Бакалаври и магистри от катедра „Международни отношения“ получиха дипломите си

вторник, 23 май 2023 10:57

Бакалаврите от специалностите „Международни отношения“ и „Европеистика“ и магистрите от специалностите „Международни отношения“, „Национална сигурност“ и „Дипломация и стратегически анализ“ получиха дипломите си.

„Университетът не е само обучение, а и социално преживяване и взаимно учене. Надявам се, че ще запазите отношенията помежду си, защото е важно да пренесете изграденият в университета социален капитал в професионалната си кариера“, подчерта доц. д-р Пламен Ралчев, ръководител на катедра „Международни отношения“.

Доц. д-р Пламен Ралчев, ректорът проф. д-р Димитър Димитров, Йордан Първанов, бивш посланик на България в Чешката република, доц. д-р Бойко Вълчев, зам.-ръководител на катедрата

„Сигурен съм, че ще докажете и ще развивате потенциала си, знаейки, че трудните успехи са най-сладките“, каза още доц. д-р Пламен Ралчев. Той допълни, че „катедра „Международни отношения“ е марка, която близо 50 години изграждаме и искам да я пазите и да я предавате нататък. Предстоящата ви успешна кариера ще ви помогне да бъдете посланици на марката. Гордейте се с тази традиция“.

„Уважаеми бъдещи министри, посланици и дипломати“, така се обърна към випускниците ректорът проф. д-р Димитър Димитров. „Трудно може да преброим министрите, които са завършили тази специалност, толкова са много, а това ви дава широко поле за изява. Катедра „Международни отношения“ упорито поддържа своето ниво, студентите също са много активни. Всичко, което сте натрупали като знание и опит ще даде резултати в бъдеще.“ Ректорът посочи и колко е важна ролята на дипломатите, включително и за спасяване на човешки живот. Той разказа за преместването от една база в друга на българския контингент в Афганистан, като за безпроблемното придвижване са се погрижили двама дипломати, които преди това са обходили маршрута и са говорили с местните хора, за да няма жертви, в случая без да се използва военна сила.

„Убеден съм, че катедра „Международни отношения“ дава отличен старт благодарение на модерното си образование, стъпил на традиции и приемственост“, каза Йордан Първанов от випуск 2000 на катедрата, бивш посланик на България в Чешката република. „Много добър атестат за работата е сериозният брой министри, включително и външни, които са възпитани тук. Бъдете уверени в способностите си и възможността да се реализирате професионално. Дипломатическата работа е изключително динамична, тя е и натоварена, изисква себеотрицание, но носи и удовлетворение и има творчески характер. Дипломацията е призвание. Светът е пред вас.“ Той им пожела увереност в собствените сили, постоянство, за да движат този свят напред, както и собственото си развитие за една силна и просперираща България.

С видеообръщение към дипломантите се обърна Диана Димова, един от първите възпитаници на катедрата и част от делегацията на ЕС в Република Таджикистан. Тя цитира Публий Сир: „За да опознаеш силата си, трябва да я използваш“ и насърчи завършилите да опознаят себе си, интересите, талантите си и да изградят т.нар. „нагласа за растеж“ - винаги да бъдат мотивирани, ентусиазирани, да не се отказват, когато имат трудности  и смело да мечтаят. „Според последни изследвания, именно тази нагласа, а не коефициента за интелигентност, предопределя успеха.“

Отличник на випуска е Ивсън Тиен Чан, който учи едновременно Международни отношения и Медицина 

Вдъхновяващи и подкрепящи слова към дипломантите отправи и доайенът на катедрата проф. д-р  Динко Динков (в средата)

Проф. д-р Динко Динков, директор на Центъра за балкански изследвания, изрази своето удовлетворение, че вижда толкова млади хора, които са завършили специалности в тази катедра и се надява сред тях да има бъдещи големи личности и дипломати.

Галерия снимки от Бакалаври и магистри от катедра „Международни отношения“ получиха дипломите си ...