Университетът ще създава видео обучителна програма за интернационализация на малкия и среден бизнес съвместно с ИАНМСП

вторник, 30 май 2023 15:45

Проф. д-р Димитър Димитров, ректор на УНСС и д-р Бойко Таков, изпълнителен директор на Изпълнителната агенция за насърчаване на малките и средните предприятия (ИАНМСП) в качеството си и на ръководител на Националната контактна точка на България за отговорно бизнес поведение, подписаха Меморандум за сътрудничество.

Д-р Бойко Таков и проф. д-р Димитър Димитров

Основни направления в двустранното сътрудничество ще бъдат представянето на механизма на Националната контактна точка (НКТ) на България за отговорно бизнес поведение съгласно Насоките на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) пред релевантния преподавателски състав на университета, чрез който информацията да достига до студентите.

Споразумението включва още и съвместна подготовка, чрез преподавателския капацитет на университета, на теоретичната част на теми, свързани с интернационализацията и заснемане на кратки обучителни филми, предназначени за компании, предприемащи стъпки към експорт на своите стоки и услуги.

Меморандумът обхваща също така и двустранното сътрудничество в следните направления – сътрудничество при подготовка на съвместни проекти и последващото им изпълнение, сътрудничество, чрез взаимно съдействие, при провеждане на други конкретни активности и събития като Академии, представляващи взаимен интерес с оглед подпомагане успешното реализиране на политиката, целите и задачите на двете страни.

Срокът на меморандума е 3 години, като през тях той ще бъде с насоченост да запознае и подпомогне студентите и бизнеса.

УНСС е първият, който ще има възможност от първо лице да се запознае с механизма Национална контактна точка и Насоките на ОИСР за отговорно бизнес поведение. Също така, УНСС е първият университет-партньор, с който са планирани съвместни дейности, съдържащи се в промоционалния план на НКТ.

„Този меморандум ще спомогне за разширяване на знанията на нашите студенти. Колегите от Агенцията ще се включат в обученията в бакалавърски, магистърски и докторантски програми на УНСС по темите за интернационализация на българските малки и средни предприятия“, каза ректорът проф. д-р Димитър Димитров.

„Гледам на видео обучителната програма за интернационализация на малките и средни предприятия, която предстои да разработим заедно, като на важен икономически механизъм в помощ на предприятията, които искат да предприемат експорт на стоки и услуги в чужбина“, каза изпълнителният директор на агенцията д-р Бойко Таков.

Оперативни координатори от страна на университета са доц. д-р Янко Христозов, главен секретар по международно сътрудничество и Десислава Паунска, ръководител отдел „Връзки с обществеността и маркетинг“, а от страна на агенцията - д-р Бойко Таков.

На подписването на меморандума присъстваха Габриела Георгиева и Весела Петрова, експерти в ИАНМСП и възпитаници на УНСС, д-р Бойко Таков, проф. д-р Димитър Димитров, проф. д-р Цветана Стоянова, зам.-ректор по институционално и бизнес сътрудничество и студентски политики, Десислава Паунска, ръководител отдел „Връзки с обществеността и маркетинг“

Галерия снимки от Университетът ще създава видео обучителна програма за интернационализация на мал ...