацията в счетоводството. Открива на българския пазар такава компания, чиито мениджър е завършил УНСС, специалност „Финанси“, и от дълги години се занимава със счетоводство и софтуер. Счетоводството е една от професиите, които са засегнати от изкуствения интелект и „Тиймлук“ ООД предлага софтуерни решения за управление и автоматизация на счетоводната дейност.

Проф. д-р Цветана Стояновазаместник-ректор по институционално и бизнес сътрудничество и студентски политики, Константин Стоянов, проф. д-р Димитър Димитров, проф. д-р Снежана Башева и доц. д-р Мария Маркова от катедра „Счетоводство и анализ

Константин Стоянов, управителят на „Тиймлук“ ООД, вече е бил поканен да изнесе майсторски клас пред студентите от IV курс на тема „Автоматизация и дигитализация на счетоводната дейност“, който предизвиква голям интерес и желание да се продължи инициативата с други обучения, което води до идеята за подписване на меморандум.

„Ние сме първият български университет, в който навлиза ИИ в преподаването по счетоводство. Той помага на счетоводната професия да стане още по привлекателна. Засега предвиждаме обучението да стане в бакалавърската степен, но имаме идея съвместно с катедра „Информатика“ и нашите специалисти по Киберсигурност да направим една интегрирана специализирана програма. Ние бяхме първите, които още 2016 г. въведохме отделна дисциплина, която се основава на технологията на тренировъчните фирми, с цел да обучим в практически аспект нашите студенти, а сега сме първи, които ще покажем възможностите на ИИ в счетоводната професия“, каза  проф. д-р Снежана Башева, която е и координатор по споразумението.

„От години се разработват технологии, но през последната година, нещата се забързаха, стигнаха до крайния потребител“, каза Константин Стоянов, който ръководи софтуерна компания. „Основната ни цел е да направим професията още по-интересна за младото поколение, защото те са свикнали всичко да им е на един клик разстояние.  Вече проведохме един майсторски клас със студенти от катедра „Счетоводство и анализ“ и студентите задаваха много интересни въпроси и вярвам, че те ще могат да научат доста нови неща от нас“, каза Константин Стоянов. 

   

Галерия снимки от Меморандум за сътрудничество със софтуерна фирма в областта на изкуствения интел ...